Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomasz0309
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz0309 » 15.07.2015 06:21

My jedziemy takim dyliżansem, rocznik 96 i wcale nie płaczemy, że stary...
Nie jest stary tylko dojrzały życiowo :D
Załączniki:
vectra.jpg
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 15.07.2015 08:19

mfind napisał(a):
dj-napster napisał(a):Trzeba pamiętać że Assistance przy full opcji pokrywa tylko koszt dowozu do warsztatu i zakwaterowanie na ileś tam dni, naprawę pokrywa się z własnej kieszeni. Czyli im nowsze auto tym gorzej bo drożej :)

Właśnie chodzi o to, że holowanie możesz wybrać do wskazanego przez siebie miejsca, a nie tylko najbliższego warsztatu, czyli nawet pod dom :)

Pozdrawiam,
Łukasz

Do 1000km jest holowanie ale chyba tylko w PL, sensu też nie ma lawetować do domu gdy jest awaria możliwa do usunięcia.
No bo po co całkiem popsuć sobie urlop :)
tomasz0309
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz0309 » 15.07.2015 08:32

1000 km jest na terene Europy, w Pl jest bez limitu. Do tego,o ile dobrze kjojarzę, jest auto zastępcze do 7 dni, póxniej za dopłatą więc spokojnie można dokończyć urlop
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 15.07.2015 09:03

dj-napster napisał(a):Do 1000km jest holowanie ale chyba tylko w PL, sensu też nie ma lawetować do domu gdy jest awaria możliwa do usunięcia.
No bo po co całkiem popsuć sobie urlop :)

Tylko trzeba pamiętać, wg poprzednich wątków, że jak zadzwonisz po lawetę i auto ściągniesz do warsztatu (korzystasz z polisy) to jak nie da rady warsztat naprawić lub koszty będą kosmiczne to już holowanie do PL z tej samej polisy już nie skorzystasz- tzw. jedno zdarzenie.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 15.07.2015 11:39

Assistance w opcji Super obejmuje jedno zdarzenie w roku i albo jedziemy do domku a samochód na lawetę albo na warsztat i mamy wtedy 7 dni na naprawę. Samochód zastępczy do klasy C oraz hotelik mamy gratis i jak się dogadasz z kimś kto wystawi fakturę z hotel i wstawi wyżywienie w cenę noclegu to i jedzonko. Poza tym jeżeli warsztat nie jest w stanie zakupić części które potrzeba wymienić zrobi to za nich ubezpieczyciel. W tej opcji płacisz tylko za części.
Jestem świeżo po lekturze ulotki (PZU) :D
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 15.07.2015 12:09

majchrzy napisał(a):Assistance w opcji Super obejmuje jedno zdarzenie w roku i albo jedziemy do domku a samochód na lawetę albo na warsztat i mamy wtedy 7 dni na naprawę. Samochód zastępczy do klasy C oraz hotelik mamy gratis i jak się dogadasz z kimś kto wystawi fakturę z hotel i wstawi wyżywienie w cenę noclegu to i jedzonko. Poza tym jeżeli warsztat nie jest w stanie zakupić części które potrzeba wymienić zrobi to za nich ubezpieczyciel. W tej opcji płacisz tylko za części.
Jestem świeżo po lekturze ulotki (PZU) :D

Mi mówiono, że 2x można skorzystać.
OWU rozdział IV paragraf 31 pkt 5 mówi o tym że można skorzystać 2 razy
Za jakiś tydzien bede zmieniał klauzule bo mam narazie wariant POLSKA ale zmieniam na EUROPA bo urlop w CRO.
Ciekaw jestem czy moge wysłać auto lawetą do POLSKI a wziać zastępcze i jechać na urlop.
Nie wiem co z przypadku awarri jest najlepszym rozwiązaniem ( chodzi mi by jednak do CRO dojechac )
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 15.07.2015 12:19

Przejdźmy do prawidłowej strony z tym wątkiem dot. ubezpieczenia auto ass
ubezpieczenie-moto-assistance-t18870-690.html
pewnie odpowiedź na pytanie
AdamKce napisał(a):Mi mówiono, że 2x można skorzystać.
Za jakiś tydzien bede zmieniał klauzule bo mam narazie wariant POLSKA ale zmieniam na EUROPA bo urlop w CRO.
Ciekaw jestem czy moge wysłać auto lawetą do POLSKI a wziać zastępcze i jechać na urlop.
Nie wiem co z przypadku awarri jest najlepszym rozwiązaniem ( chodzi mi by jednak do CRO dojechac )

szybko padnie
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 15.07.2015 12:25

AdamKce napisał(a):Mi mówiono, że 2x można skorzystać.

Można 2 razy :)
OWU PZU Auto Pomoc str. 14 par. 29 napisał(a):5. W przypadku awarii pojazdu, awarii ogumienia, przepalenia żarówki lub rozładowania akumulatora, PZU SA zapewnia organizację i pokrycie kosztów usług assistance realizowanych z tytułu zajścia nie więcej niż 2 wypadków ubezpieczeniowych spośród powyżej wymienionych rodzajów wypadków ubezpieczeniowych.

Co się tyczy jazdy wypożyczonym do Cro to nie bardzo :P Zastępczy przysługuje Ci tylko jeśli się okaże, że auta nie da się naprawić w ciągu 12h od doprowadzenia pojazdu do warsztatu i przysługuje tylko na czas naprawy. Czyli jeśli auto padnie w Cro, możesz holować do warsztatu, tam się okazuje, że nie dadzą rady tego zrobić w dzień, więc dostajesz zastępcze do czasu aż naprawią, ale nie dłużej niż 7 dni. Razem z holowanie, PZU organizuje przewóz osób do tego warsztatu lub miejsca zamieszkania.

Pozdrawiam,
Łukasz
mikeez
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikeez » 15.07.2015 15:14

Witam,

jaki najlepszy assistance i gdzie mozna wykupic?

Pozdrawiam,
Michal
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 15.07.2015 15:25

mikeez napisał(a):Witam,

jaki najlepszy assistance i gdzie mozna wykupic?

Pozdrawiam,
Michal

Patrz wyżej ;)
sky83
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sky83 » 22.07.2015 13:03

W sierpniu wybieram sie po raz drugi do Chorwacji Honda Accord 1,8 LPG z 1999 roku. Przebieg na liczniku 260 000 km (realny pewnie ze stówke więcej :) Ale jak widać poniżej staruszkowi udało się wjechać na Sveti Jure podczas poprzedniego pobytu w Chorwacji także nie jest źle. Pozdrawiam.
Załączniki:
1.jpg
Jasiek82
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jasiek82 » 22.07.2015 13:47

Witam
W drugiej połowie sierpnia również wybieram się do Tućepi z Opola. Mój staruszek to Passat B5 tdi z 1998 roku o przebiegu 270tyś. Prawdę mówiąc ma delikatne obawy ale już od czerwca bawię się w mechanika i wymieniam wyeksploatowane części . W tym tygodniu bez problemu przeszło stację diagnostyczna a prawdę mówiąc kolega ze stacji tak go przetrzepał że myślałem że zaraz się rozleci. :wink: Auto dwa razy widziało już Chorwacje i mam nadzieje że tym razem również nie sprawi nam zawodu. 
Pozdrawiam
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.07.2015 21:52

Szczęśliwie wróciliśmy 28 letnią Bunią :D To jej czwarta wyprawa :)
Zero problemów, żadnej zadyszki a ciągnęła jeszcze budę na haku .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.07.2015 22:47

gusia-s napisał(a):Szczęśliwie wróciliśmy 28 letnią Bunią :D

Kiedyś to robili dobre samochody... :D
ana89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana89 » 23.07.2015 07:06

Ja miałam ogromne obawy bo auto nie dość , że trzynastoletnie(no cyferka nie zachęca :lol: ) to jeszcze przeszło 300tys na liczniku ;) Na szczęście trasa bez niespodzianek, autko spisało się na medal :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone