napisał(a) sneer » 03.06.2015 13:52
Podepnę się pod stary wątek.
Bardzo podobał nam się Trogir, klimatyczne uliczki, nocne życie miasteczka, knajpki, sklepiki. Teraz szukamy czegoś "w stylu Trogiru" i wstępnie padło na Rovinj właśnie.
Mam kilka pytań do stałych bywalców (najlepiej obu tych miast).
1. Wiem, że to kwestia subiektywna, ale czy Rovinj może się "równać" do Trogiru? Czy jednak może rozczarować?
2. Czy warto szukac miejscówki w samym starym miescie / sercu Rovinj? Czy taka miejscówka nie będzie zbyt problematyczna? Z tego co wiem, to np. nie ma tam ruchu samochodów, więc auto trzeba będzie parkować gdzieś indziej, na płatnym parkingu strzeżonym chociażby, co może być "logistycznie męczące", pomijając fakt dodatkowych opłat.
3. Mam propozycję kwatery na ulicy Svalbe Vladimira, w jednej z klimatycznych uliczek, na samym "cyplu", 30 m od morza (niestety bez widodku na nie) - jak daleko z tamtąd / od starego miasta jest najbliższa przyzwoita plaża żwirkowa?
4. Czy w Rovinj i bezpośrednich okolicach woda jest czysta i przejrzysta? Czy raczej w stylu tej w Trogirze (kiepska).
5. Pytanie łączy się z 4
Czy w porcie Rovinj spotkać można podobne "atrakcje zapachowe", jak w Trogirze? Przyznam, że czasami śmierdziało tam wprost dramatycznie
(trochę to "kolidowało" z pięknem miasta).
Dzięki,