Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 17:07

AdamKce napisał(a):Mam gaz i uważam, że po mieście można mieć DOJAZDÓWKE a nawet jej nie mieć, ale w podróży lepiej zapłacić za litr więcej paliwa bo ciężar i mieć chociaż jedno koło niż potem mieć mase stresu co zrobić na drodze w ciemnej nocy.

Tutaj ważniejsze od spalania jest miejsce w bagażniku. A to już jakieś 1500 zł na bagażnik i box.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 17:16

Tak własnie pomyślałem - pytanie do posiadaczy LPG biezecie opone zapasowa czy koło zapasowe w sprayu ? Ja biorę 2x puszka shella - te mają najlepsze opinie w tescie bodajrze z 2013r.

Cztery razy byłem w Cro Lanosem na LPG i za pierwszym razem też myślałem o zapasie w sprayu, ale jak widziałem rozwaloną na strzępy oponę u pewnego pana który miał w ręku właśnie spray do opon i bezradnie patrzył na to co zostało z opony, to przeszła mi ochota na oszczędzanie miejsca. :wink:
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 08.06.2015 18:54

ołowiany napisał(a):
AdamKce napisał(a):Mam gaz i uważam, że po mieście można mieć DOJAZDÓWKE a nawet jej nie mieć, ale w podróży lepiej zapłacić za litr więcej paliwa bo ciężar i mieć chociaż jedno koło niż potem mieć mase stresu co zrobić na drodze w ciemnej nocy.

Tutaj ważniejsze od spalania jest miejsce w bagażniku. A to już jakieś 1500 zł na bagażnik i box.

To nawet od biedy 1 torba do środka i koło się zmieści w jak kolwiek sposób.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 08.06.2015 20:50

Zawsze jeździłem do Cro na LPG i pełne koło na zapas. Raz było potrzebne na wymianę w okolicach jezior Plitvickich w drodze powrotnej. Dojechałem na zapasie. Uszkodzona opona nie do naprawy ( tak stwierdził gumiarz w Polsce), więc zapas się przydaje czasem. Co do miejsca, to zawsze dało radę się pomieścić nawet z 4 dorosłymi osobami na pokładzie. Wtedy to był Opel Astra I z 3 osobami, a obecnie Renault Thalia nawet z 4 dorosłymi na pokładzie i żadnych boxów, czy bagażników na dachu.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 23:29

AdamKce napisał(a):
ołowiany napisał(a):

To nawet od biedy 1 torba do środka i koło się zmieści w jak kolwiek sposób.

Oczywiście. Zrozum o czym pisałem wyżej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2015 11:24

Adam55 napisał(a):Moja albea ma co prawda niewielki przebieg (65 tysi ) ale ma już skończone 10 lat. :oczko_usmiech:

To najwyższy czas na alternator :) ( taka wada fabryczna 8) )
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 09.06.2015 14:53

Wiem o tym, że fiaty mają problem z alternatorami ( przerabiałm pęknięcie alt. w seicento 1.1 ).
Do fiatów montowane są dwa typy alt. Magneti marelli i bosch,różnią się obudową. Jeden jest lepszy a drugi gorszy. Ja mam ten lepszy. Przy wymianie rozrządu alternator był sprawdzany, wymieniono pasek, wirnik kręci się swobodnie bez szumów i pisków, po za tym pod alternatorem zamontowana jest plastikowa osłona której brakowało w seicento czy też punto, bo jak wiadomo fiat montuje bardzo nisko alt. przez co są narażone są na piasek i wodę co jest przyczyną pękania obudowy. To jest mój trzeci fiat, miałem też reno kangura w dizlu i oktafkę w dizlu i jak na razie albejka jest z nich najmiej awaryjna. Znam się trochę na mechanice, nawet sam trochę pogrzebię, miałem do czynienia z różnymi silnikami od kilku do kilku tysięcy KM np volvo, janmar, mercury, johnson, tohatsu, wola, lejland, ruskie gwiazdziste po 4 tyś km itp. Wodniacy wiedzą o czym mówię. Mam szwagrów mechaników i kumpli mechaników z których pomocą mogę porobić przy samochodzie.
Więcej optymizmu poproszę :) Ja jestem pełen optymizmu i cieszę się bardzo na ten wyjazd :)

Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2015 18:53

sorry nie chciałem Cię zniechęcać na pewno wszystko pójdzie jak po maśle :)

Życzę super udanego wyjazdu :) !!!
GrzesiuŻar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiuŻar » 09.06.2015 20:06

Ja w 2013r jechałem Astrą 1 1996 1.6 z LPG do Baski Vody (tym autem po raz trzeci). Oczywiście w bagażniku pełne koło zapasowe i full zapakowane auto (stan techniczny do dziś bdb, przebieg obecnie 250 000km ale to najpewniejsze auto w mojej rodzinie - zawsze dbałem o wszystko i nie ma sensu go sprzedawać..)

Także jak stan auta jest ok to niezależnie od wieku nie bałbym się jechać. W tym roku jadę jednak nówką i martwię się bardziej, czy dojadę bez problemu niż prawie 20'sto letnim Oplem (tam nie miało co się popsuć poza wymienionymi na bieżąco częściami eksploatacyjnymi). Jednak po drodze często stoją na poboczu zazwyczaj nowe auta, stare zawsze dojadą :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2015 19:35

GrzesiuŻar napisał(a):Ja w 2013r jechałem Astrą 1 1996 1.6 z LPG do Baski Vody (tym autem po raz trzeci). Oczywiście w bagażniku pełne koło zapasowe i full zapakowane auto (stan techniczny do dziś bdb, przebieg obecnie 250 000km ale to najpewniejsze auto w mojej rodzinie - zawsze dbałem o wszystko i nie ma sensu go sprzedawać..)

Także jak stan auta jest ok to niezależnie od wieku nie bałbym się jechać. W tym roku jadę jednak nówką i martwię się bardziej, czy dojadę bez problemu niż prawie 20'sto letnim Oplem (tam nie miało co się popsuć poza wymienionymi na bieżąco częściami eksploatacyjnymi). Jednak po drodze często stoją na poboczu zazwyczaj nowe auta, stare zawsze dojadą :)

Jedziesz "nówką" ze sklepu ? Jeśli tak, to czy znasz warunki gwarancji nowych samochodów ?
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 22.06.2015 12:18

Cosik wątek przygasł...czyżby same nówki śmigały.....?
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 22.06.2015 20:39

Patroniusz napisał(a):Cosik wątek przygasł...czyżby same nówki śmigały.....?

moze w trasie sa :D
JoannaMaxel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaMaxel » 22.06.2015 20:50

http://i3.fmix.pl/fmi1982/d2dec3a40017c ... djecie.jpg

W trasie będziemy za 14 dni. Nasz Ventylek już gotowy do drogi - jemu ufamy bezgranicznie :-)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.06.2015 21:27

JoannaMaxel napisał(a):http://i3.fmix.pl/fmi1982/d2dec3a40017ce5753d685ce/zdjecie.jpg

W trasie będziemy za 14 dni. Nasz Ventylek już gotowy do drogi - jemu ufamy bezgranicznie :-)

Fajny!!!
Ja tak starym nie jadę, Golf IV 1,6 benzyna z 1998roku :oczko_usmiech:
Gosia i Marek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia i Marek » 22.06.2015 21:34

My byliśmy trzy razy VW Westfalią T3 rocznik 1986 i w tym roku też jedziemy, a w tamtym dojechaliśmy z Kołobrzegu , aż do Albanii.
Załączniki:
cro3.jpg
cro2.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone