Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starówki/Promenady w miejscowościach CRO

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Corwin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corwin » 14.08.2008 18:14

Nie wiem czy był już taki temat, jakoś nie znalazłem na forum, ale mogłem słabo szukać 8). Lubie miejscowości, w których są piękne starówki po których można późnym wieczorkiem (gdy jest już troszkę chłodniej) pobłąkać się, czy przysiąść w klimatycznej knajpce np. na brukowanym placyku łączącym wąskie uliczki, gdzie w środku dnia nic nie stoi (-> Rovinj) itd. Chciałbym zapodać temat, gdzie w jednym miejscu można byłoby wpisywać miejscowości które mają taką klimatyczną starówkę czy promenadę.
Sam byłem dopiero raz w Cro, więc mogę na początek polecić z czystym sumieniem:
1. Rovinj na Istrii

Ale chętnie dowiem się na temat innych miejscowości - w całej CRO. Dobrze byłoby wpisywać również najczęściej odwiedzane miejscowości w których niestety brak jest takiej klimatycznej zabudowy.

Pozdrowienia.
Dalmatinka Kate
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka Kate » 14.08.2008 18:20

JA dodałabym TROGIR, jako jedno z najpiękniejszych miast w Dalmacji Środkowej
pozdrawiam Kate
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 14.08.2008 20:11

Lovran jest promenada przy morzu i starowka,ale to wysoko w Chorwacji,wiec drogo i nie ma ciekawej plazy.To byl moj pierwszy raz w Chorwacji...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.08.2008 20:24

Moje top 5:
Dubrownik
Mostar - niekoniecznie starówka
Trogir
Hvar
Zadar
Primośten
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 14.08.2008 20:27

Primosten rules :D - nie ma drugiego takiego miejsca...

Dubrovnik - minusy: tloczno, drogo, 'snobistycznie' rzeklbym jak na Cro, jednak pieknie...

Trogir - ubozsza wersja Dubrownika
WLODEK40K
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) WLODEK40K » 14.08.2008 21:53

Ja dorzuciłbym jeszcze promenadę w Splicie sąsiadującą z Pałacem Dioklecjana. Piękna w dzień i przepiękna wieczorem.Trochę mniej okazała promenada w Makarskiej, ale także bardzo ładna.
michal.p
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal.p » 14.08.2008 22:31

Polecam wyspę Rab i sama miejscowość wg mnie to cro w pigułce
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 15.08.2008 01:17

Vodice !!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.08.2008 12:02

Uliczki Dubrovnika po lewej stronie Stradunu, stojąc plecami do Orlando. :)
I Szybenik.
I Korcula
:)
princess_lu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) princess_lu » 18.08.2008 10:20

Z czystym sumieniem polecam miasto Rab ze swoim fantastycznym klimatem i tamtejszy park (wprawdzie to nie promenada, ale naprawdę warto pospacerować) :D :papa:
Wojtek_K
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek_K » 18.08.2008 10:27

Wybieram się w tygodniu do Chorwacji na Riwierę Makarską - czy są tam właśnie takie miejscowości z uroczymi starówkami, promenadami a jeszcze z fajną łagodną plażą.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.08.2008 16:51

Wojtek_K napisał(a):Wybieram się w tygodniu do Chorwacji na Riwierę Makarską - czy są tam właśnie takie miejscowości z uroczymi starówkami, promenadami a jeszcze z fajną łagodną plażą.

Promenady , ładne plaże- owszem ,ale starówek nie uświadczysz.
cerber
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerber » 18.08.2008 17:05

Torac napisał(a):
Wojtek_K napisał(a):Wybieram się w tygodniu do Chorwacji na Riwierę Makarską - czy są tam właśnie takie miejscowości z uroczymi starówkami, promenadami a jeszcze z fajną łagodną plażą.

Promenady , ładne plaże- owszem ,ale starówek nie uświadczysz.

Wystarczy podjechać do Splitu i już jest starówka. :papa:
maslinka
Weteran
starówki

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2008 17:21

starówka w Jelsie na Hvarze - mój numer 1.
Corwin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corwin » 18.08.2008 20:59

W Rovinji błądząc po starówce trafiliśmy do jednej z najbardziej klimatycznych knajpek - strome zejście w dół, a po zejściu w dół niespodzianka - zero stolików i krzeseł, tylko same kamulce. Sympatyczna pani przynosi poduszkę pod pupę i kartę z drinkami. Całość zwrócona w kierunku zachodzącego właśnie słońca. Niezły klimat. Pozdrowienia.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone