Miejscówka do zwiedzenia Risnjak, Pn.Velebitu i Paklenicy
napisał(a) grzego » 20.02.2017 18:59
Witam,
chciałbym wraz z żoną odwiedzić w najbliższe wakacje 3 parki narodowe: Risnjak, Sjeverni Velebit i Paklenica. Jeszcze nie mam mapek, więc planuję takie całodniowe jednodniowe wycieczki. Ponieważ musimy pojechać z dwójką dzieci, to chcielibyśmy wziąć babcię
. Potrzebuję więc wskazania jakiejś fajnej miejscówki, gdzie możnaby z dziećmi na plaży fajnie posiedzieć, ale z drugiej strony, żeby było w miarę niedaleko do tych 3 parków (do najodleglejszego jak będzie 2,5h w jedną stronę to jeszcze będzie ok). Dobrze by było, aby miejscowość nie była totalną dziurą, żeby można było też wieczorem gdzieś przyjemnie pospacerować. Kilka lat temu byliśmy w Primosten i tego typu miejscowość byłaby idealna (bardzo fajna plaża i zarąbiste stare miasteczko na wieczór). Ja na razie znalazłem Omišalj na wyspie Krk, ale tamta plaża jest nie za bardzo. Może ktoś poleci coś lepszego?
Dodatkowo mam prośbę: czy ktoś będzie się wybierał przed majem do Chorwacji i nie kupiłby mi 3 map wydawnictwa Smand:
14 - Gorski Kotar IV,
16a - National Park Northern Velebit
19 - National Park Paklenica.
Najtaniej udało mi się znaleźć w necie za 35 Eur za wszystkie 3. A podejrzewam, że w Chorwacji są o wiele taniej (widziałem na stronie jednego parku narodowego, że sprzedawali za 25 kun jedną mapę).