Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare przejście Letenye-Gorican

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2011 06:52

dzieki wszystkimi za info :D
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 13.08.2012 10:01

Odswieżam temat. Czy w tym sezonie "stare przejście" Letenye- Gorican także jest otwarte? Chcę jechać tędy bo muszę zatankować LPG, żeby nie to jechałbym cały czas autostradą. Czy do stacji LPG na tym przejsciu muszę się kierować juz na Węgrzech, czy może lepiej przekroczyć granicę autostradą i juz w Chorwacji odbic na to stare przejście aby dotrzec do stacji paliw i LPG.
Help :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.08.2012 12:07

lisek1 napisał(a):Odswieżam temat. Czy w tym sezonie "stare przejście" Letenye- Gorican także jest otwarte?

Jest otwarte.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2012 17:17

A zjechać na nie najlepiej już po stronie węgierskiej, od strony chorwackiej nie ma zjazdu, trzeba nawrotkę robić.
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 13.08.2012 21:03

Dzięki wielkie. Podpowiedzcie jeszcze jak to jest z tymi bramkami na autostradach. Na pierwszej bramce biore bilet i płacę przy zjeździe tak? Ja jadę na Riwierę makarską to zapłacę dopiero tam przy zjeździe?
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 13.08.2012 21:16

lisek1 napisał(a):Odswieżam temat. Czy w tym sezonie "stare przejście" Letenye- Gorican także jest otwarte? Chcę jechać tędy bo muszę zatankować LPG, żeby nie to jechałbym cały czas autostradą. Czy do stacji LPG na tym przejsciu muszę się kierować juz na Węgrzech, czy może lepiej przekroczyć granicę autostradą i juz w Chorwacji odbic na to stare przejście aby dotrzec do stacji paliw i LPG.
Help :)

Aby dojechać na stację, o której piszesz jedź za znakami z ciężarówką ew. z napisem tranzyt. Wtedy na pewno nie zabłądzisz i zagazujesz samochód. Na to przejście jedzie niewiele samochodów, więc możesz sobie jechać pomalutku, spokojnie, patrząc na znaki (nikt Cię nie pogania).

Na "starym przejściu" możesz wypić kawkę, coś zjeść, wziąć w restauracji gratisową mapę Chorwacji i jechać dalej. Możesz wymienić walutę. Jedyne czego nie możesz to wybrać kasy z bankomatu, bo takowy zabrali (w zeszłym roku jeszcze był).

lisek1 napisał(a):Dzięki wielkie. Podpowiedzcie jeszcze jak to jest z tymi bramkami na autostradach. Na pierwszej bramce biore bilet i płacę przy zjeździe tak? Ja jadę na Riwierę makarską to zapłacę dopiero tam przy zjeździe?

Niezupełnie. Na pierwszej bramce bierzesz bilet i płacisz przed Zagrzebiem. Potem jedziesz obwodnicą Zagrzebia (gratis :D ), a potem znów bierzesz bilet i jedziesz do końca :)

Szerokiej drogi!
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 14.08.2012 07:11

O, i teraz to ja już wszystko wiem. Mogę śmiało szykować się do wyjazdu. Dziękuję Ci goniaa i wszystkim, którzy mi pomogli. Pozdrawiam
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 14.08.2012 10:13

lisek1 napisał(a):O, i teraz to ja już wszystko wiem. Mogę śmiało szykować się do wyjazdu. Dziękuję Ci goniaa i wszystkim, którzy mi pomogli. Pozdrawiam

Miłej podróży! :D
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 26.08.2012 13:22

Byłem, zobaczyłem i jest tak jak pisaliście. dzięki bardzo i POZDRAV :)
Kajetanos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kajetanos » 04.09.2012 20:56

Witam państwa serdecznie !
jestem nowym użytkownikiem forum.
mam zapytanie czy stare przejście graniczne Letenye jest czynne dla ruchu turystycznego w mc.Wrześniu..czy tylko w okresie wakacji?
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 19.03.2013 20:39

no jak z tym wrześniem? czynne jest?
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 19.03.2013 20:50

Gdy jechaliśmy tam 3 września 2012 celnicy kazali nam jechać na przejście do trasy E71. Nie wiem jak było w sierpniu.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 21.03.2013 15:21

31 sierpnia było czynne, ja bardzo lubię to przejście bo można odpocząć no i nie ma kolejek, a na przejściu autostradowym różnie bywa.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.03.2013 15:45

Jest otwarte cały czas i nie wydaje mi się, aby miało się to w najbliższym czasie zmienić z tej prostej przyczyny, że to przejście nie służy tylko tranzytowi transportowo-turystycznemu, ale obecnie przede wszystkim lokalnym mieszkańcom okolic.
Oficjalne potwierdzenie:
Opening hours of border-crossing points
Type of traffic at border-crossing points

Letenye-Gorican I Road
0.00-24.00

International cargo and passenger traffic,, veterinary and phitosanitary border inspection post for the transport of double-use products and technologies, cultural values, drugs and psychotropic substances, military material and dangerous waste

Letenye-Gorican II.

motorway border crossing point
0.00-24.00
international passenger traffic

http://en.nav.gov.hu/contact/customs_fi ... hours.html
Krzysztof66
Croentuzjasta
Re: Płacisz kartą czy gotówką

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 24.04.2013 09:04

Nie chcę zakładać nowego wątku a mam pytanie do stałych bywalców: czy na starym przejściu granicznym Gorican jest bankomat, bank lub kantor? I czy /poza bankomatem/ wymienię pieniądze w niedzielę. Będę wdzięczny za informację.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare przejście Letenye-Gorican - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone