Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare przejście w Letenye

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrystekX
Croentuzjasta
Stare przejście w Letenye

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 21.06.2011 21:34

Witam,
Mam pytanie czy to przejście jest aktualnie czynne ??
Od jakiegoś czasu podglądam kamerkę na stronce HAK:
http://map.hak.hr/poi/kam-gp-gorican
Odnoszę wrażenie że tam się nic nie dzieje .. zawsze pusta droga, czasami tylko jakiś TIR przejeżdza..
Czyżby było otwarte tylko dla ciężarowek ?
Obraz odświeżany jest co minutę więc kamerka nie wyświetla stałego obrazu..
Może jechał ktoś w tym roku tamtędy ? Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.06.2011 21:46

Jeszcze jest mały ruch , to dopiero czerwiec .
Pamietaj , że na rondzie w Nagykanizsa , trzeba kierować się na Bescehely ( droga nr 7 ) .Kierunek na Letenye jest autostradowy.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 21.06.2011 21:58

pozwolę sobie w tym miejscu zadać nurtujące mnie pytanie:
czy droga ("autostrada") M70 (E653) od Tomyiszentmiklos do starego przejścia jest płatna czy nie ( do 3,5 tony)?
Dotychczas robiłem skrót z 86 z Zalabaksa - Lenti - Letenye
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 21.06.2011 22:16

Wg tego rysunku jest bezpłatna dla pojazdów do 3,5t
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 21.06.2011 22:36

dzięki Iggy
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 21.06.2011 23:03

To też przy okazji zapytam :)
Czy mogę wjechać bez węgierskiej winietki na ten króciutki odcinek autostrady
M1 - jadąc od Bratysławy - Rajka - kawałek M1 i zaraz zjazd w prawo na drogę 86 kierunek Csorna ??
Według tej mapki z linka wynika że tak... ale z logiki dlaczego akurat ten kawalek jest wyłączony ??
Dopytuję bo jeśli nie ma 100% pewności to wole jakimiś bocznymi się "przebijać" na Csorne aby nie popsuć sobie początku wakacji grzywna za brak winietki:):)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 21.06.2011 23:20

Wiesz... To jest mapka z oficjalnego informatora węgierskiego, więc raczej należy jej wierzyć :-)

Tu jest oryginał z węgierskiej strony - strony 6-7
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 21.06.2011 23:28

KrystekX napisał(a):To też przy okazji zapytam :)
Czy mogę wjechać bez węgierskiej winietki na ten króciutki odcinek autostrady
M1 - jadąc od Bratysławy - Rajka - kawałek M1 i zaraz zjazd w prawo na drogę 86 kierunek Csorna ??
Według tej mapki z linka wynika że tak... ale z logiki dlaczego akurat ten kawalek jest wyłączony ??
Dopytuję bo jeśli nie ma 100% pewności to wole jakimiś bocznymi się "przebijać" na Csorne aby nie popsuć sobie początku wakacji grzywna za brak winietki:):)

Nie nie jest płatny do zjazdu na 86
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 22.06.2011 07:17

Dzięki za info :)
Ponieważ jadę po raz pierwszy powiedźcie mi czy ten zjazd na drogę 86 jest dobrze oznakowany ?? Jeśli go przeoczę zostaje na autostradzie - już płatnej bez winietki :) Chyba że jest zaraz jakaś stacja żeby zakupić?

Wogóle się zastanawiam czy pchać się bezpłatnym skrótem drogą "86" czy sadzić z Bratysławy na Budapeszt i potem na Gorican.. jak to wyjdzie czasowo ?? Bo finansowo to już mniej więcej wiem :) - 4500 forintów winieta miesięczna.
Pozdro
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 22.06.2011 08:43

Zjazd na 86 jest niecałe 7 km od momentu jak wjedziesz na autostradę. Nad drogą jest most (wiadukt, estakada, jak tam zwał) i duży znak z informacją, że wymagana jest winietka, przed tym trzeba zjechać - drogowskaz na Jonossomoria Csorną bodajże.
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 22.06.2011 09:47

Dzięki za cenne informacje :)
Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jedną rzecz. Zakładając że wybiorę wariant autostradowy - gdzie mogę zakupić winietkę ?
Na nawigacji widzę iż za Bratysłavą kierując się w stronę Węgier są po obu stronach stacje OMV.. dostanę tam winietki ?
Potem już na terytorium Węgier jest coś zanim się wjedzie na płatne odcinki?
Pozdrawiam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.06.2011 09:57

KrystekX napisał(a):Dzięki za info :)
Ponieważ jadę po raz pierwszy powiedźcie mi czy ten zjazd na drogę 86 jest dobrze oznakowany ?? Jeśli go przeoczę zostaje na autostradzie - już płatnej bez winietki :) Chyba że jest zaraz jakaś stacja żeby zakupić?

Wogóle się zastanawiam czy pchać się bezpłatnym skrótem drogą "86" czy sadzić z Bratysławy na Budapeszt i potem na Gorican.. jak to wyjdzie czasowo ?? Bo finansowo to już mniej więcej wiem :) - 4500 forintów winieta miesięczna.
Pozdro

W zeszłym roku jechaliśmy w Wrocławia do Tribunj z przystankiem na SGP w Gorican. Nawigacja proponowała drogę 86, my zdecydowaliśmy się na autostradę. Dojechaliśmy w mniej więcej takim samym czasie, może nawet jakiś kwadrans szybciej, jak przewidywała nawigacja proponując skrót. Mimo dłuższej drogi czasowo nie straciliśmy, a autostrada super. Tylko parę forintów mniej w kieszeni.
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 22.06.2011 11:14

mkm napisał(a):Jeszcze jest mały ruch , to dopiero czerwiec .
Pamietaj , że na rondzie w Nagykanizsa , trzeba kierować się na Bescehely ( droga nr 7 ) .Kierunek na Letenye jest autostradowy.

mówisz o tym, kiedy ktoś omija autostrady na Węgrzech, tak? Bo jak jadę autostradą to mogę z M7 skręcić na M70 i dalej do starego przejścia?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.06.2011 21:23

Tak , to wersja dla tych ,co to nie lubią ciągłej jazdy autostradą :)
KrystekX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrystekX » 22.06.2011 21:42

Słuchajcie, gdybym chciał jechać od Splitu "jadranką" aby podziwiać widoki nadmorskie :) muszę zjechać z autostrady w miejscowości Długiepolje czy jakoś tak ?? Wjeżdża się tam do samego centrum Splitu czy autostrada łączy się z "jadranką" jakąś obwodnicą ???? Chodzi o to żeby się nie wbić na jakiś korek w Splicie bo to będzie środek dnia.... jeśli miałbym gdzieś utknąć to wolę zjechać w Sestanovacu ale wtedy większość "jadranki" jest już za mną (jade do Makarskiej) :(.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone