Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starym samochodem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.05.2016 19:06

pawelli napisał(a):

Volvo V40 :hut:

Problem właśnie w tym o czym Olo pisze - moment. Ciągnę przyczepkę a łoś ma podobną dynamikę jak jadę solo do tej jaką ma Astra z pełnym ładunkiem, boxem i przyczepką. :)
vrinks82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vrinks82 » 25.05.2016 19:30

Jakich dokonujecie oględzin auta przed podróżą?

posiadam a3 1.9 tdi i zastanawiam się czy sprawdzać auto bardziej szczegółowo typu wtryski, cisnienie w cylindrach, czy EGR nie jest zapchany itd...

auto jezdzi normalnie , nic mu nie dolega wiec zastanawiam sie czy warto?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.05.2016 19:51

Rysio napisał(a):
pawelli napisał(a):

Volvo V40 :hut:

Problem właśnie w tym o czym Olo pisze - moment. Ciągnę przyczepkę a łoś ma podobną dynamikę jak jadę solo do tej jaką ma Astra z pełnym ładunkiem, boxem i przyczepką. :)

No to w takim razie diesel Ci zostaje
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.05.2016 19:54

vrinks82 napisał(a):Jakich dokonujecie oględzin auta przed podróżą?

Przegląd techniczny mam w maju, a wyjazd jest zawsze w sierpniu dlatego przed wyjazdem robię dodatkową tzw. “ścieżkę zdrowia": sprawdzamy układ hamulcowy, akumulator, opony, amortyzatory, poziom płynów itp.
ArturKo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturKo » 25.05.2016 22:09

vrinks82

A kiedy jedziesz? Ja też się wybieram swoją a3 do chorwacji. Rok 97 356tyś na liczniku i ciągle rośnie... ;)
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 26.05.2016 06:25

posiadam a3 1.9 tdi i zastanawiam się czy sprawdzać auto bardziej szczegółowo typu wtryski, cisnienie w cylindrach, czy EGR nie jest zapchany itd...

To masz praktycznie ten sam silnik, co ja w mojej polówce, którą jedziemy do Cro :) w czerwcu mam przegląd, a poza tym zmieniam tłumik bo kiepski i klocki hamulcowe bo mało ich zostało i wolę zmienić przed wyjazdem. Jeśli jeździsz dużo i nie zaobserwowałeś żadnych kłopotów, po prostu jedź :) ja miesięcznie robię 2kkm i nic niepokojącego nie zauważyłem więc nie chce szukać dziury w całym :hut:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.05.2016 08:21

20 maja miałem przegląd rejestracyjny - wszystko ok, 3 czerwca auto idzie na serwis czyli olej, filtry, klima. Przed wyjazdem dolewam płynu do spryskiwaczy i dopompowuje opony do zwiększonego obciążenia wg instrukcji z klapki wlewu paliwa :D
stachu511
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachu511 » 27.05.2016 15:20

Ja w tym roku w trzy osoby na pokładzie Golfem IV 1.4 16v LPG 2002r, z mocą, osiągami szału nie ma ale 120km/h po autostradzie spokojnie jedzie. Ruszam 31.05.2016 na Okrug Gurnij przegląd zrobiony, oleje filtry i rozrząd wymienione, mam nadzieje że problemów nie będzie.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 30.05.2016 05:37

Moim zdaniem daj sobie na luz odpukać w razie czego ten silnik naprawią Ci w każdym warsztacie.
Standardowy dodatkowy przeglądzik na stacji diagnostycznej to koszt w granicach 50pln i to powinno wystarczyć.
A i bardzo ważne dopompuj sobie koło zapasowe z własnego doświadczenia wiem, że na prawdę warto :)
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 30.05.2016 07:31

Podstawowe sprawy - układ hamulcowy, zawieszenie, sprawdzenie ogumienia, poziom płynów no i akurat przed wyjazdem wypada wymiana oleju+filtrów. Ja wychodzę z założenia, że jeżeli coś ma się usr..ć to i tak się us..a :wink: dlatego też odpuszczam sobie mega dokładne sprawdzanie. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć każdej ewentualnej sytuacji na drodze. Póki co 8 wyjazdów do tej pory i bezawaryjnie w tym roku pierwszy raz do cro nowym nabytkiem - mazda 6 2007r 2,0 lpg, w tamtym roku trasa do włoch bezproblemowo, więc liczę na powtórkę :D
cyp3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyp3k » 30.05.2016 09:56

W tym roku jedziemy moim spełnieniem marzeń Audi S6 C5 z 2003r 4.2V8 Benz + gaz (jeśli zdążę założyć)
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 31.05.2016 09:54

cyp3k napisał(a):W tym roku jedziemy moim spełnieniem marzeń Audi S6 C5 z 2003r 4.2V8 Benz + gaz (jeśli zdążę założyć)

oj nawet na gazie sporo to pali co 200-300 km potrzebny będzie postój na zatankowanie
Załączniki:
Bez tytułu.png
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 31.05.2016 10:10

matufa napisał(a):
cyp3k napisał(a):W tym roku jedziemy moim spełnieniem marzeń Audi S6 C5 z 2003r 4.2V8 Benz + gaz (jeśli zdążę założyć)

oj nawet na gazie sporo to pali co 200-300 km potrzebny będzie postój na zatankowanie

Ale jak ktoś kupuje taki samochód to raczej nie po to, by szukać oszczędności w podróży ;)
Bartolo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolo » 31.05.2016 10:16

matufa napisał(a):

Ale gdy porównamy ceny LPG i benzyny, to nawet przy spaleniu 2L więcej gazu, wychodzi spora oszczędność :D Niestety ceny znacznie się różnią w krajach tranzytowych i przy większej ilości tankowań, jest większe ryzyko, że będziemy musieli zatankować w droższym kraju. np. na Węgrzech LPG kosztuje w przeliczeniu około 3zł/L, u nas w chwili obecnej 1,65 - duża różnica. Grunt to dobrze zaplanować tankowania :wink:
matufa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matufa » 31.05.2016 10:18

kojacek napisał(a):
matufa napisał(a):

Ale jak ktoś kupuje taki samochód to raczej nie po to, by szukać oszczędności w podróży ;)

niby racja choć nie zawsze kolega niedawno kupił renault Laguna III 3.5 V6 240KM to miał być taki lans na wypasie jeżdzi sporo po mieście i po pierwszych tygodniach użytkowania laguny do pracy dojeżdza matizem(żony) a laguna jeżdzi w wekendy i to nie wszystkie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Starym samochodem do Cro - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone