Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 01.06.2016 10:55

Bobo spróbuj ten sam odcinek przejechać zjezdzajac z górki, dojeżdżać do skrzyżowania na luzie i robiąc to samo na biegu. Później zerknij na wskazania komputera lub pojedz na stację benzynowa.
jaachu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaachu » 01.06.2016 10:59

luk006 napisał(a):Bobo spróbuj ten sam odcinek przejechać zjezdzajac z górki, dojeżdżać do skrzyżowania na luzie i robiąc to samo na biegu. Później zerknij na wskazania komputera lub pojedz na stację benzynowa.

Wskazania komputera zawsze oszukują, nie spotkałem się jeszcze z autem w którym komputer pokazuje idealnie.
skuwiak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuwiak » 01.06.2016 11:12

jaachu napisał(a):Wskazania komputera zawsze oszukują, nie spotkałem się jeszcze z autem w którym komputer pokazuje idealnie.

Czyli nie jezdziłes focusem mk3 :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.06.2016 11:38

luk006 napisał(a):Bobo spróbuj ten sam odcinek przejechać zjezdzajac z górki, dojeżdżać do skrzyżowania na luzie i robiąc to samo na biegu. Później zerknij na wskazania komputera lub pojedz na stację benzynowa.
A jak myślisz? Ile razy się bawiłem w takie porównania?
Dla ułatwienia podam, że mam na koncie około 1,5 miliona km. Wszystko autka osobowe.
Były gaźnikowe, były z wtryskiem, były diesle zwykłe i common rail (i na razie jest).

Taka ciekawostka: czy wiesz, że hamując silnikiem a bedąc jeszcze na obrotach sporo nad "wolnymi obrotami" sterowniki zaczynają podawać paliwo?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.06.2016 11:42

skuwiak napisał(a):
jaachu napisał(a):Wskazania komputera zawsze oszukują, nie spotkałem się jeszcze z autem w którym komputer pokazuje idealnie.

Czyli nie jezdziłes focusem mk3 :)

Ani Astrą II 8)
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 01.06.2016 11:58

Dyskusja na dwie strony o wrzucaniu na luz i hamowaniu silnikiem... :D Niezależnie od tego kto z Was ma rację (przychylam się opcji "nie wrzucania na luz") to oszczędności w normalnej eksploatacji są tak znikome że pewnie nawet niezauważalne. Nikt przecież nie jeździ cały dzień pod górę lub z góry, zawsze jest to jazda mieszana. Do tego jak bardzo obciążane są hamulce, jeśli w górskich warunkach jeździmy na luzie? Czy ktoś odważyłby się zjechać na luzie ze Sv Jure?
Co do wskazania komputera - faktycznie często się zdarza, że przekłamują, choć w jednym z moich aut pokazuje idealnie, w drugim to są różnice niewielkie. Zawsze tankuję do pełna, często nawet na tym samym dystrybutorze, przeliczam i porównuję ze wskazaniem komputera. Taka zabawa w statystykę przy pomocy aplikacji Fuelio, nic poważnego. No i jadąc z górki na biegu komputer wskazuje 0, jadąc na luzie wskazuje około 2l spalania chwilowego. Jasne, że silnik trochę wyhamowuje auto, ale w normalnych drogowych warunkach nie ma to chyba żadnego znaczenia.
Proponuję odpuścić temat wrzucania na luz i ludzkiej zawiści, łańcuchów, lansu itp. :D
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 01.06.2016 12:58

Popieram wróćmy do tematu :D
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 01.06.2016 15:12

Ostatecznie nawet ze słabej górki auto dotoczy się czy na biegu czy na luzie do podobnego punktu, pytanie jest typu: czy chcesz się toczyć zwalniając na końcu do kilku km/h i wk...ć innych za tobą, bo jak nie to nawet z mocnej górki dodajesz gazu aby szybciej jechać.
Prawda jest taka, że poza bezpieczniejszą jazdą na biegu różnice w spalaniu przy niedługich odcinkach nie będą zauważalne dla przeciętnego śmiertelnika.
Dla jednego zaoszczędzone w ten sposób 100-200zł w ciągu roku nic nie będzie znaczyło, a inny będzie czuł się lepiej wiedząc że zostało mu na gałkę lodów po zjechaniu z przełęczy :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.06.2016 15:24

No to żeby już całkowicie wrócić do tematu
auto.jpg

W tym roku po raz ósmy do Chorwacji, po raz pierwszy jako auto "pełnoletnie" :oczko_usmiech: :mrgreen: Rocznik 1998, 1,6 benzyna. W moim posiadaniu od 2004 roku, Przebieg 208tys km.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 01.06.2016 16:24

Mariusz ale za to silnik jest w tym samochodzie nieśmiertelny, zresztą jak i większość elementów. Z tego co pamiętam w ubiegłym roku miałeś przed wyjazdem ok. 200 tys. przebiegu? ;-).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.06.2016 17:05

Tak, dokładnie w dniu wyjazdu do Cro w tamtym roku wyskoczyło 200 tys :wink:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 01.06.2016 17:50

Dobre silniki to po 200tys dopiero zaczynają swój dorosły żywot :)

Ja w swojej pełnoletniej Astrze mam już prawie 450tys i liczę, że pewnie był jakieś 100tys przekręcony jak go kupowałem :(

Jednak z tego co fabryka wypuściła została tylko buda ( o dziwo praktycznie bez rdzy, co na 18 letniego Opla jest lekko niewiarygodne) i wnętrze, reszta w ramach eksploatacji powymieniana.
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 02.06.2016 09:19

majchrzy napisał(a):
cyp3k napisał(a):W tym roku jedziemy moim spełnieniem marzeń Audi S6 C5 z 2003r 4.2V8 Benz + gaz (jeśli zdążę założyć)

Zakładaj LPG i do przodu. Z własnego doświadczenia wiem, że im więcej samochód pali tym bardziej opłaca się LPG. Bardzo szybko się zwraca koszt instalacji (myślę, że jeżeli pojedziesz na wakacje to zwróci Ci się po 0,5 roku).

Nie sądziłem że wywolam tym wpisem takie poruszenie. Samochód kupiłem do poruszania się na codzień. LPG jest obowiązkowy, choć oczywiście kupując ten samochód spodziewałem się że poniżej 18L w mieście będzie ciężko zejść. Ekonomia to drugorzędna sprawa, raczej cenie sobie niezawodność dużych i niewysilonych jednostek wolnossacych. Komfort to kolejne "skrzypce" . Choć po moich przebojach z dużo młodszym audi a4 2.0tdi (tak ten cudowny silnik) z 2007r stwierdzam że... FAŁKA JEST TAŃSZA W OGOLNYM ROZRACHUNKU! Policzcie ile kosztuje jeden wtrysk czy wymiana napędu pompy oleju w dieslu i dwumasa...
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 02.06.2016 09:29

Andrzej3777 napisał(a):Ja byłem dwa razy polonezem i miło wspominam brakowało klimatyzacji i czasem koni i dało się przeć 4osoby do tego bagaź.Fakt teraz z małymi dziećmi nie odważył bym.się chyba że względu na brak klimy.

też byłem dwa razy polonezem :D z czego za jednym razem wziął i sobie stanął .... i to był problem bo żaden z mechaników z pobliskiej miejscowości nie chciał nawet na niego spojrzeć :) ale pokombinowałem i ruszył :)

także problemem jest jak coś "rzadkość" samochodu w razie problemu
MMucha
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMucha » 02.06.2016 09:37

dids76 napisał(a):No to żeby już całkowicie wrócić do tematu
auto.jpg

W tym roku po raz ósmy do Chorwacji, po raz pierwszy jako auto "pełnoletnie" :oczko_usmiech: :mrgreen: Rocznik 1998, 1,6 benzyna. W moim posiadaniu od 2004 roku, Przebieg 208tys km.

to już jak członek rodziny :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone