Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 03.05.2011 23:51

Raul73 napisał(a):Chciałem spytać o przejście graniczne w Letenye. Czytam tutaj coraz częściej że to stare jest niedostępne dla Polaków, natomiast ja chciałbym tam zjechać zatankować LPG (w obie strony), kupić winietę (w drodze powrotnej) i generalnie zrobić postój (w drodze do Chorwacji).

W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób zjechać na ten parking z nowego odcinka autostrady M7/A1 i po której stronie: chorwackiej czy węgierskiej?

Które przejście kolego jest ndstp dla nas?
dj7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dj7 » 04.05.2011 07:30

Raul73 napisał(a):Chciałem spytać o przejście graniczne w Letenye. Czytam tutaj coraz częściej że to stare jest niedostępne dla Polaków, natomiast ja chciałbym tam zjechać zatankować LPG (w obie strony), kupić winietę (w drodze powrotnej) i generalnie zrobić postój (w drodze do Chorwacji).

W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób zjechać na ten parking z nowego odcinka autostrady M7/A1 i po której stronie: chorwackiej czy węgierskiej?

Możesz po węgierskiej 1 węzeł za przejściem oberek pod autostradę i starą 7 na Letenye.A stare przejście jak najbardziej dostępne i puste!
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.05.2011 13:29

Kilka osób pisało tu na forum że to stare przejście jest dostępne tylko dla Chorwatów i Węgrów, stąd moje pytanie, po której stronie granicy jest stacja paliw. Ale jeśli jednak jest otwarte, to nie ma problemu.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 04.05.2011 17:25

Raul73 napisał(a):Kilka osób pisało tu na forum że to stare przejście jest dostępne tylko dla Chorwatów i Węgrów, stąd moje pytanie, po której stronie granicy jest stacja paliw. Ale jeśli jednak jest otwarte, to nie ma problemu.

Na poprzedniej stronie tego wątku jest cytat z oficjalnej srtony Chorwackiego Min. Spraw Wew.
Między 1 czerwca a 31 sierpnia stare przejście jest ogólnie dostępne dla wszystkich
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.05.2011 19:39

jacek77 napisał(a):
Raul73 napisał(a):Kilka osób pisało tu na forum że to stare przejście jest dostępne tylko dla Chorwatów i Węgrów, stąd moje pytanie, po której stronie granicy jest stacja paliw. Ale jeśli jednak jest otwarte, to nie ma problemu.

Na poprzedniej stronie tego wątku jest cytat z oficjalnej srtony Chorwackiego Min. Spraw Wew.
Między 1 czerwca a 31 sierpnia stare przejście jest ogólnie dostępne dla wszystkich

Jadę w lipcu więc nie ma problemu. Dzięki :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.05.2011 20:38

A taką alternatywę ktoś testował?

"86-tką" jedynie do Pali, a potem skręt na południe. Wychodzi niecałe 60 km drogami tzw. drugorzędnymi. W jakim stanie są te drugorzędne drogi na Węgrzech?
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 04.05.2011 21:14

jacek77 napisał(a):

To wiele wyjaśnia ;)
Zatem przed i po sezonie mogłem się odbić od szlabanu :P
fhuzbych
Croentuzjasta
punkty trasy problematyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 06.06.2011 20:38

W HR byłem 2 razy i zawsze mam problemy w kilku miejscach może mi ktoś rozjaśni.

1/Jadąc od Jaworzna na Cieszyn czy można jechać bez winiety obwodnicą przez Czeski Cieszyn w kier Trinec/Cadca/Bratislava czy trzeba jechać przez miasto

2/ Jadąc na Lendawe i przez Słowenie dojeżdzam do Cakowec i tu mam problem dostać się do autostrady Hr jak dla mnie oznakowanie słabe.

3/ Powrót z Hr jadę 86 i i mam problem gdzie się właczyć na autostradę węgiersko/ słowacką przed Bratysławą(niepłatną) zawsze wreszcie wlokę się przez patrzałkę.
bzyq74
Cromaniak
Re: punkty trasy problematyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 08.06.2011 10:05

fhuzbych napisał(a):1/Jadąc od Jaworzna na Cieszyn czy można jechać bez winiety obwodnicą przez Czeski Cieszyn w kier Trinec/Cadca/Bratislava czy trzeba jechać przez miasto

Możesz jechać obwodnicą Czeskiego Cieszyna. Nie trzeba winiety.
fhuzbych napisał(a):2/ Jadąc na Lendawe i przez Słowenie dojeżdzam do Cakowec i tu mam problem dostać się do autostrady Hr jak dla mnie oznakowanie słabe.

Pewnie najlepiej TAK
fhuzbych napisał(a):3/ Powrót z Hr jadę 86 i i mam problem gdzie się właczyć na autostradę węgiersko/ słowacką przed Bratysławą(niepłatną) zawsze wreszcie wlokę się przez patrzałkę.

z 86 na M1 kierunek Wiedeń (Bécs) i następny zjazd na Bratysławę ( E75/E65)
odcinek bez winiety
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.06.2011 11:01

fhuzbych napisał(a):dojeżdzam do Cakowec i tu mam problem dostać się do autostrady Hr jak dla mnie oznakowanie słabe.

Dojeżdżając do Cakovca kieruj się na Budapest / A4 a nie na Zagreb. Obrazowo to wygląda dokładnie tak jak w linku powyżej
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 08.06.2011 19:47

bzyq74 napisał(a):
fhuzbych napisał(a):1/Jadąc od Jaworzna na Cieszyn czy można jechać bez winiety obwodnicą przez Czeski Cieszyn w kier Trinec/Cadca/Bratislava czy trzeba jechać przez miasto

Możesz jechać obwodnicą Czeskiego Cieszyna. Nie trzeba winiety.
fhuzbych napisał(a):2/ Jadąc na Lendawe i przez Słowenie dojeżdzam do Cakowec i tu mam problem dostać się do autostrady Hr jak dla mnie oznakowanie słabe.

Pewnie najlepiej TAK
fhuzbych napisał(a):3/ Powrót z Hr jadę 86 i i mam problem gdzie się właczyć na autostradę węgiersko/ słowacką przed Bratysławą(niepłatną) zawsze wreszcie wlokę się przez patrzałkę.

z 86 na M1 kierunek Wiedeń (Bécs) i następny zjazd na Bratysławę ( E75/E65)
odcinek bez winiety

dziękuję :)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.06.2011 09:09

Już za miesiąc jadę w okolice Trogiru (z Krakowa) i tak się zastanawiam, która trasa będzie szybsza z założeniem, by za winietkę płacić tylko w 1 kraju: albo na Słowacji, albo na Węgrzech...

A więc lepiej pojechać
1. autostradą Żilina-Bratysława i potem na Węgrzech: Csorna-Vasvar-Zalaegerszeg-Letenye,

2. czy też lepiej przez Bańską Bystrzycę z ominięciem płatnych odcinków, czyli za Bańską zjechać na równoległą do R1 drogę 69 (tu mam wątpliwości: sam.osobowy nie potrzebuje winiety na drodze 69, czy jednak potrzebuje??? Mapa płatnych dróg dla aut do 3,5t ) i potem na Budapeszt (pewnie obwodnicą lepiej?) i autostradą do Letenye

Jakieś porady w tej kwestii??
Ostatnio edytowano 09.06.2011 09:58 przez Iggy, łącznie edytowano 2 razy
Towdi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Towdi » 09.06.2011 09:56

Iggy napisał(a):Już za miesiąc jadę w okolice Trogiru (z Krakowa) i tak się zastanawiam, która trasa będzie szybsza z założeniem, by za winietkę płacić tylko w 1 kraju: albo na Słowacji, albo na Węgrzech...

A więc lepiej pojechać
1. autostradą Żilina-Bratysława i potem na Węgrzech: Csorna-Vasvar-Zalaegerszeg-Letenye,

2. czy też lepiej przez Bańską Bystrzycę z ominięciem płatnych odcinków, czyli za Bańską zjechać na równoległą do R1 drogę 69 (tu mam wątpliwości: sam.osobowy nie potrzebuje winiety na drodze 69, czy jednak potrzebuje???) i potem na Budapeszt (pewnie obwodnicą lepiej?) i autostradą do Letenye

Jakieś porady w tej kwestii??

Cześc!
Jutro wyjeżdżam z Tychów do Chorwacji i jadę dokładnie tak jak opisałeś w wariancie pierwszym. Dlaczego tak? Ponieważ na forum taka trasa jest najbardziej polecana :) Gdy wrócę opiszę jak wyglądała trasa...

P.S. Byc może nawet w Primosten będę miał dostęp do kompa to coś szkrobnę na gorącio :) Pozdrawiam
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 09.06.2011 10:02

Towdi napisał(a):Gdy wrócę opiszę jak wyglądała trasa...

Super :)
Albowiem różne rzeczy tu piszą, że niby remonty, że zwierzęta, że korki. A nie chciałbym jechać 30 godzin... :wink:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 09.06.2011 12:41

Iggy!
Dokonaj analizy finansowej całej eskapady do Cro.
Wyjdzie Ci z tej analizy że opłata za przejazd jedną autostradą na Słowacji lub na Węgrzech wyniesie Cię ok. 1% całości wydanej na urlop kwoty. (Zakładam, że na jedną z nich jesteś już zdecydowany)
Czy uważasz, że taka kwota to za dużo na:
1. - szybszy przejazd,
2. - bezpieczny przejazd,
3. - mniej okazji do spotkań z tamtejszymi stróżami prawa,
4. - dużo lepsze warunki pracy zawieszenia i silnika Twojego samochodu,
5. - mniej nerwów straconych na śledzenie znaków drogowych, nawigacji - jeśli ją posiadasz,skrzyżowań, dziur w asfalcie, numerów dróg,straty czasu przy ewentualnej pomyłce drogi.
Myślę, że skórka nie jest warta wyprawki.
Jedź autostradami, wypocznij i wracaj bezstresowo po urlopie.
Życzę miłego wypoczynku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone