Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 09.07.2015 11:51

kojacek napisał(a): słyszałem, że teraz już nie można tam wjechać samochodem tylko wynajmuje się skutery na parkingu u podnóża góry.

Może to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć ???
Też się wybieram na Sv Jure :)
Grzehoo13
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzehoo13 » 09.07.2015 11:53

Byłem w zeszłym tygodniu na Sv Jure. 50Kn od osoby i wjeżdzasz autem. bez problemu.
A tak wogle to witam, mój pierwszy post :)
pietja10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 09.07.2015 12:21

dj-napster napisał(a):Jeśli w dniach 13-25 lipca 2015 gdzieś w południowej Chorwacji (Makarska i okolice) zobaczysz czarną Hondę Prelude IV gen na tablicach "PZL..." to byłem ja :D , w dziewiczej podróży, spragniony niezapomnianych miejsc i nowych wrażeń :D

Dokładnie w tym samym terminie wyjeżdżamy również w okolice Makarskiej, a na takie perełki mam bardzo wyczulone oko, więc być może Cię ustrzelę gdzieś na trasie kolego. Jeśli pomacha Ci ktoś z srebrnego E46 turasa na śląskich blachach, to pewnie będę ja ;)
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 09.07.2015 15:22

Są filmiki z zeszłego roku na youtube gdzie wjeżdżają na Sv Jure, nawet autobusy tam wjeżdżały tak w ogóle :D

może ktoś mnie wypatrzy to machajcie ostro :)
będę się kręcił od Makarskiej do Splitu, to samo w kierunku Dubrovnika bo trzeba trochę pozwiedzać
Phobos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phobos » 09.07.2015 23:01

Alize 1800 napisał(a):Jeżeli wg Ciebie to jest wymiana części eksploatacyjnych to zaplikuj Sobie tę maść, pewnie tam Ciebie boli. Ale do orientacji innych jestem obojętny.
Nie neguję - fajne, sportowe autko, leciwe i niejedne auto jeszcze przejedzie!

Z wszystkich rzeczy, o których wspomniał w relacji dj-napster, udało ci się przysrać do jednej. Bo z kompresją niestety ci nie wyszło. No po prostu pełen sukces. Do tego skwitowałeś to tak infantylnym komentarzem, że aż monitor ciemnieje. Ale niektórzy tak już mają, że wszystko kojarzy im się z jednym. Jest takie stare powiedzenie, które idealnie pasuje do tej sytuacji - głodnemu chleb na myśli. Ośmieszyłeś się swoim durnym komentarzem, a teraz zaciemniasz sprawę udając wielkie zainteresowanie. A skoro już tak okrutnie silisz się na ciętą ripostę, to postaraj się nie powtarzać po mnie, tylko wysil się trochę.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 10.07.2015 08:49

Phobos napisał(a):Ale niektórzy tak już mają, że wszystko kojarzy im się z jednym. Jest takie stare powiedzenie, które idealnie pasuje do tej sytuacji - głodnemu chleb na myśli.

Phobos napisał(a):to ja mogę jedynie polecić maść na ból w wiadomej części ciała...

Ależ żeś się popisał! Smacznego.
Już koniec, więcej komentować tego nie będę, bo do niczego dobrego to nie prowadzi.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 10.07.2015 11:42

Grzehoo13 napisał(a):Byłem w zeszłym tygodniu na Sv Jure. 50Kn od osoby i wjeżdzasz autem. bez problemu.
A tak wogle to witam, mój pierwszy post :)

Czyli zostałem wprowadzony w błąd. Dzięki za informację :)
zgulec
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zgulec » 10.07.2015 13:24

Cześc, to mój pierwszy post w sumie tutaj, też jadę starszym autem do Makarskiej, pod koniec sierpnia, ale myślę że da radę, co prawda pacjent już 18 letni, ale wszystko w świetnym stanie, świeży układ chłodzenia, prawie 180 koni i 1100 kg wagi, damy radę :) Też właśnie zamierzam zaliczyć tę górę i mam od razu pytanie, jest tam w miarę równa droga? Auto dość niskie. Teraz tym bardziej z uwagi na nisko położony kolektor wydechowy :)
Załączniki:
fQHZbJC.jpg
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 10.07.2015 13:38

Phobos napisał(a):
Alize 1800 napisał(a):Jeżeli wg Ciebie to jest wymiana części eksploatacyjnych to zaplikuj Sobie tę maść, pewnie tam Ciebie boli. Ale do orientacji innych jestem obojętny.
Nie neguję - fajne, sportowe autko, leciwe i niejedne auto jeszcze przejedzie!

Z wszystkich rzeczy, o których wspomniał w relacji dj-napster, udało ci się przysrać do jednej. Bo z kompresją niestety ci nie wyszło. No po prostu pełen sukces. Do tego skwitowałeś to tak infantylnym komentarzem, że aż monitor ciemnieje. Ale niektórzy tak już mają, że wszystko kojarzy im się z jednym. Jest takie stare powiedzenie, które idealnie pasuje do tej sytuacji - głodnemu chleb na myśli. Ośmieszyłeś się swoim durnym komentarzem, a teraz zaciemniasz sprawę udając wielkie zainteresowanie. A skoro już tak okrutnie silisz się na ciętą ripostę, to postaraj się nie powtarzać po mnie, tylko wysil się trochę.

dobrze prawisz, mam takie same odczucia
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 10.07.2015 13:57

zgulec, myśle że da rade wjechać na lekkiej glebie, obejrzyj filmiki z youtube, nie wygląda to źle
sam tez nie podnoszę auta przed wyjazdem, pewnie masz niżej niż ja bo Prelude to nawet na glebie wysoko stoi.
Gorzej z cofaniem, u mnie po prostu to bardzo niefajna operacja, na Sv Jure chce wjechac z samego rana jak będą wpuszczać, żeby nie mieć mijanek przynajmniej w jedną stronę

P.S. Civic wygląda ładnie, B16 na pewno da rade :) i zwykłe 1.4 też by dojechało i wróciło,
auto nowsze o jedną generacje od mojego ale już pełnoletnie. Jak ten czas leci... pamiętam jak 5 lat temu prułem do Holandii EG4+mpfi :mrgreen:
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 10.07.2015 14:03

zgulec napisał(a):jest tam w miarę równa droga?

Genialnie nawierzchnia równa nie jest, asfalt ma już swoje lata, plomby poczujesz :wink: ale jakiś wielkich dziur nie ma i wydaje mi się, że spokojnie przejedziesz. Gorzej na mijankach, w niektórych miejscach trzeba zjechać na dość strome pobocze, przy takiej glebie jak w Twojej Hani można już coś uszkodzić. No i strome serpentyny przed szczytem, tam jeżeli dobrze pamiętam nachylenie sięga 30% - też musisz uważać. Najlepiej wyjechać jak najwcześniej - mniejsze prawdopodobieństwo mijanek, bramę do parku otwierają chyba o siódmej rano.
Tak przy okazji fajna furka, rozumiem, że to wersja Type-R - kiedyś na taką chorowałem...
zgulec
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zgulec » 10.07.2015 14:39

No mam nadzieję że da radę, samochodu jest pewny w 100%, ale zawsze cos może wypaść, dlatego też szukam jakiegoś assistance. Liczę że trochę przyjemności to auto zapewni na tamtych drogach :) A jak tam ogólnie w okolicach Makarskiej jest z drogami/dojazdami do plaży?
Adek99, niestety to tylko EK4 VTi, Type-r w 6 genie szedł tylko na japonie z kierownicą po prawej, to jest taki europejski type-r :)
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 10.07.2015 18:33

Chodziło mi właśnie o tą wersję 1.6 160 KM, japoński Type-R był chyba jeszcze mocniejszy. W samej Makarskiej jest chyba kilka plaż do których dojdziesz na butach, nie ma tam raczej jakiś stromych, wąskich podjazdów jak np. w Breli, także o Hanię się nie martw :) Generalnie na riwierze drogi są w dobrym stanie. Na pewno będziesz mieć frajdę z jazdy po jadrance, moc przyda Ci się podczas wyprzedzania. Szerokości :!:
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 10.07.2015 21:45

W jakim stanie by nie było auto to assistance trzeba mieć, nawet nowe auta mają.
Ja mam wykupione w PZU
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.07.2015 10:01

zgulec napisał(a): Też właśnie zamierzam zaliczyć tę górę i mam od razu pytanie, jest tam w miarę równa droga? Auto dość niskie. Teraz tym bardziej z uwagi na nisko położony kolektor wydechowy :)

Myślę, że już sam wyjazd do Chorwacji z obniżonym zawieszeniem jest dość ryzykowny. I nie o drogi tu chodzi a raczej o parkingi. Zdarzało mi się parkować w miejscach, gdzie przód auta stał o metr wyżej niż tył albo jedno koło wisiało nad przepaścią. I wcale nie dlatego, że tak chciałem :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone