Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 29.11.2017 18:52

Powszechnie wiadomo, że faceci znają tylko trzy kolory: ładny, brzydki i ch...wy. A biały może być ładny ale także ten trzeci. Ogólnie ładny biały nie jest zły.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.11.2017 19:08

Mam tym razem białe - i nie jest firmowe.
Trzej koledzy mają białe - i wszystkie nie są firmowe.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.11.2017 19:29

Biały jest z reguły w ofercie podstawowej w salonach sprzedaży, jeśli się nie myle, zresztą nieważne. dla nie spox kolor, ojciec mój ma białą Kia Carens-nawet fajnie to wygląda.
pozdro
fly
ps. Według statystyk policji białe samochody rzadziej ulegają wypadkom. Powodem tego status quo jest ich lepsza widoczność na drodze.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 29.11.2017 19:34

Janusz Bajcer napisał(a):Mam tym razem białe - i nie jest firmowe.
Trzej koledzy mają białe - i wszystkie nie są firmowe.

Ogólnie wiadomo, że białe zawsze sa u nas utożsamiane z autami firmowymi; od osobówek poprzez furgonetki.Przez lata i do dzisiaj tak jest. Mamy flotę 4 Insigni - 3 białe i jedna srebrna - biały bez dopłaty. Z prostej przyczyny - ten kolor jest jak nie najtańszy to łatwy do obklejenia reklamami.
Nikt takiego koloru nie kupował w przypadku nowego auta przez długie lata a teraz jest wysyp.
Kwestia gustu. Ja sobie jakoś nie moge wyobrazić abym kupił poważne auto w białym kolorze. Na koniec - taki e auto jest bardzo trudno sprzedać - trzeba znaleźć konesera.
iwc1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwc1 » 29.11.2017 20:53

Dobry Wieczór.
Co prawda dyskusja zeszła na boczne tory i rozważane są kolory samochodów to ja jako posiadacz samochodu koloru białego - prywatnego chciałbym uprzejmie poinformować że biały kolor jest najlepiej sprzedającym się kolorem na świecie ( niekoniecznie w krajach arabskich) i w 2017 roku stanowił prawie 33% wszystkich sprzedanych samochodów, a daleko z tyłu szare ,czarne i srebrne. Coraz częściej dominuje w markach premium ( takiego nie mam) i sportowych ( hitem jest białe Ferrari) oraz w wielu markach przestał być kolorem bazowym za darmo. Najnowszy przykład to Kia Stinger - baza kolor żółty - biały 3 tys.pln. Kupiłem biały samochód w tym roku z pełną świadomością ( mam prawie 70 lat i to mój prywatny 15-ty samochód) bo przez 45 lat jeździłem przeważnie ciemnymi i mam ich serdecznie dosyć. I też mi kazali dopłacić za kolor... ale to wszystko indywidualna sprawa.
Pozdrawiam wszystkich zmotoryzowanych i oby każdy z nas mógł jeździć wymarzonym samochodem we właściwym kolorze. :D
Ostatnio edytowano 29.11.2017 21:49 przez iwc1, łącznie edytowano 1 raz
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.11.2017 21:15

Cze!
Trajgul napisał(a):Padają kwoty i 45 tyś i 80 tyś...
Nie wiem, czym mam za 2 lata jechać do Chorwacji :), moje typy i sugestie:

- Minivan
- benzyna (chyba)
- wiek od r. 2005 do 2008.
- kwota 15 tyś. zł (jak sprzedam stary i resztę uzbieram :)).
- wybór: Corolla Verso, Mazda 6, Honda FRV, Citroen C4 Picasso...

8)

....a oprócz Chorwacji to co to auto ma robić?
pozdro
fly
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.11.2017 22:16

fly napisał(a):No fakt, nuda, dobrze że bluesman nie ma opon z kolcami do roweru ...

tu Cię zaskoczę, posiadam takowe i kilka razy w zimie używam :mrgreen: :papa:

p.s tylko co to ma wspólnego ? Jak i blyskotliwy tekst o kuchence. Jak widać dalej nie możesz załapać tego o co mi chodziło :)

Co do meritum obawiałbym się wiekowym autem jechać do Cro mimo wszystko. Wprawdzie sporo rzeczy wymieniłem już ale istnieje ryzyko, że te rzeczy ktorych nie wymieniłem mogą zawieść :)
Osobiście wymieniłem stacyjkę, pompkę spryskiwaczy, klocki hamulcowe, żarówki w konsoli, regularnie filtr powietrza silnikowy jak i kabinowy, sam też konserwuję i uzupełniam ubytki konserwacji w aucie.

Poza tym już nie sam regularnie wymieniam olej (pierwsza i ostatnia proba skonczyła się tragicznie dla moich nowych adidasow). Trzykrotnie był wymieniany pasek rozrządu, dwukrotnie pozostałe paski, sprzęgło, komplet amortyzatorów, wstawiony został nowy regulator napięcia, wymieniałem też 3 krotnie świece, dwukrotnie przewody zapłonowe w zeszłym roku nowy akumulator i wymieniono przewody hamulcowe (płyn hamulcowy oczywiście też oraz płyn chłodniczy).

Sporo zatem ale obawa zostaje :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.11.2017 22:42

...i vice vice versa...
czyżby atrophia ex inactivitate?...bo przecież na atrophia senilis to chyba jeszcze za wcześnie?
pozdro
fly
ps. Z długości listy wynika iż jesteś przywiązany do tego samochodu, moja jest znacznie krótsza- wynika to z faktu iż ja instrukcję przeczytałem
Ostatnio edytowano 29.11.2017 22:46 przez fly, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.11.2017 22:44

fly napisał(a):...i vice vice versa...
czyżby atrophia ex inactivitate?...bo przecież na atrophia senilis to chyba jeszcze za wcześnie?
pozdro
fly

Baw się dobrze :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.11.2017 22:52

W przedstawionej przez Ciebie liście brakuje m.in. pompy wody
pozdro
fly
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.11.2017 06:41

bluesman napisał(a):
fly napisał(a):No fakt, nuda, dobrze że bluesman nie ma opon z kolcami do roweru ...

Sporo zatem ale obawa zostaje :)

Obawa to zawsze jest jadać do cro. Wcześniej jeździłem kilkuletnim autkiem i myśli różne przychodziły, w tym roku byłem nowy autem z salonu i nie ukrywam, że zawsze myśli są różne szczególnie u małżonki...a co nowe nie ma prawa siąść?
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 30.11.2017 07:24

Czy to stary czy nowy ryzyko usterki jest zawsze. Jak widać jednak większość do Cro dojeżdża i wraca. Usterki (nawet w nowych samochodach) często wynikają z niewiedzy użytkowników co do zasad i sposobu użytkowania, obsługiwania itp. Moim zdaniem mniej kapryśne są samochody często a nawet intensywnie użytkowane niż rydwany, które wykorzystuje się tylko w przysłowiową niedzielę do ... no gdzie tam chcą. Sam osobiście uważam, że jak samochód przez cały rok robi dziennie np. 70-100 km to te 2-3 tys. km do/z Cro pokona bez problemu. Stare przysłowie mówi "jak się dba tak się ma" ale ryzyko awarii jest zawsze i po to właśnie jest ASS lub guldeny na czas W.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.11.2017 08:19

fly napisał(a):....a oprócz Chorwacji to co to auto ma robić?

Hmmm, przede wszystkim jeździć i być bezawaryjne :).
No ale, że temat brzmi "starym samochodem do Cro", więc chodzi o któreś z powyższych. Mam jeszcze trochę czasu na rozważania.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.11.2017 08:32

Rysio napisał(a): ... W Waszych stwierdzeniach zastanawia mnie natomiast jedno :roll: Jak kupujecie samochód. To dlatego że czerwony :?: :lol:

No co Ty, nigdy w życiu

Musi być biały :)

No i jeszcze kombi, to wymagania żony

Jeszcze prosi aby się nie psuł i najlepiej jakby był trochę porysowany gdyż parkuje pod biurem gdzie sporo kobiet przyjeżdża i często nowy wgniot się pojawia :)
Ostatnio edytowano 30.11.2017 08:33 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.11.2017 08:32

czarny:)
kombi
Ostatnio edytowano 30.11.2017 08:42 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone