Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

stare prawo jazdy a jazda do cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rumcajs1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rumcajs1 » 17.07.2006 12:35

Mam stare prawo jazdy jak to sie ma do przepisów w państwach przez które jade do Cro?
Bo dowiedziałęm sie że podobno na starym tylko w Polsce bede miał problemy? jade za 2 dni :lol:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 17.07.2006 13:03

rumcajs1 napisał(a):Mam stare prawo jazdy jak to sie ma do przepisów w państwach przez które jade do Cro?
Bo dowiedziałęm sie że podobno na starym tylko w Polsce bede miał problemy? jade za 2 dni :lol:

Myślę, że powinieneś jeszcze nie wykupywać winietek na autostrady w Czechach/Słowacji oraz w Austrii i już w ogóle bedzie git...
Osobiście życzę Ci, żeby Cię dupnęli (szczególnie w Czechach, bo tam obowiązuje teraz nowy taryfikator mantatowy) i sam się przekonał, jak to się ma do obowiązujących tam przepisów...
Powodzenia! ;)
rumcajs1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rumcajs1 » 17.07.2006 13:09

hehe niemiły koleś albo zazdrości wyjazdu albo tak go natura stworzyła:)))

nie dupną bo nie jade przez czechy:)))

jak nie masz zamiaru pomagać odpowiedzią i wiedzą to milcz i nie dokazuj

(miłego wypoczynku w pracy)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 17.07.2006 13:20

He he, a myślałeś, że spotka Cię tu ogólny lament, jaki to Ty biedny jesteś, że nie masz nowego prawa jazdy i wszyscy się tu rzucą do pomocy?... Poszukaj sobie postów o cawaniaczkach-polaczkach, znajdziesz tam odpowiedź na swojego posta... I nadal życzę powodzenia, może Ci się uda... ;)
rumcajs1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rumcajs1 » 17.07.2006 13:40

nie widze związku??? polaczek-cwaniaczek a opisana sytuacja???
nie rozpisuje sie o powodach takiej sytuacji tylko szukam potwierdzenia słów funkcjonariusza policji , że moge śmiało jechać bo taki naćisk jest tylko u nas kładziony na nasze prawo jazdy, rozpoczeła sie ogólna dyskusja czy prawnie czy nie itd. ale ja tylko chce sie dowiedzieć czy już ktoś miał podobny przypadek wszak to już prawie 2 tygodnie jak weszły przepisy 8O
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 17.07.2006 13:49

Ok, no może przesadziłem z tym "polaczkiem-cwaniaczkiem", ale co i rusz pojawiają się tutaj posty o tym, jak tu "przycwaniakować", bo "Polak potrafi" i generalnie tego typu rzeczy sa tutaj mocno tępione...
Wydaje mi się, że tak jak wprowadzany jest nowy dokument do obrotu (typu nowe prawo jazdy, nowe ID, nowy paszport), to o tym fakcie strona polska informuje inne kraje, a więc jeżeli jest coś wycofywane, to też o tym fakcie informujemy...
Najlepiej się dowiedzieć o tym w PZMot. A ja mimo wszystko nie polecam Ci jazdy na starym dokumencie. Szkoda popsuć sobie wakacje...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 17.07.2006 13:53

wszystko będzie zależało czy np Austriak lub Słowak został poinformowany jak obecnie wygląda w Polsce nowe prawko - jeśli tak masz pecha - jeśli nie - przejedziesz.

Ps. W Cro już parę razy byłem (i nie tylko) i w sumie miałem 1 (słownie jedną ) kontrolę w nocy na Słowacji koło 2 nad ranem i skasował 100 Sk i 150 czeskich za niemanie zapiętych pasów z tyłu przez znajomych którzy z nami jechali i akurat spali na leżąco.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.07.2006 14:51

Prawda jest taka że stare prawo jazdy jest za granicą dokumentem 100% nieważnym i rodzi to takie konsekwencje jakie w tych krajach są przewidziane za jazdę bez prawa jazdy. A np. w Austrii jest to bardzo ostro karane - odradzam (pare tys. Euro a nawet odsiadka + zakaz kontynowania dalszej podróży). Inną kwestią jest czy cię w ogóle ktoś skontroluje i czy będzie wiedział o nieważności dokumentu. Ryzyk - fizyk...
rumcajs1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rumcajs1 » 18.07.2006 14:45

stare prawko nie jest 100% nieważne ponieważ znajomi na tirach dli cynk że nasze papierowe jest dalej akceptowane za granicą - tylko w polsce jest wielkie haloooo z tego powodu :D
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 18.07.2006 21:12

Ależ OCZYWISCIE ze można ,również z nieważnym ubezpieczeniem,paszportem,oponami bez bieżnika ,wybitą szybą bez pieniędzy ,TAK słyszałem o takich którym to wszystko to sie UDAŁO .
Tylko trzeba sie zastanowic .czy jadę na wczasy czy grac w ruletkę?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone