Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.11.2017 11:29

boboo napisał(a):
amatus1 napisał(a):(...) mileli mały pożar od gniazda zapalniczki w aucie ale zdołali go ugościć w czasie jazdy (...)

A czym to go ugościli?
Czy wy czytacie, co napisaliście - lub jak skorygował to automatyczny słownik, zanim klikniecie na "Wyślij"?

piotrulex napisał(a):Nie to żebym bronił kolegi gdyż nie taki mój zamiar)

:mrgreen:

boboo napisał(a): możnaby

a można by koledze zwrócić uwage na priv ?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.11.2017 11:40

bluesman napisał(a):
boboo napisał(a):
amatus1 napisał(a):(...) mileli mały pożar od gniazda zapalniczki w aucie ale zdołali go ugościć w czasie jazdy (...)

A czym to go ugościli?
Czy wy czytacie, co napisaliście - lub jak skorygował to automatyczny słownik, zanim klikniecie na "Wyślij"?

boboo napisał(a): możnaby

a można by koledze zwrócić uwage na priv ?

Najmocniej kolegę przepraszam...innych użytkowników również...niestety dosyć często piszę z smartphona i słownik przeglądarki nie koryguje mi a co gorszę sam uzupełnia wyrazy...najmocniej Pana przepraszam, postaram się bardziej uważać:) a błędy skorygowałem...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.11.2017 11:49

mnie przepraszasz ? a za co ? zwróciłem uwagę koledze zwracającemu, że również popełnia błędy :mrgreen: lepiej zwrocić uwagę prywatnie niż publicznie :) mnie Twoje błędy nie przeszkadzają sens zdania zrozumiałem :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.11.2017 12:20

bluesman napisał(a):
piotrulex napisał(a):Nie to żebym bronił kolegi gdyż nie taki mój zamiar)

:mrgreen:

O co chodzi z tą zielona paszczą?

:)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 30.11.2017 12:34

Ślicznie dziękuję. Poczytałem o łączeniu "by".
Trochę tego jest. Reguł i wyjątków znaczy się.
Ale nauki nigdy dość.

Jednak pozostanę dalej przy sprawdzaniu/czytaniu (dokładnym) przed wysłaniem.
O ile można-, trzeba- (itp.) -by i inne tego typu jakoś przejdą jako mało znaczące słowa, to jest wiele wyrazów dość istotnych, kluczowych wręcz, gdy używa się wyszukiwarki.
Jeden z kolegów notorycznie pisał "udka". Wszyscy wiedzą o co chodzi, ale żaden z jego postów nie wyskoczył, gdy w szukajce napisało się "łódka".

I to tyle o powodach zwracania uwagi na napisane przed wysłaniem.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.11.2017 12:45

boboo napisał(a):Jeden z kolegów notorycznie pisał "udka". Wszyscy wiedzą o co chodzi, ale żaden z jego postów nie wyskoczył, gdy w szukajce napisało się "łódka".

Niestety, wielu użytkowników nie zdaje sobie sprawy, że nie pilnując poprawnej pisowni, nie daje szans na odnalezienie swojego postu/wątku, nawet jeśli merytorycznie jest bardzo dobrze napisany, bo skąd np. ktoś ma wiedzieć, że ktoś inny był na jakimś Peljeszaku. :wink:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 30.11.2017 13:09

Janusz Bajcer napisał(a):Czerwony - straż pożarna :wink:
Czarny - karawan :wink:

Miałem czerwoną Thalię, Clio miało być też czerwone, ale uciekło z salonu ...

No ładnie-okazało się, że jeżdżę karawanem-czarne "kąbi", choć dość krótkie ;)
A odnośnie długiej dyskusji o mocy silnika-niby można nie wiedzieć ile KM on ma lub miał opuszczając fabrykę, ale przydaje się to o tyle, że ten parametr informuje nas o tym, czy do wyprzedzenia zestawu/czyli TIRa potrzebujemy map sztabowych, zwiadu satelitarnego i drogi z górki czy tylko kawałka wolnego miejsca.
Oczywiście, będąc nieświadomym mocy silnika też wiemy, jak wygląda takie wyprzedzanie jeżdżąc takim samochodem, ale informacja o mocy jeszcze zanim ruszymy informuje o tym, czego spodziewać się podczas takich manewrów.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.11.2017 13:26

kojacek napisał(a):A odnośnie długiej dyskusji o mocy silnika-niby można nie wiedzieć ile KM on ma lub miał opuszczając fabrykę, ale przydaje się to o tyle, że ten parametr informuje nas o tym, czy do wyprzedzenia zestawu/czyli TIRa potrzebujemy map sztabowych, zwiadu satelitarnego i drogi z górki czy tylko kawałka wolnego miejsca.
Oczywiście, będąc nieświadomym mocy silnika też wiemy, jak wygląda takie wyprzedzanie jeżdżąc takim samochodem, ale informacja o mocy jeszcze zanim ruszymy informuje o tym, czego spodziewać się podczas takich manewrów.

Ja jednak wolę coś posmakować i wiedzieć, że jest PYSZNE niż przeczytać na opakowaniu "PYSZNE"

Zresztą tak się niektórzy uparli na te "konie" jakby to faktycznie miało decydować czy szybko da radę ten ciąg tirów wyprzedzić czy może raczej niekoniecznie ...

Sami znawcy ;)

Wspominałem, że widzi mi się wiekowe auto co ma koło 300 koni. Nie mam pojęcia ile ma auto, którym teraz jeżdżę (sprawdziłem - 81KW czyli 110KM) ale muszę poinformować, że TIRy wyprzedza bardzo podobnie jak to trzystu konne ;). Nie wiem czy to ważne ale te starsze miało kolor zielony butelkowy, to też podobno ważny parametr do wyprzedzania ;)
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 30.11.2017 13:51

Subiektywne odczucia nigdy nie będą miarodajne dla innych. Parametry natomiast dają jako taka podstawę do porównania. Jak już mówimy o parametrach to dla mnie najważniejszy jest moment obrotowy. Taki ze mnie znafca :wink:. Powiem więcej wybierając ten sam model w tej samej "budzie" z podobną konfiguracją wyposażenia zawsze staram się wybrać najmocniejszy silnik z największym momentem obrotowym ale to moment jest dla mnie wykładnia czy jeździć tym autem będę z przyjemnością. Jednak jestem w stanie zrozumieć tych wszystkich, którzy twierdzą że nie znają parametrów swojego samochodu. Widać tak lubią motoryzacje jak ja lubię biegać. I absolutnie nie rozumiem tych dyskusji o "świetnych butach z czymś tam na coś tam" itp. bo dla mnie but sportowy ma być wygodny.(I pobiegnę w nim tak samo jak w suuuper butach czyli jak za karę :lol:)
piotrulex napisał(a):Wspominałem, że widzi mi się wiekowe auto co ma koło 300 koni. Nie mam pojęcia ile ma auto, którym teraz jeżdżę (sprawdziłem - 81KW czyli 110KM) ale muszę poinformować, że TIRy wyprzedza bardzo podobnie jak to trzystu konne

Jeśli ono tak wiekowe to z tego 300 konnego stada ubyło troszeczkę ogierów ale chodzi o to, że przywołane przez Ciebie podobnie może mieć wielkie znaczenie i wpływ na to czy będzie jeszcze okazja wykonywać taki trudny manewr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2017 14:13

more_power_clarkson.jpg
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 30.11.2017 14:17

Yes :twisted: Yes :twisted: Yes :twisted:
Od dużej mocy jest lepsza tylko jeszcze większa moc.
Jeremy to ma klawe życie.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 30.11.2017 14:48

Zgadza się, wyprzedza się momentem, ale dla uproszczenia pisałem o mocy, bo oba te parametry są powiązane, o ile porównujemy podobne silniki.
Większa moc pozwala na szybsze wyprzedzenie kolumny samochodów, co też nie jest zaskoczeniem. Bo jeśli w tym czasie, kiedy jeden samochód jest w stanie wyprzedzając dojechać do połowy TIRa-inny może zza drugiego już go doganiać. Może tak przyspieszyć, ale nie musi, natomiast ten wolniejszy-cóż.
Większa moc/moment to bezpieczeństwo podczas podróży.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.11.2017 15:02

kojacek napisał(a):Zgadza się, wyprzedza się momentem, ale dla uproszczenia pisałem o mocy, bo oba te parametry są powiązane, o ile porównujemy podobne silniki.
Większa moc pozwala na szybsze wyprzedzenie kolumny samochodów, co też nie jest zaskoczeniem. Bo jeśli w tym czasie, kiedy jeden samochód jest w stanie wyprzedzając dojechać do połowy TIRa-inny może zza drugiego już go doganiać. Może tak przyspieszyć, ale nie musi, natomiast ten wolniejszy-cóż.

Jeszcze kolor, Panie i Panowie kolor, dodajmy, że to białe wyprzedzają najlepiej ...
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 30.11.2017 15:22

piotrulex napisał(a):
kojacek napisał(a):Zgadza się, wyprzedza się momentem, ale dla uproszczenia pisałem o mocy, bo oba te parametry są powiązane, o ile porównujemy podobne silniki.

Jeszcze kolor, Panie i Panowie kolor, dodajmy, że to białe wyprzedzają najlepiej ...

A te w kolorze biała perła robią to na dodatek z klasą i wdziękiem ;)
Gdzieś kiedyś słyszałem, że czerwone są z kolei najszybsze...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2017 16:15

piotrulex napisał(a):
kojacek napisał(a):

I koniecznie lakier metalik oraz nawoskowany, taki lakier ma mniejsze opory powietrza :!:
Jak jadę do Chorwacji zawsze woskuję swoją furę .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone