Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.09.2015 19:33

Sol-Wagon napisał(a):
ja gdy zrobię 2 dni pod rząd po 1.000 km to mi wystarczy:)

my czasem wcześnie wstajemy, robimy 400km pod Berlin, cały dzień saunujemy i wieczorem kolejne 400km wracamy do chałupy. To są jedne z bardziej udanych weekendów :)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 08.09.2015 19:36

piotrulex napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):
ja gdy zrobię 2 dni pod rząd po 1.000 km to mi wystarczy:)

my czasem wcześnie wstajemy, robimy 400km pod Berlin, cały dzień saunujemy i wieczorem kolejne 400km wracamy do chałupy. To są jedne z bardziej udanych weekendów :)

800 dziennie daję radę:)
najgorzej jest blisko 800-ki drugiego dnia z kolei:) ból głowy, rozkojarzenie, itp.:)

12 godzin jazdy non stop mi wystarczy, może tak...:)
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 10.09.2015 07:24

Marko66 napisał(a):Ja jechałem 15 letnią Fabią z silnikiem 1.9 SDI. Przed wyjazdem trochę mnie niepokoiło jakieś popiskiwanie w rejonie lewego tylnego koła. Autko było oczywiście dokładnie przeglądnięte przez mojego kolegę mechanika i nic nie stwierdził. Dojechałem i wróciłem bez problemu, ubezpieczenie z opcją 1000km jak zwykle wykupiłem. Miałem tylko malutki problem z dolewką, zapomniałem zabrać z domu właściwą ilość oleju na dolewkę (czyli jakieś 0,5l) i w drodze powrotnej kupiłem na Shellu w Austrii 1l oleju za 30€ :twisted: - a u nas za takie pieniądze kupuję "piątkę" oleju 5W40 (Castrol Magnatec). Autko jest ogólnie super, niestety nie ma klimy, więc jeżdżę nad Jadran nocą, chociaż tego nie lubię. Spalanie jak w hybrydzie tj. 3,9l/100 km tam i 4,5/100 powrót - wiadomo pod górę :wink: Przebieg ma autentyczny tylko 150 tys. a na tym silniku można by spokojnie zrobić z 500 tys. km. Niestety żona oznajmiła, że więcej bez klimy do cro nie pojedzie (nawet się z nią zgadzam :lol: ) więc po trzech wyprawach chyba trzeba będzie niezawodną Fabkę zamienić na coś młodszego z klimą i z zachowaniem rezerwy kaski na przyszłoroczny (mam nadzieję) wypad - ..... może znów Pag. Przed tegorocznym wyjazdem już miałem namierzoną Octavię 1.9 TDI, ale jakbym ją kupił i nie sprzedał jednocześnie Fabii - to nie byłoby Pagu :cry: Ta opcja nie miała najmniejszych szans powodzenia. Był cudowny Pag i chociaż trochę grzało na ostatnich 100 km trasy, szybko o tym zapomnieliśmy. Moim zdaniem można pojechać starym autem, jeśli jest "pod dobrą opieką mechanika", ale polecam ubezpieczenie od nieprzewidzianych awarii i życzę wszystkim, żeby nie musieli z niego korzystać :D Jeszcze raz powiem, że można i warto - dla tych widoków, lazurowej, cieplutkiej wody itd. 8)

Zastanów się nad zmianą tego samochodu jeżeli ma tak mały przebieg to zainwestuj w klimę. Mam Octavie Tour 1.9 90KM też silnik nie do zdarcia z przebiegiem 130tys - (1 właściciel). Mimo ,że samochód służy mi jako wół roboczy będę zakładał klimę koszt do Octavii to 1500-2000 pln (u mnie na wschodzie) w Fabii myślę ,że troszkę taniej (poczytaj na forum skody), więc zastanów się czy warto. A wiemy dobrze jak ciężko jest kupić dobry samochód w obecnym czasie. Kupiłem teraz żonce Mazdzie CX7 niby jeszcze nie stara bo 5 letnia ale szukałem jej 3 miesiące, bo trafiały się same szroty z cofniętymi przebiegami (pozdrawiam forum Mazdy) i to masakrycznie nawet 200.000 szok 8O
A tu wiesz czym jeździsz :D
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 10.09.2015 09:37

majchrzy napisał(a):
Marko66 napisał(a):Ja jechałem 15 letnią Fabią z silnikiem 1.9 SDI. .... Moim zdaniem można pojechać starym autem, jeśli jest "pod dobrą opieką mechanika", ale polecam ubezpieczenie od nieprzewidzianych awarii i życzę wszystkim, żeby nie musieli z niego korzystać :D Jeszcze raz powiem, że można i warto - dla tych widoków, lazurowej, cieplutkiej wody itd. 8)

Zastanów się nad zmianą tego samochodu jeżeli ma tak mały przebieg to zainwestuj w klimę. Mam Octavie Tour 1.9 90KM też silnik nie do zdarcia z przebiegiem 130tys - (1 właściciel). Mimo ,że samochód służy mi jako wół roboczy będę zakładał klimę koszt do Octavii to 1500-2000 pln (u mnie na wschodzie) w Fabii myślę ,że troszkę taniej (poczytaj na forum skody), więc zastanów się czy warto. A wiemy dobrze jak ciężko jest kupić dobry samochód w obecnym czasie. Kupiłem teraz żonce Mazdzie CX7 niby jeszcze nie stara bo 5 letnia ale szukałem jej 3 miesiące, bo trafiały się same szroty z cofniętymi przebiegami (pozdrawiam forum Mazdy) i to masakrycznie nawet 200.000 szok 8O
A tu wiesz czym jeździsz :D

Już kiedyś myślałem o klimie, ale kwota była dużo wyższa niż piszesz - około 7 tys. PLN, więc prawie tyle ile warte jest moje auto. Z drugiej strony szkoda mi tej Fabki bo kupiłem ją od kolegi, który z kolei nabył ją w salonie i jeździł nią bardzo mało (90 tys. km przez 10 lat), dodatkowo książka serwisowa kompletna. A odkąd ją mam też dbam, żeby wszystko działało bez zarzutu... chyba jeszcze raz się zastanowię, a jeśli uda mi się znaleźć jakąś korzystną ofertę na klimatyzację to... :?: :?: Muszę jeszcze raz przeglądnąć forum skody - już wcześniej zaglądałem i nawet mam konto na forum Fabii, ale dawno go nie odwiedzałem.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 10.09.2015 16:01

Warro sprawdzic tylko nie w serwisie skody bo to porazka ale w prywatnych firmach zakmujacych sie klimatyzacja samochodowa. Zakladasz i w przyszlym roku juz bez oporow zony jestes w Cro skodzianka ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2015 18:16

Już kiedyś myślałem o klimie, ale kwota była dużo wyższa niż piszesz - około 7 tys. PLN,

Marko66 - Skąd masz taką cenę, w autoryzowanym serwisie chyba 8O
Ja przed kilku laty zakładałem klimę do swojego Lanosa (też miałem dosyć upałów), kpl. części kosztował 700zł, montaż chyba 400zł,
Części i montaż kupione na allegro, warto poszukać w necie.
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 11.09.2015 11:06

Macie rację - cena serwisowa i nowe części. Trochę się wahałem jeśli chodzi o używane części - czy np. sprężarka nie będzie od razu na złom ?? Ale jeszcze pomyślę - jest trochę czasu do następnego lata.
Dzięki za odzew: szaki17 i majchrzy.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 11.09.2015 11:58

Nie wiem skąd macie takie niskie ceny za kompletne klimatyzacje mechaniczne ( nie piszemy o klimatronicach bo sam panel kosztuje około pewnie 300 400 zł )

Potrzebna jest chłodnica-skraplacz+dodatkowy drugi wentylator. Niektórzy ida na łatwiznę i wykorzystują podstawowy co jest błędem bo jak on siądzie to kaplica - do przegrzania silnika jeden krok. Następnie kompresor - nowy około 1 tysiac do góry-Denso a China 700 a używka to loteria albo będzie dobry albo zleżały i lekko skorodowane cylinderki czyli długo nie pociągnie, kolejna sprawa to
- Osuszacz
- Złącze wysokociśnieniowe
- Zawór rozprężny
- Parownik - tutaj najlepiej miec oryginał z układem zamknietym ) Niektórzy kombinuja i wstawiają przed układ parownik zamknięty w obudowie własnej roboty.
- Złącze niskociśnieniowe

Przy ręcznej klimatyzacji wystarczy włącznik sprzęgła sprężarki na jakiejś zaślepce.

Na sam koniec przydało by się:

- sterownik,
- czujnik nasłonecznienia,
- czujnik temperatury wewnętrznej,
- czujnik temperatury zewnętrznej,
- czujniki ciśnienia w układzie.
To oczywiście jak chcecie klimatronic bo bez tego lipa.
Na tym nie koniec - przeróbce ulega system kół i paska wielorowkowego w samym silniku - czyli inny pasek i nie wiem jak to jest w 1, 9 TDi ale albo wszystko pracuje na jednym pasku czyli pewnie dołozyć trzeba będzie dodatkowy napinacz albo kompresor pójdzie na dodatkowym pasku sprzęgnietym z alternatorem.

Czy warto zakładać klimatyzacje do auta ?
Jeżeli jest to zrobione fachowo i chętny ma zasobny portfel - to tak.

Nie polecam jedna z całą stanowczościa zakładania klimatyzacji do silnika SDi. ten silnik jest doskonały ale ma wadę - jest słaby. Nie rób tego. Do tego ma 15 lat. Jak ząlozysz klimatyzacje spadnie Ci jeszcze dodatkowo kilka KM.
Ale wybór jest wolny i każdy robi jak uważa :-)

Poz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2015 15:23

Marko66 napisał(a):Macie rację - cena serwisowa i nowe części. Trochę się wahałem jeśli chodzi o używane części - czy np. sprężarka nie będzie od razu na złom ?? Ale jeszcze pomyślę - jest trochę czasu do następnego lata.
Dzięki za odzew: szaki17 i majchrzy.

Sprężarkę kup nową :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2015 15:26

Venom555 napisał(a):Nie wiem skąd macie takie niskie ceny za kompletne klimatyzacje mechaniczne ( nie piszemy o klimatronicach bo sam panel kosztuje około pewnie 300 400 zł )

Mój kpl. (wszystko nówka) pochodził z "odzysku" po zdychającej FSO, więc i cena zachęcająca :wink:
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 11.09.2015 18:05

Dziś climatronika wsadzi się poniżej tysiaka, sam zakładam części tylko używki łącznie z kompresorem cena nowego mn ie powala na kolana.

caddy 2002 1.9 sdi wsadzony climatronic z golfa IV działa już 4 lata

Obrazek

całość wyszła wtedy 1100 zł bo skraplacz i chłodnice wody nową wsadziłem a kompresor kupiony na szrocie za 50 zł i nadal działa

passat b3 90 rok wsadzony climatronic też z golfa IV wyszedł z 700 zł

Obrazek

Obrazek

działa od roku

Obecnie wkładam climatronica do toleda tdi z 2001 wyjdzie z 1200 zł bo chłodnice nowe a kompresor używka

można? można :)
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 13.09.2015 18:56

JACU podziel się wynikami po wsadzeniu klimki do seacika. Mam podobny silnik więc może i ja pokuszę się o samodzielne zamontowanie klimy. Oczywiście na pw, żeby nie zaśmiecać forum. Pozdrawiam
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 21.09.2015 07:28

Wróciłem z Chorwacji w sobotę, moim 15 letnim Fordem Focusem TDDI. Nigdy mnie nie zawiódł aż do powrotu z Chorwacji, jakieś 20 km przed granicą madziarską zupełnie go odcięło. 30 godzin przymusowego koczowania w jakimś wypizdówku i rachunek na 3 tysiące złotych. Pompa paliwa siadła :( Nikomu nie życzę takich przygód.
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 21.09.2015 07:53

Chrysler Voyager Crd 2001r przebieg prawie 300tys km,bezproblemowo a spalanie 6,4l nie przekraczając 120km/h
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 21.09.2015 07:54

victoo napisał(a):Wróciłem z Chorwacji w sobotę, moim 15 letnim Fordem Focusem TDDI. Nigdy mnie nie zawiódł aż do powrotu z Chorwacji, jakieś 20 km przed granicą madziarską zupełnie go odcięło. 30 godzin przymusowego koczowania w jakimś wypizdówku i rachunek na 3 tysiące złotych. Pompa paliwa siadła :( Nikomu nie życzę takich przygód.

sorry że dopytuję, ale czy miałeś assistance?
nie wolałeś wynająć lawety do Polski? ile miałeś do domu km?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone