Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 30.06.2015 15:36

slawekkg napisał(a):
Crocodyl napisał(a):
Adam55 napisał(a):
slawekkg napisał(a):Moj Mondek mk3 2,0TDCI 2005 do CRO (1800km.) bez problemow tylko jakos na niemieckim ON dziwnie szarpało trochę ale sie przepalił :lol: Pozdrawiam z Rogoznicy :papa:

Czyżby niemce chrzciły paliwo :oczko_usmiech:

To był szok cetanowy :mrgreen: a nie "bełt". Silniczek zachował się tak jak każdy normalny człowiek po szklance spirytusu z zaskoczenia :oczko_usmiech: Ale przepalił i jest OK. Z ludźmi bywa różnie nie każdy dochodzi do siebie.
?
Czyli, ze jak niemieckie lepsze od naszego i TDCI-k się zdziwił? :lol:

Nie zdziwił tylko delektował jakby pił 20-letnią whisky :lool: :lool:
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 30.06.2015 20:18

alycja napisał(a):Moja stara audi A 3 z 99 roku z przebiegiem ponad 500 tys dojechał a i wróciła by na pewno. A touran blokuje nam wyjazd i od 2 dni stoi na warsztacie bo dumaja dlaczego klima raz się załącza raz nie., a urlop leci :-( W tamtym roku jechaliśmy sharanem bez klimy i w tym roku wiem jak jest potrzebna wiec czekam .

Klima potrzebna albo nie. Ja wlaczyłem moze ze 100km. przed Rogoznica, momentami w tunelach w \austri bo jakos duszno w aucie sie robiło. Pozdrawiam z Rogoznicy. :papa:
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 30.06.2015 20:55

Adam55 napisał(a):
slawekkg napisał(a):
Crocodyl napisał(a):
Adam55 napisał(a):
slawekkg napisał(a):Moj Mondek mk3 2,0TDCI 2005 do CRO (1800km.) bez problemow tylko jakos na niemieckim ON dziwnie szarpało trochę ale sie przepalił :lol: Pozdrawiam z Rogoznicy :papa:

Czyżby niemce chrzciły paliwo :oczko_usmiech:

To był szok cetanowy :mrgreen: a nie "bełt". Silniczek zachował się tak jak każdy normalny człowiek po szklance spirytusu z zaskoczenia :oczko_usmiech: Ale przepalił i jest OK. Z ludźmi bywa różnie nie każdy dochodzi do siebie.
?

tylko dlaczego mnie stresuje a do domu jeszcze ok1800 km. :lol:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 01.07.2015 14:39

slawekkg napisał(a):
Adam55 napisał(a):
slawekkg napisał(a):
Crocodyl napisał(a):
Adam55 napisał(a):Czyżby niemce chrzciły paliwo :oczko_usmiech:

?

tylko dlaczego mnie stresuje a do domu jeszcze ok1800 km. :lol:

A teraz wyobraź sobie, że sączysz taką ilość takiego alkoholu przez tak długi czas. Czy Twoje otoczenie nie byłoby pozbawione obaw patrząc na Twoje zachowanie? ;)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 01.07.2015 16:03

kojacek napisał(a):A teraz wyobraź sobie, że sączysz taką ilość takiego alkoholu przez tak długi czas. Czy Twoje otoczenie nie byłoby pozbawione obaw patrząc na Twoje zachowanie?

No i mamy propozycję zadania na poprawki matur:
Ile potrzeba litrów 20 letniej whisky aby wystarczyła dorosłemu mężczyźnie na 1800km. Rzeczony koneser podróżował będzie na pokładzie rydwanu z prędkością dozwoloną na autostradach w D. "Spalanie" śr. 0,5/8h (+/- 0.2 w zależności od towarzystwa) :mrgreen:
dj-napster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj-napster » 06.07.2015 23:33

za 6 dni pierwszy w życiu wyjazd na wakacje za granice :D
CRO nadciągamy !!! :D

przygotowania auta z 1993 roku trwają...
przedstawię tylko niektóre zmiany (tylko te ważniejsze związane z podróżowaniem i z tym wątkiem bo modyfikacji było dużo dużo więcej), które były robione od dłuższego czasu, między innymi w związku z planowanym już dawno wyjazdem do CRO.
Większość części była jeszcze sprawna, ale już były stare i niepewne. Oczywiście jak ktoś się wybiera starym autem to nie musi aż tak go przygotowywać bo koszta wyjdą takie co 5x wakacje w CRO dla dwóch osób po 2 tygodnie :mrgreen: , jestem mega fanatykiem więc tak wygląda podejście do tematu

niezbędnik:
Obrazek

komplet felg 17" zapewniających lepszą stabilność na oponie o niższym profilu niż fabryczny balon
Obrazek

na to cztery nowe opony japońskiego producenta, indeks "W" do 270km/h:
Obrazek

amortyzatory sportowo-użytkowe, gwintowane z niezależną regulacją wysokości (komfort przy obniżeniu) i regulacja twardości, dosłownie 1.5 tygodnia przed wyjazdem na szczęście dotarły z Japonii
Obrazek

całe zawieszenie odnowione + wszystkie gumy i sworznie wymienione na nowe, na zdjęciu tylko drobna część zawieszenia, było tego z 10 razy więcej:
Obrazek

stara maglownica, wymieniona na bezluzową:
Obrazek

pompka sprzęgła wymieniona na nową:
Obrazek

przy okazji nowy wysprzęglik:
Obrazek

przejrzałem i odświeżyłem awaryjne urządzenie, czyli alternator:
Obrazek

zaciski tylne po pełnej regeneracji i ocynku bo ręczny słabo działał, do tego nowe klocki i tarcze:
Obrazek

przednie też po pełnej regeneracji + nowe klocki i tarcze
Obrazek

tempomat wyczyszczony i odświeżony bo sam lekko nieraz dodawał gazu a teraz działa idealnie:
Obrazek

łożyska wszystkich kół wymieniłem na nowe:
Obrazek

zregenerowałem aparat zapłonowy, wymiana łożyska, uszczelek, palca i kopułki
Obrazek

skorodowane przewody wspomagania wymieniłem na miedziane:
Obrazek

piąty bieg został zmieniony na dłuższy by na trasie nie było cały czas wysokich obrotów (jak to w 5 biegowych Hondach):
Obrazek

kontrola sprzęgła które okazało się prawie nowe:
Obrazek

rozrząd oczywiście ogarnięty już dawno więc wiem na czym stoję:
Obrazek

montaż klimatronika
Obrazek

coś na umilenie podróży, zestaw audio BOSE z Accorda 6 gen exclusive na dwóch subwooferach
Obrazek

auto otrzymało oryginalny moduł świateł do jazdy dziennej (montowany fabrycznie jako opcja na rynek kanadyjski), by oszczędzać prąd i nie zapominać o światłach:
Obrazek

paski powymieniane:
Obrazek

chłodnica tez nowa:
Obrazek

nadwozie po kompletnej blacharce i z nowym lakierem (2014r):
Obrazek

kompresja silnika wypadła bardzo dobrze, na każdym cylindrze okolice 14.5 bar:
Obrazek

geometria kół:
Obrazek

serwis klimy:
Obrazek

auto w pełni gotowe do drogi, technicznie nie różni się wiele od auta przykładowo 2 letniego, mam nadzieje że silnik nie wyzionie ducha bo już przeżył wielu katów ;) jest to jedyna rzecz która nie była naprawiana z racji jeszcze dobrego stanu.

Jeśli w dniach 13-25 lipca 2015 gdzieś w południowej Chorwacji (Makarska i okolice) zobaczysz czarną Hondę Prelude IV gen na tablicach "PZL..." to byłem ja :D , w dziewiczej podróży, spragniony niezapomnianych miejsc i nowych wrażeń :D
Ostatnio edytowano 07.07.2015 14:42 przez dj-napster, łącznie edytowano 1 raz
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 07.07.2015 05:30

Podziwiam, brawo :D tak przygotowanego samochodu do podróży jeszcze nie widziałem.
Mam hondzie i wiem, że zadbana odwdzięczy się bezawaryjnością.
Zmotywowany tym postem w mojej Maździ wymienię paski i dobiję klimę przed wyjazdem hehe :D
Z chęcią obejrzał bym ten samochód na żywo ale w rejonie Makarskiej będziemy dopiero we wrześniu.
Szerokości i w przypadku tego typu samochodu przyczepności :D
Adek99
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adek99 » 07.07.2015 06:50

dj-napster profesjonalnie do tematu podszedłeś, fajna Hania na kręte chorwackie drogi. Udanych wakacji :hut:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 07.07.2015 08:54

dj-napster napisał(a):Oczywiście jak ktoś się wybiera starym autem to nie musi aż tak go przygotowywać

Oczywiście :smo: gdyby to był VW Golf 3 a nie Honda to by pewnie tylko olej zmienił i tyle a tu 8O
"tosz to śiok" 8O

Oczywiście żarcik taki :wink: fajnie że jeszcze są tacy fanatycy na tym świecie co utrzymują auta w takim stanie.
Powodzenia :smo:
JoannaMaxel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaMaxel » 07.07.2015 09:19

dj-napster :papa: dodałeś mi otuchy swoim postem. Myślałam, że tylko mój mąż w taki sposób szykuje nasze Vento przed podròżą. Jak postawił go w warsztacie do przeglądu to mu machanik pogratulował, nowe wozy tak ponoć nie wyglądają. To sobie w nagrodę wymienił sprężyny (obniżające auto) . Ja tam się nie znam, ale mąż mówi, że to niezbędne na podróż 8O . Jeszcze nowe głośniczki do CB, ale to dla mnie , bo przecież mnie denerwowały w zeszłe wakacje :roll:
Za 12 godzin ruszamy, też riwiera makarska, więc będziemy wypatrywać twojej hondy :papa:
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 07.07.2015 09:41

dj-napster szacunek :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.07.2015 09:46

dj-napster napisał(a):za 6 dni pierwszy w życiu wyjazd na wakacje za granice :D
CRO nadciągamy !!! :D
przygotowania auta z 1993 roku trwają...

To teraz zapraszamy do wątku "Ile kosztuje urlop w Chorwacji"... :oczko_usmiech:

edit:super auto i podziwiam za pasję. :D
Ostatnio edytowano 07.07.2015 12:27 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 07.07.2015 10:29

dj-napster ale po Twoim "przeglądzie" to już nie będzie podróż starym samochodem do Cro. :lol: Musisz zmienić watek lub założyć nowy np. Dziewicza podroż :mrgreen: Hani. Świetna robota a utwardzone zawieszenie fajnie powinno się spisać w trasie aż Ci zazdroszczę. Piękny rydwan szacun.
Alize 1800
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alize 1800 » 07.07.2015 10:57

Chyba trochę przesadziłeś - albo auto po dzwonie albo link wyjęty z jakiegoś forum hondy. Przylansowałeś ten wątek, choć nie na temat :smo:
Phobos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Phobos » 07.07.2015 14:26

Alize 1800 napisał(a):Chyba trochę przesadziłeś - albo auto po dzwonie albo link wyjęty z jakiegoś forum hondy. Przylansowałeś ten wątek, choć nie na temat :smo:

Czytając rano wpis dj-napstera, zastanawiałem się, jak szybko znajdzie się "mędrzec" z serią swoich złotych myśli, odnośnie tego posta. Długo nie trzeba było czekać. Swoją drogą jeśli dla kogoś wymiana części eksploatacyjnych, to lans, to ja mogę jedynie polecić maść na ból w wiadomej części ciała... A jeśli fotorelacja z wymiany gratów w 22-letnim aucie, zamieszczona w wątku "Starym samochodem do Cro", jest "nie na temat", to proponuję kupić od razu kilka tubek wspomnianej maści.

A autorowi komentowanego wpisu, zazdroszczę poświęcenia, pasji i oczywiście auta. Oby jak najdłużej dawała przyjemność z jazdy i cieszyła oko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone