Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 09.06.2011 18:24

Radziki4 napisał(a):jak Masz zmiennika to jedź autobaną a jak nie Masz to śmigaj lokalnymi , a dla tego że na lokalnych trzeba kręcić kółkiem uważać na znaki , dziury i takie tam a na autobanie zaśniesz od razu z monotonii jazdy .

Radzik dobrze gada jedz bokami bo jak zaśniesz na autobanie to możesz przejechać cel podróży :lol:
Na lokalnej jak nie dziury to TIR z przeciwka Cie obudzi :evil:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 10.06.2011 06:52

adasiek231 napisał(a):wątki śledziłem ale chodzi mi o szczegóły, latka lecą i wszystko się zmienia z dnia na dzień tu już nie chodzi o szczegóły bo to ogarnę ale trasę i jakość dróg to niestety moim zdaniem najlepiej opisać na świeżo ;) bo z drogowcami/remontami nigdy nic nie wiadomo :P

Uważam że w Twojej sytuacji najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie będzie jazda autostrada przez Słowację Żylina - Bratysława, nastepnie autostrada wegirska A1 ominięcie Budapesztu od południa autostradą A0 i wjazd na Autostradę A7 w kierunku granicy chorwackiej. Dalej do samego Splitu masz autostradę. Może nadrobisz trochę kilometrów ale czasowo napewno Ci sie opłaci. Zważywszy to, że jechać chcesz nocą to i tak nie bedziesz oglądał malowniczego otoczenia lokalnych dróg w Słowacji czy na Węgrzech. Alternatywa jest przejazd autostradami Słowacji, Austrii i Słowenii. Nigdy nie ćwiczyłem tego wariantu więc się nie wypowiadam. Winiety kupisz na stacjach benzynowych. Poczytaj forum. Jest tu masa szczegółów które Cię interesują.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 10.06.2011 08:40

adasiek231 napisał(a):Witam, ja mam pytanie odnośnie trasy, troszkę poczytałem na forum ale póki co dalej nie wiem jaką drogę wybrać :/ jadę pierwszy raz wyruszam z Krakowa samochodem swoim w rejon Splitu, zamierzam wyjechać ok godz 18-19 w dniu 22.06.11 tak aby zajechać na rano. Wole zdecydowanie jazdę w nocy dlatego że córka będzie spała (nie będzie marudzenia) druga sprawa to jadę w ciemno i jak zajadę rano będę miał dużo czasu na znalezienie mam nadzieje fajnego lokum na ok 10 dni - oczywiście plaża piaszczysta ze względu na córę (3,5 roczku) miejsce pobytu dokładnie Duće chyba że macie sprawdzone plaże inne to mile widziane wskazówki i miejsca.
Teraz szczegóły koledzy rożnie piszą o trasach że ciężko się zdecydować więc tu może napisze co mnie by interesowało, najlepiej szybko, bez noclegów wygodnie i bezpiecznie dlatego moim zdaniem najlepiej jechać autostradami ewentualnie mogę coś skrócić jeśli to będzie w miarę proste i czytelne :P więc tu mam parę pytań:
1. czy wybrać trasę przez Austrię i Słowenię
2. czy wybrać trasę przez Słowację i Węgry (tu mam na myśli jazdę przez Budapeszt)
3. czy może inna trasa jaką byście polecili - szybka równa i łatwa w pokonaniu

Jeśli możecie to poradźcie którędy dokładnie jechać, gdzie kupować winiety, czy można płacić na bramkach kartą czy muszę mieć euro przy sobie. Mam oczywiście GPS z wgraną auto mapa europy i tu też pytanie czy mam się sugerować GPS czy lepiej sobie na kartce rozpisać kolejne miejscowości tak aby nie zabłądzić? i korzystać z atlasu samochodowego który oczywiście też ze sobą zabieram

z góry dzięki za wszelką pomoc

Cześć.
też jeżdzę z Krakowa. Poczytaj mój post powyżej w tym watku.
Co do automapy, to odradzam ją na Bałkanach, ma bardzo słabe mapy.
Ja używam tylko iGO z mapami NQ, czasem TA. Są bardzo dokładne.
Tez pisałem o tym w innym wątku.
Jśli Automapa na Bałkany, to po głównych drogach, bo na mniejszych możesz się pogubić.
Kup/pożycz/wgraj iGO wraz z najnowszymi fotoradami na Europę i POI dla Chorwacji. Przyda się :D

Pozdrav
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.06.2011 01:29

adasiek231 napisał(a):...wątki śledziłem ale chodzi mi o szczegóły...
adasiek231 napisał(a):... tu już nie chodzi o szczegóły...

:wink: :D
PS. Bez obrazy i przepraszam za OT ale to w "jednotematowym" poście było :)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 11.06.2011 06:02

Poza tym kolege interesują wszystkie warianty, tylko nie ten co jest tematem wątku;)
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 11.06.2011 20:09

ok ok powoli ogarniam ;) mam kolegę który ostatnio jeździ w tamte rejony ma mi podać dokładnie co gdzie jak i którędy - rozpisze sobie to na kartce (mam nadzieje że mi to wystarczy) a o całej mojej podróży pewnie napisze po powrocie. Wstępnie wiem że mam się kierować: Cieszyn - Zilina - Bratysława - Budapeszt - Zagreb - Zadar - Split, wybieram autostrady ze względu że prosto się jedzie i bez mam nadzieje dziur/remontów itp, jeśli wyjdzie więcej km to nie ważne wole lepsza trasę ale to wyjdzie w praniu jak już to przejadę. Jeśli będę miał neta na miejscu to opisze podróż, jeśli trasa okaże się kiepska to zawsze mogę wrócić przez Austrię ale to jak mowie przejadę to napisze ;) Jeśli chodzi o GPS to mam nadzieję że auto mapa mi wystarczy ze względu że planują jechać głównymi drogami, nie będę także żałował kasy na opłaty tylko po to by zaoszczędzić - nie oto chodzi! w końcu w moim przypadku to wyjazd na urlop raz na kilka lat więc wybieram komfort i prostotę :D póki co dzięki za rady
jmew
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jmew » 12.06.2011 10:44

Jedziemy tą samą trasą w sierpniu .Napisz jak przebiegała podróż.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 13.06.2011 21:28

Jechałem tą trasą w tamtym roku.Polecam :D
bartpajak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartpajak » 23.06.2011 23:13

Witam
Drodzy forumowicze mam mała prośbę. Chciałbym ominąć płatną autostradę w Lendavie, jest to świetnie opisane, prześledziłem wszystko mam tylko małą wątpliwość. Wszyscy piszą ze zaraz za granica w Rediks za stacja paliw na rondzie należy skręcić w lewo na Dolga Vas. A z zdjęć jakie są umieszczone np tu
forum/viewtopic.php?t=17803&postdays=0&postorder=asc&start=180
wynika że należy jechać w prawo. Czyli to jest rondo czy może most z ślimakiem który kieruje w lewo ale trzeba zjechać w prawo :). Przepraszam za zamieszanie i liczę na pomoc
pozdrawiam
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 24.06.2011 07:36

bartpajak napisał(a):Witam
Drodzy forumowicze mam mała prośbę. Chciałbym ominąć płatną autostradę w Lendavie, jest to świetnie opisane, prześledziłem wszystko mam tylko małą wątpliwość. Wszyscy piszą ze zaraz za granica w Rediks za stacja paliw na rondzie należy skręcić w lewo na Dolga Vas. A z zdjęć jakie są umieszczone np tu
wynika że należy jechać w prawo. Czyli to jest rondo czy może most z ślimakiem który kieruje w lewo ale trzeba zjechać w prawo :). Przepraszam za zamieszanie i liczę na pomoc
pozdrawiam

Naprawde warto przeczytac cały ten wątek na 48 stronie masz dokladna mape
forum/viewtopic.php?t=17803&postdays=0&postorder=asc&start=705
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 24.06.2011 08:21

bartpajak napisał(a):A z zdjęć jakie są umieszczone np tu
wynika że należy jechać w prawo.

Przecież kolega Mosqito wyraźnie napisał:
Wrzucam kilka zdjęć nowo wybudowanej H7 od przejścia Redics w stronę autostrady A5 Maribor - Pince.

Proszę czytać uważnie i korzystać z map.
Pozdrawiam :D
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 24.06.2011 09:39

bartpajak napisał(a):Witam
pozdrawiam

Objedź całe rondo i wjedź na, nazwałbym to "polną" szosę,która prosto doprowadzi Cię do Lendavy.A dalej dokładnie według mapek Sebbecka....miłej podróży.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 24.06.2011 09:52

Toranaga napisał(a):Przecież kolega Mosqito wyraźnie napisał:
Wrzucam kilka zdjęć nowo wybudowanej H7 od przejścia Redics w stronę autostrady A5 Maribor - Pince.

Proszę czytać uważnie i korzystać z map.
Pozdrawiam :D

Sorry, ale ja też nie bardzo rozumiem o co tu chodzi? Te kilka zdjęć nowowybudowanej H7 pochodzi jak widzę z 2008r., więc już nie są takie nowe. Ja natomiast jechałem tędy w ubiegłym roku i nie pamiętam, żebym jechał jakąkolwiek autostradą - tylko lokalnymi drogami. Ponieważ też troszkę pobłądziłem, nie potrafię dokładnie opisać jak jechałem. Dlatego prosiłbym (nie tylko w swoim imieniu) o nowy, w miarę dokładny opis tego odcinka. Posty, które linkujecie pochodzą sprzed 2-3 lat, a jak widać sytuacja w tym rejonie jest bardzo dynamiczna i zmienia się praktycznie co roku.
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 24.06.2011 10:38

Na 48 stronie tego wątku masz piękną mapę drogi jaką należy jechać jak pojedziesz tą droą napewno znaków ze zdjęć nie napotkasz, nie ma tam drogi dwupasmowej.Pozdrawiam :)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 24.06.2011 11:44

Jechałem tamtędy dwa lata temu , rok temu i w tym też prawdopodobnie pojadę.Od czasu zamieszczenia postu przez Sebbeca na 29 i 30 stronie nic się nie zmieniło. Po przekroczeniu granicy wjeżdżasz na małe rondo i kierujesz się na Dolga Vas ostatni wyjazd z ronda i dalej jak na mapce z 48 strony.nie pomylisz się. Uszy do góry i w drogę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone