napisał(a) barti75 » 29.06.2012 08:24
telepol napisał(a):No właśnie, mam modem ICON 225 z orange, ale ma simlocka i oprogramowanie samo sie instaluje, a do takiego "neutralnego" modemu pewnie trzeba samemu konfigurować, ale jak piszesz szkoda słońca na nerwy, zwłaszcza jak się nie ma pojęcia na ten temat
telepol
każdy "neutralny" jak go określasz modem potrzebuje sterowników i oprogramowania do niego żeby wogóle ruszył w kompie, i jakiejś aplikacji żeby obsługiwać różne karty nie wiem czy Nokia ma swój soft i jaki.
Natomiast ten ICON-225 którego masz w Orange jest na tyle popularny że z softem nie będzie problemu jak się przyzwyczaiłeś do niego to poszukaj takiego samego na portalu aukcyjnym, co do softu to najpopularniejszy dla modemów bez simlocka jest GlobeTrotter Connect a co do ustawień to sprowadzają się one do wpisania jedynie w ustawieniach modemu min. nazwy profilu np. T-mobile, Orange czy inna, Większość ludzi obawia się tych nieszczęsnych APN ( a to nie jest innego jak Access Point Name czyli nazwa serwera, który obsługuje transmisję danych. Wpisanie tego punktu dostępu jest potrzebne aby karta zalogowała się w swojej sieci. W necie jest trochę stronek z wyszczególnianiem krajów i sieci w nich działających a wygląda to mniej więcej
TAK więc naprawdę nie ma się czego obawiać, a napisałem żebyś kupił najpierw w Polsce żebyś wiedział co i jak z tym, aby w Cro nie było ZONKA że mam modem mam kartę a internetu nie mam, więc nie taki diabeł straszny.