Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Stare" przejście Węgry-Chorwacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 08.07.2012 21:25

Aż się boję, czy nie zostanę zbesztana za to pytanie, bo może się gdzieś jest odpowiedź, ale nie znalazłam mimo korzystania z szukaja :)

Do tej pory jeździliśmy do Cro przez stare przejście graniczne, choć przyznam, że w zeszłym roku byliśmy zdziwieni jego "bezludnym" wyglądem. Chcieliśmy jednak zatankować, wybrać troszkę pieniążków na dobry początek, itd. więc to przejście wybraliśmy.

I w związku z tym moje pytanie:
Czy w tym roku nadal "stare" przejście jest czynne dla samochodów osobowych?
Czy na "nowym" przejściu można już w tym roku zatankować (gaz), wypić kawusię, zaopatrzyć się w kuny itp.....?

Jeżeli się powtarzam z pytaniem to proszę o link, a mój post ..... no cóż "Tematy zamknięte i inne śmieci" ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2012 06:54

Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2012 07:48

Bardzo dziękuję za jakiś odzew, ale są to inf. z zeszłego roku. Ja zresztą też w zeszłym roku przekraczałam granicę właśnie tam.

Bardzo mi zależy by mieć informacje z tego roku - takie cieplutkie jeszcze :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2012 08:26

Ciepłe info. Na nowym po staremu nic ni ma tylko odprawa i Cro stoi otworem. :lol:
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2012 10:22

Janusz Bajcer napisał(a):Ciepłe info. Na nowym po staremu nic ni ma tylko odprawa i Cro stoi otworem. :lol:

Dzięki :)
Czyli jak chcę benzynkę, kuny, kawusię i .... itp. to trzeba jechać na stare?
Slick
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slick » 09.07.2012 10:36

czy ktoś pamięta jaki bankomat jest na starym przejściu (chodzi mi o nazwę banku). Potrzebuję po przekroczeniu granicy znaleźć bankomat Zagrebacka Banka

pozdrav

edit:
znalazłem w starszych postach informacje, że jest to bankomat Zagrebacka Banka jednak te posty są sprzed 3 lat.
w spisie bankomatów na stronie banku:
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect ... c6ab9a7e11

nie widzę tego bankomatu

może ktoś tam jechał w tym roku i wie czy jest tam bankomat Zagrebacka
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 09.07.2012 17:30

Goniaa napisał(a):Czyli jak chcę benzynkę, kuny, kawusię i .... itp. to trzeba jechać na stare?

Świnto prowda :D Stare przejście po staremu :D Wiadomości z wczoraj :D :papa:
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2012 21:27

Wojan, wieeeeelkie dzięki!

Zamierzaliśmy właśnie tą trasą jechać, ale miałam trochę stracha, że tam już nic nie ma :)

A tak na marginesie, to gdy jechaliśmy po raz pierwszy do Chorwacji, to zamiast nawigacji mieliśmy wydrukowany Twój opis trasy (bo my Twoje ziomki z Podkarpacia)

I jeszcze pytanko przy okazji - bo gdzieś na forum mi mignęło, pewna nie jestem, a znaleźć teraz tego nie mogę:
Czy na bramkach (wszystkich) w Cro płacimy teraz kartą?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.07.2012 07:01

Goniaa napisał(a):I jeszcze pytanko przy okazji - bo gdzieś na forum mi mignęło, pewna nie jestem, a znaleźć teraz tego nie mogę:
Czy na bramkach (wszystkich) w Cro płacimy teraz kartą?

W zeszłym roku na wszystkich płaciłem kartą (oprócz sv. Helena).
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 10.07.2012 10:17

Jacek S napisał(a): W zeszłym roku na wszystkich płaciłem kartą (oprócz sv. Helena).

A my właśnie prawdziwymi kunami, a kartą przecież wygodniej i .... taniej. Jakoś nie potrybiliśmy, że można :)

Ale teraz ponoć nawet należy kartą? Nie ma obsługujących kasjerów tylko dziura na kartę? Prawda to?
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 10.07.2012 13:53

Goniaa napisał(a):
Ale teraz ponoć nawet należy kartą? Nie ma obsługujących kasjerów tylko dziura na kartę? Prawda to?

Nie prawda :D Kasjerzy siedzą i kasują ... Np. od Zagrzebia do końca (Vrgorac) skasowali mnie na 220 kun :D
Pozdrav "ziomki" :D
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 10.07.2012 15:48

wojan napisał(a): skasowali mnie na 220 kun :D

... :) Taka to już ich robota...

Dziękuję za świeżutkie informacje, bo za tydzień też z mniejszym lub większym uśmiechem będę płacić za autostrady. Ach ......:)
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 14.07.2012 23:25

Tak czy siak, koło Zagrzebia zdecydowanie warto zjechać wcześniej prawym pasem pod bramkę do płacenia karticą, oszczędza się ładnych kilkanaście minut sterczenia w upale :wink:
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 17.07.2012 17:07

A ja uaktualnię informacją z ostatniej chwili:

Na starym przejściu NIE MA BANKOMATU :cry: Pan ze stcji paliw powiedział:zabrali.
Jest jedynie kantor.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.07.2012 21:14

Goniaa napisał(a):A ja uaktualnię informacją z ostatniej chwili:

Na starym przejściu NIE MA BANKOMATU :cry: Pan ze stcji paliw powiedział:zabrali.
Jest jedynie kantor.

Potwierdzam - już w ubiegłym roku nie było, tylko kantor.

Co do autostrad chorwackich, to wszędzie można już płacić kartą, ze Sv. Helena włącznie. Na niektórych jest automat, na innych pan w okienku.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone