Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dangru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 06.06.2015 16:40

Cześć
Ja swoim ( renault thalia 1.4 16v z 2004r ) byłem .
Dwa razy w Bibione ( Włochy ) . Za pierwszym razem odkleja się okładzina od szczęki hamulcowej . ( droga powrotna 200 kilometrów od domu )
Jeden raz w Niemczech około 2500 kilometrów w dwie strony .
Jeden raz Międzyzdroje .
Jeden raz Balaton ( Węgry ).
Obecnie wyjazd na wyspę Pag .
Auto ma już 11lat musi przejść gruntowny przegląd .

Tak jak napisał ADAM 55 DAMY RADE .
Pozdrawiam
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 07.06.2015 08:44

Adam55 napisał(a):
AdamKce napisał(a):
szaki17 napisał(a):A ja jadę swoim Clio II z 2003 i myślę że po solidnym przeglądzie przed wyjazdem, moje 75 koników da radę i będą fajne wakacje, bo swój ostatni pobyt wspominam nie mile ( awaria .. kręgosłupa :evil: ).

Jade tyle ze thalia i tym samym silnikiem w sierpniu ! Damy rade :D

Pierwsza połowa sierpnia fiat albea 80km. Na pewno damy radę :)
Właśnie zakończyłem kolejny etap przygotowań do wyjazdu, nowe oponki, 4szt owiewek, klima sprawna. Jeszcze nowe wycieraczki szyb muszę kupić, płyn do chłodnic, litr oleju i gotowy do drogi.

Jak moge cos zaproponowac jeszcze to ja zawsze biore ze sobą zestaw żarówek, nowa apteczka i sprawna gasnica, przewody do rozruchu, linke cholowniczą, dobry zestaw narzędzi. Dodatkowo każdy samochód ma jakiś "ból" w Stilo są to cewki i zawsze jedna lądowała w bagażniku, w Civicu alternator hehe :lol:
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 07.06.2015 08:47

majchrzy napisał(a):
Adam55 napisał(a):
AdamKce napisał(a):
szaki17 napisał(a):A ja jadę swoim Clio II z 2003 i myślę że po solidnym przeglądzie przed wyjazdem, moje 75 koników da radę i będą fajne wakacje, bo swój ostatni pobyt wspominam nie mile ( awaria .. kręgosłupa :evil: ).

Jade tyle ze thalia i tym samym silnikiem w sierpniu ! Damy rade :D

Pierwsza połowa sierpnia fiat albea 80km. Na pewno damy radę :)
Właśnie zakończyłem kolejny etap przygotowań do wyjazdu, nowe oponki, 4szt owiewek, klima sprawna. Jeszcze nowe wycieraczki szyb muszę kupić, płyn do chłodnic, litr oleju i gotowy do drogi.

Jak moge cos zaproponowac jeszcze to ja zawsze biore ze sobą zestaw żarówek, nowa apteczka i sprawna gasnica, przewody do rozruchu, linke cholowniczą, dobry zestaw narzędzi. Dodatkowo każdy samochód ma jakiś "ból" w Stilo są to cewki i zawsze jedna lądowała w bagażniku, w Civicu alternator hehe :lol:

Zapomnialem dodać sprawdzone koło zapasowe :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2015 10:40

Opel Vecrta B 2.2 DTI (2001) od 2008 jeździ z nami na wakacje i przejechała do samej CRO jakieś 25000 km :) i kto wie czy i w tym roku nie pojedzie 8)
Awaria jedna w 2013 pęknięty wężyk podciśnienia udało mi się naprawić :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2015 15:22

Narzędzia w dzisiejszych samochodach, nawet tych starszych, nie na wiele się zdają, przy tej całej elektronice i pochowanych podzespołach,no chyba że awaria dotyczy mechanizmu który jest "widoczny" gołym okiem i możemy go połatać na drodze, ale to rzadkość. Chociaż raz kumplowi przy otwartym oknie zerwała się linka od podnośnika szyb, wtedy mój zestaw uratował go przed jazdą w przeciągu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2015 19:42

Dlatego oprócz podstawowych narzędzi mam kabel diagnostyczny z odpowiednim programem :)
klaudiamrad
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) klaudiamrad » 07.06.2015 20:20

My jedziemy w tym roku pasatem z 2000 roku, autko jest zadbane, serwisowane regularnie :)
Bylismy nim 3 razy w Bułgarii,
jeden raz w Grecji, teraz jedziemy do Chorwacji :)
oczywiscie autko przejdzie przeglad przymusowy przedwyjazdowy :)
Mysle tylko co by tu zabrac ze soba :)
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 07.06.2015 20:39

Latarka też się przydaje jak jedzie się nocą ze względu na dzieciaki.
A swoja droga można otworzyć nowy temat odnośnie wyposarzenia samochodu tzn co może się przydać w drodze. :)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 07.06.2015 20:42

W drodze to może się przydać laweta(oby nie).A pisać co mogłoby się przydać to można do bólu,od nakrętki na wentyle po drugi silnik.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2015 20:55

Z napisał(a):W drodze to może się przydać laweta(oby nie).A pisać co mogłoby się przydać to można do bólu,od nakrętki na wentyle po drugi silnik.

Noo, ty jeździsz z tego co pamiętam z lawetą. :)
Da się zamienić pojazdy w twoim zestawie ? :)
rakso70
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rakso70 » 08.06.2015 08:54

szaki17 napisał(a):A ja jadę swoim Clio II z 2003 i myślę że po solidnym przeglądzie przed wyjazdem, moje 75 koników da radę

Co ma nie dać:) Pamiętam swój pierwszy raz:) ,.....gdy jechaliśmy we cztery dorosłe osoby do Chorwacji, 55-konnym "fiutem" Punto, bez air condition, obładowani jak juczne wielbłądy :) "Kropeczka" prychała, stękała, jednak dzielnie wspinała się po chorwackich drogach- o autostradzie możnabyło pomarzyć.
Adam55
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam55 » 08.06.2015 12:53

@Majchrzy.
Jak moge cos zaproponowac jeszcze to ja zawsze biore ze sobą zestaw żarówek, nowa apteczka i sprawna gasnica, przewody do rozruchu, linke cholowniczą, dobry zestaw narzędzi. Dodatkowo każdy samochód ma jakiś "ból" w Stilo są to cewki i zawsze jedna lądowała w bagażniku, w Civicu alternator hehe :lol:[/quote]

Chumorek widzę dopisuje :D
Moja albea ma co prawda niewielki przebieg (65 tysi ) ale ma już skończone 10 lat. Opony miała też dziesięcioletnie z którymi nie odważyłbym się zapuścić pod pełnym obciążeniem w długą drogę, wycieraczki to w praktyce i tak wymienia się co sezon lub dwa, olej zawsze wożę na dolewki. Po za tym takie rzeczy jak żarówki, kablówka, itp to mam w schowkach w bagażniku. Samochód kupiłem od starszego pana, który był mechanikiem we fiacie i odpowiednio wyposażył samochód. Po za tym w samochodzie po 10 latach wypadł termin wymiany rozrządu więc zrobiłem wymianę, przy okazji termostat ( okazało się, że teraz mniej spala pb )i sprawdzenie ogólne pojazdu, hamulce itp.
Nie jest to moja pierwsza podróż samochodem za granicę ( tym samochodem i do Chorwacji pierwszy raz ) i zawsze zabierałem ze sobą olej , litr płynu do chłodnic i parę podstawowych kluczy, i wkrętaków które się przydały przy naprawie szyby w drzwiach która opadła gdy linka pękła. Było to we Francji, dodatkowo musiałem kupić w Brico klucze gwiazdki aby boczek w drziach rozkręcić. Pomagał mi wtedy w naprawie na kempingu pewien Fancuz, który przyjechał na wczasy rocznym clio. Z bagażnika wyjął skrzyneczkę z narzędziami do pomocy. Szybę podparliśmy kijkiem i wszystko zostało usztywnione taśmą srebrną wzmacnianą.
Większość nowoczesnych i wysilonych silników bierze olej, normy producentów wynoszą w vw, oplu, toyocie nawet 0,6 l / 1000 km. Stare silniki biorą olej z racji zużycia. W niektórych krajach milicja czepia się do żarówek lub gaśnicy. Np. we Francji jeździ się bez świateł w dzień ale milicja czepia się o zapasowe żarówki.
Pozdrawiam :oczko_usmiech:
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 08.06.2015 13:06

ołowiany napisał(a):
Z napisał(a):W drodze to może się przydać laweta(oby nie).A pisać co mogłoby się przydać to można do bólu,od nakrętki na wentyle po drugi silnik.

Noo, ty jeździsz z tego co pamiętam z lawetą. :)
Da się zamienić pojazdy w twoim zestawie ? :)

Podobno, właściciele Lagun II na wyposażeniu maja lawety :P

A tak na serio ja biorę napewno komplet zarowek ksenonowych na zapas, litr plynu chlodzacego, olej na dolewke , mam vke ktora lubi olej, a jako ze mam nietypowej marki szkoda mi mieszac w trase.
Do tego napewno zestaw narzedzi proxona mały oraz kilka opasek i strapsow.

Tak własnie pomyślałem - pytanie do posiadaczy LPG biezecie opone zapasowa czy koło zapasowe w sprayu ? Ja biorę 2x puszka shella - te mają najlepsze opinie w tescie bodajrze z 2013r.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2015 14:47

Na opony biorę assistance. I koło pełnowymiarowe. Uszczelniaczem możesz zatkać dziurkę po gwoździu. A jak będzie coś większego ?
Upss. nie zauważyłem, że pytanie do lpg-gowców było. Ale podtrzymuję.
AdamKce
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamKce » 08.06.2015 16:48

Mam gaz i uważam, że po mieście można mieć DOJAZDÓWKE a nawet jej nie mieć, ale w podróży lepiej zapłacić za litr więcej paliwa bo ciężar i mieć chociaż jedno koło niż potem mieć mase stresu co zrobić na drodze w ciemnej nocy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone