Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 30.11.2017 16:25

Kolor, wosk racja ale "robotę robią" dwa białe pasy przez cały samochód i koniecznie chromowana końcówka wydechu :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.11.2017 17:57

Venom555 napisał(a):
Rysio napisał(a):Ma być białe :D

?? Jesteś tego pewien ? Wszystkie białe to więszkość firmówki. Poza tym ta barwa kojarzy mi się z rynkiem arabskim. Tam ten kolor jest po prostu praktyczny ze względu na słońce.

Mnie on osobiście nie leży :D

1. Zawsze miałem srebrne a żonie się znudził ten kolor więc padło na białe :D
2. Tak kupiłem firmówkę z niemieckiej Ikei. Poprzednie miałem z niemieckiego Xeroxa i do dziś mi służy niemal bezawaryjnie. W niemieckim firmowym leasingu nikt nie oszczędza na serwisie bo jest obowiązkowy.
3. U nas latem też jest ciepło :D
4. Miałem V40 ciemna zieleń. Ku.... po każdym myciu wycieranie. Nigdy więcej 8) Biały czy srebrny traktuję chemią, spłukuję 150 bar i w 20 minut 2 auta mam czyste 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2017 18:02

A taki wydech ile dodaje koni ...

Obrazek

Albo ten, już do Chorwacji się nada :?: :!:

Obrazek
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.11.2017 19:16

Jakby to wspomniany Clarkson powiedział ... a billion horsepower !!!!!

:wink:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 30.11.2017 19:24

Janusz Bajcer napisał(a):
Miałem czerwoną Thalię, Clio miało być też czerwone, ale uciekło z salonu ...

Można przecież zamówić, co się chce, i trochę poczekać.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.11.2017 20:21

elka21 napisał(a):

Nie zawsze można no chyba, że chcesz poczekać rok do następnej wyprzedaży rocznika;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2017 20:25

elka21 napisał(a):

Można, ale czekanie oznaczało wyższą cenę auta nowego, a mniejszą starego.

Tak jak pisałem wcześniej - zadziałała reklama :wink:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 30.11.2017 20:39

Cze!
piotrulex napisał(a):...Znam za to 4-5 znakowy symbol silnika w jej aucie, to wystarczy aby sprzedawca czy mechanik wiedział wszystko co jest mu potrzebne

...głowie się, szukam w necie i nie mogę znaleść odpowiedzi-co co jest "4-5 znakowy" symbol...???
A odnośnie koloru...byle nie różowy...? ...no chyba że dostałbym Teslę gratis, to mogła by być różowa :D
pozdro
fly
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 30.11.2017 20:47

fly napisał(a):Cze!
piotrulex napisał(a):...Znam za to 4-5 znakowy symbol silnika w jej aucie, to wystarczy aby sprzedawca czy mechanik wiedział wszystko co jest mu potrzebne

...głowie się, szukam w necie i nie mogę znaleść odpowiedzi-co co jest "4-5 znakowy" symbol...???
A odnośnie koloru...byle nie różowy...? ...no chyba że dostałbym Teslę gratis, to mogła by być różowa :D
pozdro
fly

Ten kilkuznakowy symbol silnika to najczęściej pierwsze znaki numeru seryjnego silnika mówiące o tym, jaki to model. Tak, jak w modelach samochodów VIN zawiera określenia np E39 w BMW, B5 w Passacie, E12 w Corolli tak i w silnikach są podobne opisy: 3ZZ w Toyocie, EJ25 w Subaru.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 30.11.2017 21:00

....no to wiem, tylko w przypadku kolegi piotrulex jest to 4-5, awięc cztery znaki (liter i cyfr) czy pięć , czy wkradł się chochlik i może powinno być 4,5 znaku....
...chyba jednak (zapis sybolu to sugeruje) tego też nie wiesz/pamiętasz
pozdro
fly
notabene..znajomość tego symbolu pozwala uniknąć zakupu pojazdu z możliwą wadą seryjną itd.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 30.11.2017 22:53

Nie czepiałbym się już tego czy to 4 czy 5 znaków. Wiadomo, o co chodzi. Czasem wystarczą 3 (3ZZ Toyoty) a czasem więcej-EJ255.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.11.2017 23:29

kojacek napisał(a):A odnośnie długiej dyskusji o mocy silnika-niby można nie wiedzieć ile KM on ma lub miał opuszczając fabrykę, ale przydaje się to o tyle, że ten parametr informuje nas o tym, czy do wyprzedzenia zestawu/czyli TIRa potrzebujemy map sztabowych, zwiadu satelitarnego i drogi z górki czy tylko kawałka wolnego miejsca.
Oczywiście, będąc nieświadomym mocy silnika też wiemy, jak wygląda takie wyprzedzanie jeżdżąc takim samochodem, ale informacja o mocy jeszcze zanim ruszymy informuje o tym, czego spodziewać się podczas takich manewrów.

Ta pierwsza część drugiej części :mrgreen: Twojej wypowiedzi bardziej mi się podoba ale wytłumacz mi :
za każdym razem przed ruszeniem będziesz myślał o mocy ?(codziennie ?) nie wystarczy trochę doświadczenia i obycia poprzez jazdę własnym samochodem ? Toż to jak zakładanie ubrania :)

Pytanie, jeżeli będe miał nowe auto z 200 konnym silnikiem przesiadając się ze słabego samochodu to sama ta informacja pozwoli mi nim dobrze jeździć ? Będe wiedział wyłącznie, że jest prawdopodobnie szybszy i szybciej można wykonać manewr ale muszę najpierw nauczyć się nim jeździć by to wykorzystać.

Jeżdżę samochodami wiele lat i moim zdaniem da się jeździć bez takiej wiedzy. Co ciekawe, specjalnie pytałem kilkunastu znajomych i mają oni podobne zdanie jakkolwiek część z nich wie jaka jest moc ich samochodu. Brakiem wiedzy wykazały się w większości Panie co nie przeszkadza im codziennie bezpiecznie jeździć
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 01.12.2017 06:26

kojacek napisał(a):Nie czepiałbym się już tego czy to 4 czy 5 znaków. Wiadomo, o co chodzi. Czasem wystarczą 3 (3ZZ Toyoty) a czasem więcej-EJ255.

Jeżeli się pisze iż zna się sybol silnika, to wie się ile znaków (liter i cyfr) on zawiera.
i np. Seat Alhambrbra mkI '98r. 1.9tdi/90 KM ma 3 znaki (litery), więc nie napiszę że ma 2-3 lub 3-4, bo pisząc iż go znam, napiszę iż ma 3 znaki :wink: .
Sybol/oznaczenie silnika jest również istotnym parametrem przy zakupie samochodu.
pozdro
fly
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 01.12.2017 07:12

fly napisał(a):.no chyba że dostałbym Teslę gratis, to mogła by być różowa

Proponowałbym przemyśleć chęci :D Był wystawiony na targach Wiatr i Woda jako dodatek do...chyba wiatru przy stoisku z Se`a Reyem :)
Pomijając technologię można mu jednak wiele zostawić do życzenia jeśli chodzi o jakość wykonania. Począwszy od zewnątrz a skończywszy w środku. Był czarny. Ceny nie znam.
Pzdr.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.12.2017 07:50

fly napisał(a):Sybol/oznaczenie silnika jest również istotnym parametrem przy zakupie samochodu.
pozdro
fly

Wytłumacz mi dlaczego ? jeżeli używanego owszem, a przy zakupie nowego ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone