Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fiechu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiechu » 08.03.2015 23:35

orson napisał(a):
fiechu napisał(a):Na szczęście w Polsce samochody z przebiegiem większym jak 250 - 300 tys sprzedaje się bardzo sporadycznie :D :D :D

Ja to bym raczej powiedział, że samochody z takim przebiegiem w Polsce sprzedaje się codziennie. Rzecz w tym, że kupujący o tym nie wie... ;)

:oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2015 23:39

:D :D :D

Dobry komentarz 8)
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 09.03.2015 08:01

A jak by inaczej przykład z dziś

http://olx.pl/oferta/ford-focus-ghia-ni ... 5b3b1477b3

focus 2002 benzyna nr rej TEP327 niski przebieg 145000 km

a na Szwedzkiej stronie

https://fordonsfraga.transportstyrelsen ... ordon.aspx

przegląd 214-01-20 stan licznika 414570 km i jak tu mają sie auta nie psuć :)

nie moglem się powstrzymać piękne volvo v70 2010 rok nr rej KEF363 sprzedawca podaje 185000tkm a na stronie jest 442443 tkm

http://olx.pl/oferta/volvo-v70-volvo-v7 ... 5b3b1477b3
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.03.2015 11:10

Super stronka, nie znałem jej!.
Czy takich kolesi nie można ścigać za oszustwa ?, ten focus to już grube przegięcie!
Powinno się z urzędu ścigać i surowo karać. Dlatego wole krajowy z polską dokumentacją... taki też można przekręcić (ale raczej jest to trudniejsze) no i po oględzinach różnicę można zobaczyć ale też nie zawsze :/. Dlatego dużo ludzi kupuje nowe bo u nas jest takie przekręcanie/oszukiwanie że aż strach kupić używkę.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.03.2015 14:25

yzedef napisał(a):Super stronka, nie znałem jej!.
Czy takich kolesi nie można ścigać za oszustwa ?, ten focus to już grube przegięcie!
Powinno się z urzędu ścigać i surowo karać. Dlatego wole krajowy z polską dokumentacją... taki też można przekręcić (ale raczej jest to trudniejsze) no i po oględzinach różnicę można zobaczyć ale też nie zawsze :/. Dlatego dużo ludzi kupuje nowe bo u nas jest takie przekręcanie/oszukiwanie że aż strach kupić używkę.

Aby oskarżyć sprzedającego o oszustwo, trzeba wykazać mu po pierwsze, że świadomie chce wprowadzić nabywcę auta w błąd, cofając licznik. Prawo nie zabrania bowiem właścicielom przekręcania liczników w swoich samochodach. Zabronione jest natomiast ukrywanie informacji o zmniejszonym przebiegu, po to by drożej sprzedać pojazd.
Niezależnie od wprowadzania w błąd sprawca musi doprowadzić swojego kontrahenta do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem. Oszukany nabywca musi więc nieświadomie przepłacić za samochód. Po trzecie sprawca musi działać z bezpośrednim zamiarem. W tym przypadku będzie to prawie zawsze chęć uzyskania wyższej ceny.

W praktyce udowodnienie oszustwa związanego z cofaniem przebiegu liczników zdarza się rzadko. Szczególnie trudne jest wykazanie kolejnemu właścicielowi auta, że wiedział o rzeczywistym stanie licznika.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.03.2015 15:23

Czyli gdy na umowie będzie wartość licznika po jego cofnięciu, to wtedy jest oszustwo?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.03.2015 15:35

Z tego co Bocian napisał to niekoniecznie, bo sprzedający może się wyprzeć że on nie wiedział że Niemiec/Turek, że takie auto mu sprzedał, on jest święty i miał dobre zamiary... wychodzi na to, że chyba trzeba by za rękę takiego handlarza złapać podczas cofania licznika :/.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.03.2015 06:38

Patroniusz napisał(a):A cóż to za cudo jeśli to nie tajemnica?

o co pytasz?:)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 10.03.2015 06:41

Bocian napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):wiele osób "chwali się" bezawaryjną jazdą nowym autem z małym przebiegiem...nie wiedząc jeszcze jak będzie się to auto zachowywać gdy będzie mieć te 200-300 tys. km...
tylko to już kolejny użytkownik będzie się tym martwił:)
pierwszy użytkownik w większości przypadków cieszy się bezawaryjną jazdą:)

A po co mam to wiedzieć? :)

tu masz rację, dla osób przejeżdżających rocznie 5 tys. km 200 tys. to jakaś abstrakcja:)
szukam w miarę młodego samochodu od czerwca i widuję ogłoszenia z Polski, gdzie średnio-roczny przebieg to 60-80 tys. km:)
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 10.03.2015 06:53

yzedef napisał(a):Z tego co Bocian napisał to niekoniecznie, bo sprzedający może się wyprzeć że on nie wiedział że Niemiec/Turek, że takie auto mu sprzedał, on jest święty i miał dobre zamiary... wychodzi na to, że chyba trzeba by za rękę takiego handlarza złapać podczas cofania licznika :/.

..awarie też się zdarzają..- panie, wymieniłem licznik bo padł.. :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.03.2015 18:32

Najwięcej podłości w sobie mają handlarze samochodów. 99% z nich cofa liczniki, ukrywa wady auta, z dwóch składa jedno auto. Ci ludzie są pazerni na pieniądze i nie liczy się dla nich bezpieczeństwo ludzi. Dlatego nigdy od dziadów nic nie kupiłem i nie będę kupował. Nie bez kozery dopowiem, że większość z nich w niedzielę często uczestniczy w mszach świętych. Taki mamy naród polski.
JACU
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JACU » 10.03.2015 20:38

AMEN

Powiem że nie przeraża mnie przebieg auta ale jak o tym wiem, 200 tyś to ma prawie każde sprowadzone auto choć myslę że im młodsze to ma więcej w przedziale 300 do 500. Na nowe mnie nie stać więc kupuję używane i zauważyłem że im starsze sprowadzone to można trafić na takie z niższym przebiegiem. U nas normy emisji spalin nikogo nie ruszają tam tak. Z racji że profil działalności sprowadza do mnie okolicznych handlarzy autami czasami trafiają się im perełki ale i kosztują i tam i tu. W zeszłym roku widziałem audi 80 z 1996 roku 1,9 tdi 110 kombi w pełnej opcji i wszystko działało. Autko miało książkę do końca i przebieg 236 tkm, po prostu wyglądało i jeździło jak nowe, wszystko działało ale kosztowało 8500 do opłat. Obok stał (auta przy mnie zjeżdżały z lawety) passat 2001 1.9 tdi na budziku "już" 187 tkm wzięty od Turka ale pod maską nalepka z przed 3 lat przebieg 506 tkm. W środku syf klima trup szyby nie działają silnikiem telepie do wzięcia tak jak zjechał za 4500 zł - za ile tam został kupiony??

Podsumowując sprzedający aby sprzedać musi kręcić bo jak powie prawdę nikt auta nie kupi a kupujący woli usłyszeć to co chce i choć przez chwilę żyć w nieświadomości co kupił.

Mam klienta który szuka aut delikatnie pukniętych "z drogi" jak je nazywa. Weźmy takiego forumowicza CRO.pl który jeździ swoim autem serwisuje je na bieżąco, robi pełny przegląd przed wakacjami. Szczęśliwie wraca jesienią lub zimą wpada w poślizg, ktoś w niego wjeżdża niegroźnie rozbija zderzak, błotnik drzwi. Autko ma już 5 - 7 lat przejechanie 210 tkm dostaje kasę z ubezpieczenia to sprzedaje kupuje nowe. Takie auto wymaga drobnej naprawy ale jest zadbane serwisowane i nowemu nabywcy długo posłuży.

Ale sie rozpisałem :)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 10.03.2015 21:19

A jak sprzedałem 8letnią Hondę z salonu z przebiegiem 89tyś. to narzekali że za te
pieniądze stał VW TDI 16lat z przebiegiem 187tyś'
Z milion miał przełomie
kręcony licznik.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 10.03.2015 22:34

Alias21 napisał(a):Możesz mi to wyjaśnić..? Czemu pomyłka ?
Oczywiście jeżeli nie sprawia Ci to problemu.... :wink:

Użyj google.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 10.03.2015 22:38

greenrs napisał(a):Ostatnio słyszałem na jakimś kanale (chyba Discovery) opinię eksperta od katastrof lotniczych, który stwierdził, że coraz częściej przyczyną tychże katastrof nie jest błąd załogi a coraz większe skomplikowanie konstrukcji nowych samolotów. Coś w tym jest :wink:

Polecam: "Pilot. Naga prawda. Czynnik ludzki w katastrofach lotniczych " - morał z tej książki zupełnie inny.
Ostatnio edytowano 10.03.2015 22:44 przez Rafal_X, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone