Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 27.11.2017 23:23

Dorzucę jeszcze garść informacji tym razem na temat warsztatów...
ale od początku-warsztat w którym serwisuje samochody jest odległy od mojego miejsca zamieszkania około 1500 kilometrów -(taka fanaberia) kontakt telefoniczny jest jak najbardziej wskazany, tymbardziej że...
Ze względu na renomę tegoż warsztatu, wizyty zamawia się z około/minimum tygodniowym wyprzedzeniem, a z uwagi na moje dość ograniczone możliwości czasowe podając listę usterek i dane samochodu znacznie skraca się czas pobytu samochodu w warsztacie.
...i dalej...
warsztat w którym mechanik czeka z założonymi rękoma aż pojawi się klient, i drugi rodzaj warsztatu, a mianowicie warsztat obłożony samochodami czekającymi na naprawę-te należy unikać.
Na zakończenie...
... w Twoim szczególnym przypadku wiedza ille koni (jaki silnik) jest szczególnie przydatna np. w przypadku jednego z nich nie trzeba płacić za wymianę rozrządu.
Mogę dodać iż znajomość parametrów technicznych pojazdu który się użytkuje pozwala na optymalne wykorzystanie pojazdu i długą bezawaryjną eksploatację.
Mam nadzieję iż nie pękniesz ze śmiechu i dobrej nocy. :papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 28.11.2017 05:59

fly napisał(a):(...) Mogę dodać iż znajomość parametrów technicznych pojazdu który się użytkuje pozwala na optymalne wykorzystanie pojazdu i długą bezawaryjną eksploatację (...)
Czasem pozwala na uniknięcie mandatu :oczko_usmiech:

Onegdaj w Niemczech na jakiejś autostradzie na remontowanym odcinku, gdzie z reguły jest ograniczenie do 80 kmh oraz ograniczenie szerokości pojazdu na lewym pasie (wtedy było z reguły 2,00 m, teraz często jest 2,10 m)
Obrazek
zrobiono najnormalniejszą łapankę na SUV'y, terenówki, busy i dostawczaki.
Ludzie bardzo się dziwili, że im nie wolno jechać tam lewym pasem.
Niestety, po zerknęciu w dowód rejestracyjny stwierdzali, że mają super-autko, które na remontowanym odcinku musi wlec się między ciężarówkami na prawym pasie, bo ma np. 2,05 m.
I nie było zmiłuj. Mandat i przyjacielskie ostrzeżenie, że na następnej "baustelli" też kontrolują.
To była dość głośna sprawa w Niemczech, po której ktoś chyba musiał pociągnąć za sznurki bo teraz na większości remontów jest znak z 2,10 m.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 10:09

fly napisał(a):... w Twoim szczególnym przypadku wiedza ille koni (jaki silnik) jest szczególnie przydatna np. w przypadku jednego z nich nie trzeba płacić za wymianę rozrządu.
Mogę dodać iż znajomość parametrów technicznych pojazdu który się użytkuje pozwala na optymalne wykorzystanie pojazdu i długą bezawaryjną eksploatację.
Mam nadzieję iż nie pękniesz ze śmiechu i dobrej nocy. :papa:

Wyobraź sobie, że pęknę :) Wiesz co to jest instrukcja obsługi ew. manual ? W moim szczególnym wypadku ? Wiesz co ale ciekaw jestem jak trzeba być zadufanym w sobie i bezkrytycznym (wobec siebie) by takie rzeczy pisać ! prawo jazdy mam od 16 roku życia i na koncie z mojej winy mam jedną stłuczkę :) To sporo lat i statystyka niezła :) Skoro mam tak wiekowe auto w niezłym stanie świadczy o mojej ignorancji ? Przeczytaj chłopie czasem co piszesz ! Wiesz co ? Dla mnie Norwegia o której tak często wspominasz to ropa i skandale dopingowe ! permanentny astmatyzm, uciekaj człowieku bo i Ciebie dopadnie :mrgreen:

P.s. żyję, wydaję pieniądze i mieszkam w Polsce więc nie mieszaj do tego zagranicy i Twoich doświadczeń, które dla mnie sa nierealne jak chociażby zarobki.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 10:51

Rysio napisał(a):W Waszych stwierdzeniach zastanawia mnie natomiast jedno :roll: Jak kupujecie samochód. To dlatego że czerwony :?: :lol:

Dodam jeszcze jedno :) Pytanie czy ludzie się różnią ? Według mnie tak, pewnie masz inne zdanie :) Na moim przykładzie pokaże Ci krok po kroku jak kupowałem swoje ostatnie auto :)
moje pryncypia :)
1. ma po rozłożeniu tylnych siedzeń mieć płaską podłogę bez uszczerbku dla bagażnika ( co u kilku dilerow wzbudzało lekka sensację wchodząc do wnętrza aut i kładąc się) 3 rząd siedzień powodował ubytek miejsca więc w gre wchodziło tylko auto rejestrowane na 5 osób.
2. można w nim spać ( mam 180 cm wzrostu, małżonka 175) więc nie było łatwo.
3 Paliwo benzyna.
4. Kwota max. 80 000pln.

Jak może zauważysz lub nie, nie ma tam nic o pojemności silnika ani o mocy !

Doturalam się 2 godz. później lub 3 godz. ale będę miał takie auto jak chcę :)

Kolor nie ma żadnego znaczenia !
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.11.2017 11:02

Czyli gdyby miało 0,5L pojemności i 30 KM to bys je kupił bo mozna w nim spać ?
Ludzie przestańcie pisac bzdury......
Ostatnio edytowano 28.11.2017 11:10 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 2 razy
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 28.11.2017 11:06

Może tak kłótnie przeniesiecie na priv, albo podajcie sobie wirtualne ręce i skupmy się na starych samochodach w Cro... Można o to prosić? :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 11:10

sito_zabrze napisał(a):Czyli gdyby miało 0,5L pojemności i 30 KM to bys je kupił bo mozna w nim spać ?

Mistermind :) na to właśnie czekałem :) Bądź tak miły i podaj mi jakie zatem auto mogłem kupić ? widocznie czegoś zapomniałem albo nie dołożyłem należytej staranności :mrgreen: Na drugi raz się poprawię !
Poważnie ? zanim coś napiszesz pomyśl to nie boli !
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 11:11

Jarek999 napisał(a):Może tak kłótnie przeniesiecie na priv, albo podajcie sobie wirtualne ręce i skupmy się na starych samochodach w Cro... Można o to prosić? :D

Kłótnie ? wiesz co to dyskusja ? Popatrzyłem sobie kiedy i w jakich tematach ostatnio się udzielałeś na forum więc nie kompromituj się ! :mrgreen: :papa:

p.s. tylko napisz coś o starych samochodach ...
Ostatnio edytowano 28.11.2017 11:17 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 28.11.2017 11:17

bluesman napisał(a):
Jarek999 napisał(a):Może tak kłótnie przeniesiecie na priv, albo podajcie sobie wirtualne ręce i skupmy się na starych samochodach w Cro... Można o to prosić? :D

Kłótnie ? wiesz co to dyskusja ? Popatrzyłem sobie kiedy i w jakich ostatnio się udzielałeś na forum więc nie kompromituj się ! :mrgreen: :papa:

Kłótnia to też dyskusja, ale najczęściej zbacza z tematu. Jak dostaje powiadomienie o nowym poście STARYM SAMOCHODEM W CRO, to chciałbym poczytać o tym co jest w temacie.

Widzę, że się dużo udzielasz, szkoda, że często nie na temat
Ostatnio edytowano 28.11.2017 11:19 przez Jarek999, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 11:19

Jarek999 napisał(a):
bluesman napisał(a):

Kłótnie ? wiesz co to dyskusja ? Popatrzyłem sobie kiedy i w jakich ostatnio się udzielałeś na forum więc nie kompromituj się ! :mrgreen: :papa:

Kłótnia to też dyskusja, ale najczęściej zbacza z tematu. Jak dostaje powiadomienie o nowym poście STARYM SAMOCHODEM W CRO, to chciałbym poczytać o tym co jest w temacie

To nie jest koncert życzeń, Załóż własne forum i banuj zobaczymy co Ci wyjdzie :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.11.2017 11:24

bluesman napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Czyli gdyby miało 0,5L pojemności i 30 KM to bys je kupił bo mozna w nim spać ?

Mistermind :) na to właśnie czekałem :) Bądź tak miły i podaj mi jakie zatem auto mogłem kupić ? widocznie czegoś zapomniałem albo nie dołożyłem należytej staranności :mrgreen: Na drugi raz się poprawię !

Pomyślmy....
Akurat tak sie składa ze pracuje w duzym salonie na Śląsku
99% kupujących zwraca uwage na pojemność, moc, ekonomie danego silnika. Widocznie jesteś "błędem statystycznym" w tej układance
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 11:32

sito_zabrze napisał(a):
bluesman napisał(a):

Pomyślmy....
99% kupujących zwraca uwage na pojemność, moc, ekonomie danego silnika. Widocznie jesteś "błędem statystycznym" w tej układance

Robiłeś badania naukowe ? jaką stosowałeś metodologię ? prosze o dane !

P.S. Nie dodałeś, że pracujesz jako diler, mechanik, dozorca, sprzątaczka, a może w salonie piękności ? to istotne ! :mrgreen:
P.S.2 Czego dowodzi to, że 99% tak kupuje, a nie inaczej ?
Ostatnio edytowano 28.11.2017 11:43 przez bluesman, łącznie edytowano 3 razy
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 11:35

piotrulex napisał(a):
Rysio napisał(a):... Powiadasz że nie wiesz ile masz kucy pod maską? Rubryka P.2 dowodu rejestracyjnego 8) :

Nie to żebym bronił kolegi gdyż nie taki mój zamiar

Tu przykład na to, że można być kimś ? właśnie tylko... kim zatem jesteś kolego piotrulex? cykorantem ?
Nie bój się ode mnie się nie zarazisz :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.11.2017 11:45

bluesman napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
bluesman napisał(a):

Pomyślmy....

Robiłeś badania naukowe ? jaką stosowałeś metodologię ? prosze o dane !

P.S. Nie dodałeś, że pracujesz jako diler, mechanik, dozorca, sprzątaczka, a może w salonie piękności ? to istotne ! :mrgreen:
P.S.2 Czego dowodzi to, że 99% tak kupuje, a nie inaczej ?

Nie wciągniesz mnie w swoje marne gierki....

P.S. Robie kawe klientom salonu......
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.11.2017 11:48

sito_zabrze napisał(a):Nie wciągniesz mnie w swoje marne gierki....

P.S. Robie kawe klientom salonu......

Nic wstydliwego, praca jak każda inna. Tylko skąd taka wiedza na temat preferencji klientów w przełożeniu na procenty.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone