Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 07.07.2015 14:58

Dzięki wszystkim za miłe słowa :)

mój wpis był jak najbardziej na temat i pasuje w pełni do tego wątku, inaczej by było gdybym pokazał wszystko co zrobiłem przy samochodzie a było tego bardzo dużo i nie zmieściło by się na dwustu zdjęciach.

Lubię podróżować swoim wynalazkiem, sam robię większość napraw jako samouk więc satysfakcja jest jeszcze większa.
Starym autem jeździć po ulicach Chorwacji będzie bardzo fajnie, głównym celem jest jednak wjazd na Sv Jure :D

Są ludzie którzy jeżdżą w takie podróże jeszcze dalej i jeszcze starszymi fajniejszymi brykami, to jest tak jak ktoś tutaj już napisał - pasja. Fajnie pomimo bycia niezamożnym poczuć się tak jak właściciel który jeździł tym autem w 1993 roku, wtedy jedyne co znaliśmy jako dzieci to fiat 125/126p i ewentualnie jakiś guru miał poloneza :mrgreen: , różnica pomiędzy tym co mieliśmy a tym czego nawet nie znaliśmy to technologiczna przepaść.

Chciałem też pokazać nieobeznanym w budowie samochodu, jakie elementy ulegają zużyciu i wpływają na bezpieczeństwo, awaryjność i komfort podróży.
Ostatnio edytowano 07.07.2015 15:04 przez dj-napster, łącznie edytowano 1 raz
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 07.07.2015 15:03

Wartość auta podniesiona ze 4razy,ale za to z pewną gwarancją objechania...
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 07.07.2015 15:22

Phobos napisał(a):Swoją drogą jeśli dla kogoś wymiana części eksploatacyjnych, to lans, to ja mogę jedynie polecić maść na ból w wiadomej części ciała... A jeśli fotorelacja z wymiany gratów w 22-letnim aucie, zamieszczona w wątku "Starym samochodem do Cro", jest "nie na temat", to proponuję kupić od razu kilka tubek wspomnianej maści.

nadwozie po kompletnej blacharce i z nowym lakierem (2014r):
Obrazek

kompresja silnika wypadła bardzo dobrze, na każdym cylindrze okolice 14.5 bar:
Obrazek[/quote]
Jeżeli wg Ciebie to jest wymiana części eksploatacyjnych to zaplikuj Sobie tę maść, pewnie tam Ciebie boli. Ale do orientacji innych jestem obojętny.
Nie neguję - fajne, sportowe autko, leciwe i niejedne auto jeszcze przejedzie!
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 07.07.2015 15:56

Sprawdzenie kompresji silnika to podstawa żeby sprawdzić jego stan a tym samym przepuszczanie oleju do komory spalania. Niski poziom oleju na długiej trasie spowoduje słabe smarowanie panewek co prowadzi do ich szybkiego zatarcia i awarie na drodze.

Stan blachy i lakieru świadczy często o stanie samochodu a także o właścicielu.
Jazda zardzewiałym trupem najczęściej kończy się kontrolą i zabraniem dowodu rejestracyjnego.
Dobrze jest też wiedzieć czy jedziesz samochodem który ma wytrzymałość fabryczną, czy może wszystko rdzewieje a w przypadku spotkania z przeszkodą auto przy niewielkiej prędkości złoży się jak fiat 126p.
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 07.07.2015 16:02

Piękna ta Prelude, jest na czym oko zawiesić, nie jeden szmelc robiony w Europie po 2010r objedzie.

Pzd be-ja
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 07.07.2015 16:03

Wszystko jasne. Coś wiem na ten temat.
dj-napster w ilu i skąd jedziecie tym autem?
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 07.07.2015 16:43

Alize 1800 napisał(a):Wszystko jasne. Coś wiem na ten temat.
dj-napster w ilu i skąd jedziecie tym autem?

w 2 osoby, z tyłu raczej nikt by nie wytrzymał bo jest mało miejsca na nogi, jedynie dzieci :) jak to w japońskich coupe, auta tego typu projektuje sie jako małe, ciasne i twarde z przeznaczeniem dla kawalerów :mrgreen:
jedziemy z północnej wielkopolski, ok 120km na północ od Poznania

najciężej będzie się właśnie przebić aż do Wrocławia na autostrade, niestety nie ma od nas konkretnej drogi w tym kierunku, jedynie jakieś odcinki. Myślę że w niedziele nie będzie źle.

Nocleg w Maribor w Słowenii :hut:
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 07.07.2015 17:09

Właśnie tak myślałem czy jazda w więcej niż 2 osoby w tak długą trasę to byłaby udręka dla tych siedzących z tyłu.
My też ruszamy z niedzieli na poniedziałek z noclegiem w okolicach Balatonu.
Zazdroszczę takiego warsztatu - czasami z takimi duperelami trzeba jechać do mechanika, które można byłoby samemu zrobić. :evil:
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 07.07.2015 17:19

Dj- napster, czy mnie wzrok nie myli, w głębi chyba Prosiaczek na malowanko czeka?

Pzd be-ja
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 07.07.2015 17:31

Piekna HONDA :-D :-P
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 07.07.2015 17:38

Alize 1800 napisał(a):Właśnie tak myślałem czy jazda w więcej niż 2 osoby w tak długą trasę to byłaby udręka dla tych siedzących z tyłu.
My też ruszamy z niedzieli na poniedziałek z noclegiem w okolicach Balatonu.
Zazdroszczę takiego warsztatu - czasami z takimi duperelami trzeba jechać do mechanika, które można byłoby samemu zrobić. :evil:

dla chcącego nic trudnego, jesli mniejsze osoby spragnione przygód to mogły by jechać, kiedyś jeździli maluchami w 5 osób i było ok. Wcześniej miałem Honde CRX, to takie "duże" jak własnie wspomniany maluch i niższe, z tyłu o wiele mniej miejsca niż w maluchu i szyba nachylona pod dużym kątem, pomimo tego i w 4 osoby nad morze sie jeździło
foto poglądowe-> http://img11.deviantart.net/d4a5/i/2011 ... 4fqnc2.jpg
auto prowadzi sie jak gokart z racji że jest krótkie i lekkie, to już youngtimer i samochód kolekcjonerski na który mnie nie stać a miałem właśnie takim jechać do CRO :wink: (wcześniej miałem słabszą wersje w kiepskim stanie, w dodatku po przygodach).

Coupe z miejscem z tyłu to jedynie tylko limuzyny, Honda Legend, Mercedes itp weekendowe krążowniki szos. Ale i tak siedząc z tyłu nóg nie wyprostujesz jak siedzący z przodu.

z tym warsztatem to jakiś czas temu wszystko zlecałem mechanikom, za byle co trzeba było wykładać kase i nie zawsze zrobili jak być powinno. Najlepiej samemu robić bo na prawdę większość rzeczy zrobisz czytając forum swojego auta + trochę zdolności manualnych. Ja nawet kanału nie mam a podwozie całe mam po renowacji, wstawiasz auto na kołki odpowiednio i działasz.
Podstawa to właśnie narzędzia i jakiś garaż.

be-ja napisał(a):Dj- napster, czy mnie wzrok nie myli, w głębi chyba Prosiaczek na malowanko czeka?

Pzd be-ja

tak! dokładnie :D to Porsche czekało na piaskowanie całej budy u mojego malarza, było mega zgnite, lata 50'
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 07.07.2015 20:31

50 lata to kolekcjonerska bryczka, po restauracji to będzie cacuszko w cenie.

Pzd be-ja
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 08.07.2015 08:53

dj-napster napisał(a):Nocleg w Maribor w Słowenii :hut:

Mogę zapytać , gdzie dokładnie nocujecie w Mariborze?
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 08.07.2015 14:01

maciej1969 napisał(a):
dj-napster napisał(a):Nocleg w Maribor w Słowenii :hut:

Mogę zapytać , gdzie dokładnie nocujecie w Mariborze?

Coś tam zarezerwowałem przez booking.com, zdam relacje po urlopie czy dobra chata.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 09.07.2015 11:22

dj-napster napisał(a):[...]
Starym autem jeździć po ulicach Chorwacji będzie bardzo fajnie, głównym celem jest jednak wjazd na Sv Jure :D

Nieźle tę "Pralkę" wydłubałeś, chociaż wiem, że można zrobić duużo więcej niż pokazałeś na zdjęciach ;)
Mam jednak uwagę do cytowanego fragmentu: słyszałem, że teraz już nie można tam wjechać samochodem tylko wynajmuje się skutery na parkingu u podnóża góry.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone