Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 03.06.2016 15:50

Diesel zawsze bedzie dieslem i nigdy nie będzie mieć takiego dźwięku jak benzyna.

Od 13 lat jeżdżę z silnikiem M54 i nie wyobrażam sobie jeździć z innym motorem ;) (jeździłem nowymi autami z grupy VAG i do pięt nie dorastają starej szóstce)

Wczoraj spędziłem cały dzień w garażu na dokładnym przeglądzie i od 13 lat robię tylko to samo- wymiany eksploatacyjne. Oczywiście na dzień dobry po zakupie wymieniłem Vanosy. Nie miałem zamiaru czekać kiedy zdechną.

525 tds to są dobre silniki jak dba się o nie, lecz w Polsce czy nawet w Niemczech są dorżnięte przez cebulaków, którzy chcą mieć moc po kosztach.

E39 trudno trafić w dobrym stanie, do tego są modne wśród wiejskiej młodzieży, druciarstwa czy tuningu a'la Tesco, która psuje reputacje tej marki.

Ja traktuje ten wóz (również E46) jak członka rodziny, co sprawia, że żona dostaje nie raz amoku. Nie rozumie tego, że od nastu lat te auto przewozi nas bezpiecznie po całej Europie bez żadnych przygód. :-)

Obrazek

Teraz jestem na etapie poszukiwań E24 i Mercedesa W123. Ciężka sprawa, ale trafię w końcu na dobry egzemplarz.

Całe, życie miałem chrapkę na MILFy, a ożeniłem się z młodą, więc muszę teraz jakoś sobie to wynagrodzić dojrzałymi markami samochodów :-D
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 03.06.2016 21:52

nosekdomin napisał(a):
Koenig napisał(a):Rozumiem fascynację dźwiękiem silnika, ale zdecydowanie wolę dźwięk "V".

Obrazek

:lol: :lol: :lol:
Ja wole dzwiek R6 a Ty V6. W kazdym razie po takim litrażu jak powyzej osiagi mozemy miec podobne
:papa: :hut:

post nie zawiera lokowania produktu

A ja wolę słuchać mojego V8 M60b40 w e34. :D Cro zaliczała ale rodzinka się powiększyła i przyszedł czas na Trafica :(
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 03.06.2016 23:22

Miril napisał(a):
nosekdomin napisał(a):
Koenig napisał(a):Rozumiem fascynację dźwiękiem silnika, ale zdecydowanie wolę dźwięk "V".

Obrazek

:lol: :lol: :lol:
Ja wole dzwiek R6 a Ty V6. W kazdym razie po takim litrażu jak powyzej osiagi mozemy miec podobne
:papa: :hut:

post nie zawiera lokowania produktu

A ja wolę słuchać mojego V8 M60b40 w e34. :D Cro zaliczała ale rodzinka się powiększyła i przyszedł czas na Trafica :(

V8 pięknie brzmi. Gdybym miał wybierać międz europejskimi a japońskimi-chyba wolałbym te dalekowschodnie ;)
Lubię też dźwięk doładowanego H4 :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.06.2016 11:01

TicoTrip napisał(a):
te kiero napisał(a):
TicoTrip napisał(a):Witajcie!

Zmienię trochę temat :) W poprzednim roku spędziłem majówkę w Czechach (Tico), zaś wakacje w Chorwacji (Golf II z 1991). W tym roku apetyty urosły i planujemy wyruszyć Oplem Corsą B (w dieslu 1.7) z 1999 na objazdówkę - CHorwacja, Bośnia, Albania, Czarnogóra i Serbia. Dlatego też miałbym prośbę o rady dotyczące tego wyjazdu... Czy samochodzik da radę na albańskich wzniesieniach i nie rozpadnie się na czarnogórskich dziurach w drodze? Ktoś udawał się w te okolice starym autem? :papa:

r.99; 1,2L; 65km; ok. 200t km; przekona Cię :?:
oczywiście o auto zadbałem przed wyjazdem...
Obraz 558.jpg

Dokładnie takie autko posiadam - nawet zgadza się kolor! :) A mógłbyś coś więcej powiedzieć o trasie, którą pokonaliście i w ile osób? Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!

2os. ale wierz mi full bagażu, który oczywiście nie zmieścił się do bagażnika i cała tylna kanapa, była obładowana
trasa: Katowice - Breclav - Ilz - Varażdin - Karlovac - Knin - Cista Provo - Brela
wycieczki: Dubrovnik z Srd i Trebinje; Mostar z Jablanicą, Blagaj, Kravica Slap, Hutovo Blato; Kraina Imotski i 3 jezera; Omiś i Zadvarje + DK512;
na powrocie: PN Krka, Velebit, coś zapewne pominąłem,
a kolejne wyprawy już starą Meganką 1,4 z 02r; czasem na stromych podjazdach było ciężko, ale dała radę
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 04.06.2016 22:09

brzo1985 napisał(a):Diesel zawsze bedzie dieslem i nigdy nie będzie mieć takiego dźwięku jak benzyna.

Od 13 lat jeżdżę z silnikiem M54 i nie wyobrażam sobie jeździć z innym motorem ;) (jeździłem nowymi autami z grupy VAG i do pięt nie dorastają starej szóstce)

Wczoraj spędziłem cały dzień w garażu na dokładnym przeglądzie i od 13 lat robię tylko to samo- wymiany eksploatacyjne. Oczywiście na dzień dobry po zakupie wymieniłem Vanosy. Nie miałem zamiaru czekać kiedy zdechną.

525 tds to są dobre silniki jak dba się o nie, lecz w Polsce czy nawet w Niemczech są dorżnięte przez cebulaków, którzy chcą mieć moc po kosztach.

E39 trudno trafić w dobrym stanie, do tego są modne wśród wiejskiej młodzieży, druciarstwa czy tuningu a'la Tesco, która psuje reputacje tej marki.

Ja traktuje ten wóz (również E46) jak członka rodziny, co sprawia, że żona dostaje nie raz amoku. Nie rozumie tego, że od nastu lat te auto przewozi nas bezpiecznie po całej Europie bez żadnych przygód. :-)

Teraz jestem na etapie poszukiwań E24 i Mercedesa W123. Ciężka sprawa, ale trafię w końcu na dobry egzemplarz.

Całe, życie miałem chrapkę na MILFy, a ożeniłem się z młodą, więc muszę teraz jakoś sobie to wynagrodzić dojrzałymi markami samochodów :-D

Widzę kolego że mamy podobne typy :D

Obecnie ja jeżdzę BMW e39 2.0i na podw.vanosie a żona Audi A8 d2 2.8 - bez quadro i w manualu.

Auta moim zdaniem mało awaryjne pewne w daleką podróż i tanie w eksplaatacji - komfort na poziomie nie odbiegającym obecnym samochodom za kilkadziesiąt tys. złotych :)

W tym roku jedziemy A8 z racji bagaznika i komfortu - siedzi się w niej jak na fotelach od Kler :P
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 07.06.2016 09:37

A ja się zakochałem w dźwięku V8 i co najważniejsze wywazeniu tego silnika. Niezależnie od prędkości obrotowej jak by go nie było pod maską. Jedynie na postoju dodając gazu czuć jak samochód nieznacznie wychyla się w jedną stronę... ;-)
Komfort - magiczny.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 12.06.2016 12:54

dids76 napisał(a):No to żeby już całkowicie wrócić do tematu
auto.jpg

W tym roku po raz ósmy do Chorwacji, po raz pierwszy jako auto "pełnoletnie" :oczko_usmiech: :mrgreen: Rocznik 1998, 1,6 benzyna. W moim posiadaniu od 2004 roku, Przebieg 208tys km.

dids76 tj ten silnik 1.6 8-zaworowy ? dzisiaj oznaczany jako MPI o symbolu m.in BSE lub BSX ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.06.2016 13:10

Tak 1.6 8-zaworowy mój o oznaczeniu AKL ;) :)
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 12.06.2016 13:15

cyp3k napisał(a):A ja się zakochałem w dźwięku V8 i co najważniejsze wywazeniu tego silnika. Niezależnie od prędkości obrotowej jak by go nie było pod maską. Jedynie na postoju dodając gazu czuć jak samochód nieznacznie wychyla się w jedną stronę... ;-)
Komfort - magiczny.

Oj tak.... popieram w 100%
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 12.06.2016 13:19

dids76 napisał(a):Tak 1.6 8-zaworowy mój o oznaczeniu AKL ;) :)

A może tak Focusem do CRO :)
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 12.06.2016 13:26

Mam ten silnik (albo bardzo podobną konstrukcję) w Seacie Altea, u mnie oznaczenie BSE, bardzo sobie go chwalę, może nie jest to mistrz oszczędności na stacji ale z gazem współpracuje super, łatwy w serwisie, raz już zaliczył CRO bez problemu i za 48 dni znowu rusza, liczę że równie bezproblemowo. Wcześniej oczywiście porządny przegląd... :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.06.2016 14:41

kodens79 napisał(a):

A może tak Focusem do CRO :)

Cały czas też o tym myślę :oczko_usmiech: :mrgreen:
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 12.06.2016 20:00

dids76 napisał(a):No to żeby już całkowicie wrócić do tematu
auto.jpg

W tym roku po raz ósmy do Chorwacji, po raz pierwszy jako auto "pełnoletnie" :oczko_usmiech: :mrgreen: Rocznik 1998, 1,6 benzyna. W moim posiadaniu od 2004 roku, Przebieg 208tys km.

Taką moją golfiną tyle że 1,9 TDI szwagier zaliczył 2 lata temu Orebic a w zeszłym roku VIR :)
Tak samo 1998 rok, obecnie 246 tysi przebiegu, szedł jak huragan bez żadnej zadyszki :)
Stoi i teraz jako piąte auto w domu bez obsady i idzie do sprzedania, może jeszcze kogoś zawiezie do Chorwacji, kto wie :)
karoka65
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karoka65 » 12.06.2016 20:13

brzo1985 napisał(a):Diesel zawsze bedzie dieslem i nigdy nie będzie mieć takiego dźwięku jak benzyna.

Muszę tu się zgodzić z kolegą, nie wiem dlaczego niektórzy boją się diesli nie chodzi tu nawet o stare diesle?
Jeśli silnik dostanie na czas co mu się należy będzie długo woził pupę swojego pana :) a co dopiero silniki BMW.
Te e39 to raczej nie dla młodzieniaszków bo oni wolą e46.
Młodszy syn jeździ taką z 3 litrowym silnikiem, ja X3 też 3 litry a starszy syn e39 i co Wam powiem ten chyba ma najlepsze auto choć najstarsze bo rocznik 2000.
Cichutko, mięciutko aż nie chce się wysiadać, jazda tym wózkiem to przyjemność.
luki041
Podróżnik
Re: Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) luki041 » 21.06.2016 13:57

Hej :)
Ja mam zamiar w 2 osoby jechac pod koniec sierpnia (termin jeszcze dokladnie nie okreslony) gdzies na południe chorwacji w ciemno oczywiscie :)
Pierwszy raz mam zamiar jechać innym autkiem, a mianowicie alfą 147fl 1.9jtd 16v tylko widzę, ze chyba nikt albo nie zauwazylem zeby ktos kto tutaj sie wpisał jechał alfą do chorwacji.. Mam sie bac? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone