Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Starigrad-Paklenica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beata0610
Globtroter
Starigrad-Paklenica

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata0610 » 03.02.2006 23:23

Mam prośbę jeżeli ktoś z Was tam był to napiszcie jak tam jest.Zaproponowano mi tam dom do wynajęcia,a nic nie znalazłam na forum o tej miejscowości.Jaka okolica,jakie plaże,czy jest tam jakaś możliwość rozrywki,np.dyskoteka.Proszę o wszelkie informacje.Dzięki!!!!!!!!!podaję swojego maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.02.2006 23:39

Starigrad to osiedle i niewielki port na wybrzeżu Kanału Velebickiego, leżący w pobliż Parku Narodowego Paklenica, 45km na południe od Karlobagu. Miejscowość po raz pierwszy wspomniana jeszcze w okresie rzymskim, obecnie centrum Riwiery Paklenickiej, z 20 kilometrowym wybrzeżem, gdzie morze dotyka gór, Starigrad stanowi ciekawe miejsce jednocześnie dla miłośników kąpieli jak i uprawiania wspinaczki górskiej. Dzięki żwirowym plażom ciągnącym się kilometrami, miejscowość ta jest idealna na letnie wakacje rodzin z dziećmi, a korty tenisowe, boiska sportowe i sprzęt do sportów wodnych są dodatkową gwarancją prawdziwego aktywnego wypoczynku. Speleolodzy i amatorzy spacerów po górach mogą podziwiać masywy górskie Velebit i Paklenica, a spacerowicze i zbieracze ziół mogą znaleźć przepiękne ścieżki spcerowe na zboczach parku narodowego.
Warto zobaczyć: cypel Kula gdzie znajdują się ruiny twierdzy zwanej Većka kula / przedromański kościół św. Pawła / średniowieczne kamienie nagrobne wokół kościoła / w pobliskiej zatoce Rovańskiej: bazylika św. Jerzego oraz oczywiście kaniony Paklenickie
żródło: adriatica.net
A tu można znaleść trochę zdjęć:
http://photoforum.istria.info/kroatien-bilder-92.htm
Pozdrawiam
Pieterko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pieterko » 04.02.2006 14:35

Witam!
Ja byłem w Paklenicy co prawda na campingu, ale bardzo sobie chwalę. Było super. Do tego stopnia nam się podobało, że pojechaliśmy na 3 dni do Dubrownika i wróciliśmy do Starigradu i tam zostaliśmy do końca. Plaże jak większość kamieniste, jest możliwość popłynięcia statkiem na Koriaty (chyba tak się pisze)- archipelag wysepek- polecam.
Pozdrawiam
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 05.02.2006 12:45

Czy możesz powiedziec coś więcej na temat tego campingu?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.02.2006 13:43

Pieterko napisał(a):Witam!
Ja byłem w Paklenicy co prawda na campingu, ale bardzo sobie chwalę. Było super. Do tego stopnia nam się podobało, że pojechaliśmy na 3 dni do Dubrownika i wróciliśmy do Starigradu i tam zostaliśmy do końca. Plaże jak większość kamieniste, jest możliwość popłynięcia statkiem na Koriaty (chyba tak się pisze)- archipelag wysepek- polecam.
Pozdrawiam

Jeżeli się nie mylę to http://www.kornati.hr o to właśnie chodzi...

FUX
Pieterko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pieterko » 05.02.2006 19:38

dagarts napisał(a):Czy możesz powiedziec coś więcej na temat tego campingu?

Witaj!
Jest to camping zacieniony, można rozbić się nawet nad samym morzem. Nie należy on do tych wielkich molochów, ale nie jest typowym campingiem przydomowym. Bardzo czyste sanitariaty, lodówka dla każdego, ceny bardzo przystępne. 2 lata temu koszt jednej doby za 3 dorosłe osoby i dziecko, samochód (oczywiście przy namiocie), namiot, lodówka wynosił nas około 80 zł, przy zdecydowanie wyższym kursie euro. Zaraz poszukam nazwę tego campingu to podam. Jest on przy samej drodze, ale w ogóle nie jest to uciążliwe, gdyż jest wyżej. Jest tam cała Europa, bardzo dużo rodzin z dziećmi. Każdy ma swoje poletko, namioty nie stoją jeden na drugim, jak widziałem to na innych campingach. Polecam
Pieterko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pieterko » 05.02.2006 19:40

FUX napisał(a):
Pieterko napisał(a):Witam!
Pozdrawiam

Jeżeli się nie mylę to http://www.kornati.hr o to właśnie chodzi...

FUX

To jest to
:D
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 05.02.2006 19:57

Ta strona o ile dobrze rozumiem dotyczy parku Kornati. Chodzi mi o camping w Starigrad Paklenicy.
Pieterko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pieterko » 05.02.2006 20:06

Pieterko napisał(a):
dagarts napisał(a):Czy możesz powiedziec coś więcej na temat tego campingu?

Witaj!
Jest to camping zacieniony, można rozbić się nawet nad samym morzem. Nie należy on do tych wielkich molochów, ale nie jest typowym campingiem przydomowym. Bardzo czyste sanitariaty, lodówka dla każdego, ceny bardzo przystępne. 2 lata temu koszt jednej doby za 3 dorosłe osoby i dziecko, samochód (oczywiście przy namiocie), namiot, lodówka wynosił nas około 80 zł, przy zdecydowanie wyższym kursie euro. Zaraz poszukam nazwę tego campingu to podam. Jest on przy samej drodze, ale w ogóle nie jest to uciążliwe, gdyż jest wyżej. Jest tam cała Europa, bardzo dużo rodzin z dziećmi. Każdy ma swoje poletko, namioty nie stoją jeden na drugim, jak widziałem to na innych campingach. Polecam

Dogarts to jest opis campingu w Starigradzie Paklenicy
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 05.02.2006 20:07

Dzięki

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne