Powinno to być bezprobelmoweUwaga ciekawostka! Kilka dni temu oglądałem nowego Fiata 500X w salonie i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu w reflektorach głównych zastosowano żarówki H4!!! Żałuję, że nie sprawdziłem, czy da się samodzielnie wymienić
"Od początku 2012 r. nowe samochody muszą być skonstruowane w taki sposób, by dostęp do reflektorów był łatwy i bezproblemowy"
Mam zbyt mały staż na forum aby wkeljać linki, Więc jeszcze jeden cytat ze strony info-car.pl
„Światła muszą być zamontowane w pojeździe w taki sposób, żeby umożliwić prawidłową wymianę źródła światła bez pomocy eksperta oraz bez użycia innych specjalistycznych narzędzi niż te dostarczone wraz z pojazdem przez producenta. Producent pojazdu zobowiązany jest do dostarczenia wraz z pojazdem szczegółowego opisu procedury wymiany”.
Przepisy weszły w życie 30 grudnia 2011 r. i od tamtej pory wymiana żarówek samochodowych jest znacznie prostsza niż wcześniej. Szybko okazało się, że da radę zaprojektować reflektor tak, by wymiana źródła światła nie trwała więcej niż 5 minut. Oczywiście w zależności od producenta, stopień skomplikowania operacji jest różny, ale raczej nie trzeba już zdejmować zderzaka lub wykonywać zaawansowanych „akrobacji” lub odwiedzać ASO. Warto jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach po wymianie żarówki konieczne jest wyregulowanie świateł pojazdu. Jeżeli kierowca zauważa nieprawidłowości lub pogorszoną jakość oświetlenia po własnoręcznej wymianie żarówki, wówczas powinien odwiedzić mechanika samochodowego lub autoryzowany punkt obsługi w celu wyregulowania reflektorów.