Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 14.04.2015 11:45

ołowiany napisał(a): I w życiu bym nie wpadł na to żeby cokolwiek szukać pod maską w razie awarii takiego.

..to bardziej wynika z odruchu, pewnie każdego szofera że jak się zapalą wszystkie kontrolki i silnik stanie, po zatrzymaniu otwiera się maskę. Bo jak piszesz...co tam w nowych można "znaleźć". W czasie swoich 3 wyjazdów widziałem kilka stojących na poboczu aut, w większości były zamienione w "silniki parowe" :oczko_usmiech:
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 14.04.2015 12:51

garbowski napisał(a):W czasie swoich 3 wyjazdów widziałem kilka stojących na poboczu aut, w większości były zamienione w "silniki parowe" :oczko_usmiech:

Wydaje mi się że te silniki parowe to może byc ukryta funkcjonalność nowoczesnych mega wysilonych benzyn w stylu 1.2 TSI 105KM.
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z użytkowania takiego silnika w upale, przy jeździe z autostradowymi prędkościami po górzystym terenie? Blok tego silnika jest bardzo mały więc i powierzchnia oddawania ciepła do układu chłodniczego chyba niewielka.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 14.04.2015 14:10

Akurat posiadam silinik 1.2 tsi od 2011 trzy razy w cro raz we włoszech nigdy żadnych problemów nie było co prawda na liczniku niespełna 70 tys co będzie dalej czas pokaże mimo że mała pojemność i 105 km wydaje mi się że lepiej daje radę niz moja stara omega 2.0 16V którą tez byłem kilka razy w cro i wszytko było bez problemów .Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.04.2015 15:54

LFB napisał(a):Jak widać z wielu wpisów stare samochody (o ile są zadbane i sprawne) nadają się na dalekie wyjazdy, można nimi dojechać i wrócić. I to że samochód ma 17 lat i silnik 60 koni go nie dyskwalifikuje.

Nikt tu chyba tego nie kwestionuje. Ale mnie osobiście nikt nie przekona, że nowe auto (powiedzmy do 3 lat) jest tak samo awaryjne jak auto 15to letnie, nawet zadbane. prosta sprawa, w takim aucie nie wymienia sie części które jeszcze hulają. Nikt nie wymienia choćby chłodnicy, jeśli do czasu wyjazdu była sprawna. A moim zdaniem szybciej szlag trafi takką chłodnicę 15to letnia niż nową w nowym aucie. I tak jest z wieloma częściami. Termostaty, sraty, sondy i inne badziewia w trzewiach auta są sprawne ale mają swoje lata. Czy to 10 czy to 15. I szybciej padną podczas wysiłku w Cro niż te same części w aucie dwuletnim czy rocznym.
ana89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana89 » 14.04.2015 16:43

Ładnych parę lat temu kupiliśmy auto 3,5 letnie zaraz po zakupie padła turbina i była do regeneracji(auto serwisowane do końca kupione z pewnego źródła) . W tym roku stuknie mu 13 lat i póki co podobnej usterki już nie było(odpukać). Tak więc na dwoje babka wróżyła, nigdy nie wiadomo co i kiedy się zepsuje...
Ostatnio edytowano 14.04.2015 16:47 przez ana89, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.04.2015 16:46

ana89 napisał(a):Ładnych parę lat temu kupiliśmy auto 3,5 letnie zaraz po zakupie padła turbina i była do regeneracji(auto serwisowane do końca kupione z pewnego źródła) . W tym roku stuknie mu 13 lat i wszystko chodzi jak powinno(odpukać) . Tak więc na dwoje babka wróżyła, nigdy nie wiadomo co i kiedy się zepsuje...

Oczywiście. Co nie zmienia faktu , że część 10cio letnia jest o 8 lat starsza i bardziej wyeksploatowana od takiej samej, dwuletniej...
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 14.04.2015 17:17

Bocian napisał(a):
ana89 napisał(a):Ładnych parę lat temu kupiliśmy auto 3,5 letnie zaraz po zakupie padła turbina i była do regeneracji(auto serwisowane do końca kupione z pewnego źródła) . W tym roku stuknie mu 13 lat i wszystko chodzi jak powinno(odpukać) . Tak więc na dwoje babka wróżyła, nigdy nie wiadomo co i kiedy się zepsuje...

Oczywiście. Co nie zmienia faktu , że część 10cio letnia jest o 8 lat starsza i bardziej wyeksploatowana od takiej samej, dwuletniej...

Chyba, że stara część jest zrobiona z lepszego materiału. To jak z montażem LPG w nowych autach (mówiąc ogólnie, nie warto). Co nie zmienia faktu, że chciałbym mieć nowe auto ;)
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 14.04.2015 17:46

Nowy100, a dlaczego nie warto montować w nowych autach LPG?
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 14.04.2015 17:48

Napisałem ogólnie, bo w dużej części aut zastosowano materiały slabej jakości, powypalane gniazda zaworów itp. Więcej powie wujek google.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 14.04.2015 18:12

Niezła teoria. Ciekawe zatem dlaczego takie marki jak Fiat, Opel, Peugeot, Skoda, Dacia oferują do nowych pojazdów instalacje gazowe? Pewnie spisek producentów.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.04.2015 18:17

nowy100 napisał(a):Chyba, że stara część jest zrobiona z lepszego materiału.

Tak, tak, czekałem właśnie na to :) :) Kiedyś to było, że ho, ho... :mrgreen: :oczko_usmiech:
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 14.04.2015 18:38

@Bocian Nic takiego nie napisalem, ale dlaczego do pewnego roku produkcji aut nie było problemem montowanie lpg , a teraz jest? Bo materiał tańszy, aczkolwiek w dalszym ciągu sam chcę nowe auto (co nie zmienia faktów, ze są gorsze. Ale skoro inni maja to dlaczego nie ja, toż to ja typowy Polak).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.04.2015 18:51

nowy100 napisał(a):....... dlaczego do pewnego roku produkcji aut nie było problemem montowanie lpg , a teraz jest?

A to już greeners ci wytłumaczy? :lol:
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 14.04.2015 19:05

Dobra, ja wysiadam "z tego auta" (wątku) , wolę się zgadzać z Tobą w innym temacie (@wtopek) . W każdym bądź razie ja ruszam ponownie w tym roku moim 13- letnim (ups, 13?) Focusem i mam zamiar wrócić. Jeśli się dba na bieżąco, jest się w miarę pewnym auta (całkowicie się nie da być pewnym na żadnym ), to nie ma się co martwić. Przejrzeć dodatkowo auto nie zaszkodzi.
ps. Przykład, fajna relacja pewnego kolegi z forum, który ruszył nową, bodajże Dacią do Chorwacji. Relacja fajna, nie fajne była tylko awaria :), bez ironii
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.04.2015 19:07

Bocian napisał(a):
nowy100 napisał(a):....... dlaczego do pewnego roku produkcji aut nie było problemem montowanie lpg , a teraz jest?

A to już greeners ci wytłumaczy? :lol:

Weź Ty się już odwal ode mnie... :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone