Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2011 13:41

Radziki4 napisał(a):tak jak pisałem wyżej wymieniają od samego zjazdu z M1 ile im to czasu zajmie zobaczymy . Trzeba uważać właśnie na powycinane kawałki bo są głębokie i jak się nie wyhamuje to faktycznie można stracić kółka

No to dzięki Ziomalu za tak szczegółowe info, choć jak zapewne większość, wcale nie jestem tym uradowany :( Co w takim razie w zamian? Może zjazd na 81 lub 82? Jak wyglądają w tym roku? Wiem, że w ubiegłym roku dotarła tam powódź. Nie chcę jechać przez Czechy, Austrię i Słowenię :evil:
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 02.05.2011 13:48

hepik napisał(a):
nimm2 napisał(a):we wrzesniu w tamtym roku zadnych robot ja tam nie widzialem.

Widzieć żaby,nie widzieć rozebranej drogi i ruchu wahadłowego,"niemożność"przejazdu przez Słowenię...decyzja o eliminacji dopalaczy była słuszna! ;)

nie moglem przejechac przez Slowenie nie dlatego ze nie bylo drogi tylko dlatego ze moja zona nie moze do Sloweni wjechac (zona jest obcokrajowcem... do Chorwacji tez mozemy pojechac tylko miedzy majem, a pazdziernikiem - ot taki przepis)

jechalem we wrzesniu i robot drogowych nie zauwazylem... a przynajmbniej nie pamietam zeby jakies roboty drogowe lub ruch wahadlowy byl wart zapamietania
Ostatnio edytowano 02.05.2011 13:58 przez nimm2, łącznie edytowano 1 raz
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 02.05.2011 13:49

jacek77 napisał(a):Cytat ze strony http://www.mup.hr/15351/2.aspx

Obavijest građanima o graničnom prijelazu Goričan-Letenye I.
4. lipanj 2009. objavljeno u 00:00
Na temelju potpisanog Protokola 25.svibnja ove godine, između Vlada Republike Hrvatske i susjedne Republike Mađarske prekategoriziran je granični prijelaz Goričan-Letenye I. (stari granični prijelaz). Od 1. lipnja 2009. granični prijelaz je otvoren za promet osobnim vozilima tijekom cijele godine, ali samo za stanovnike s područja uz granicu (u RH to su stanovnici Međimurske i Varaždinske županije, a u Mađarskoj stanovnici Županije Zala). Za međunarodni putnički promet, osim prometa autobusima, taj granični prijelaz bit će otvoren tijekom turističke sezone i to od 1. lipnja do 31. kolovoza ove godine.

Jeśli dobrze rozumiem to przejście jest dostępne dla ruchu międzynarodowego od 1 czerwca do 31 sierpnia ( nie dotyczy autokarów)

jechalem we wrzesniu wiec sprawa sie wyjasnila...
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 02.05.2011 15:27

Radziki4 napisał(a):Witam wszystkich czekających na info o stanie 86 więc tak w jednym słowie TRAGEDIA a teraz coś więcej stan drogi na 30.04 2011, zaczyna się od samego wjazdu z M1 na 86 roboty wymiana asfaltu na nowy krótkimi odcinkami ale na dość długiej odległości , wiadomo jak zrobią dobrze i szybko to do sezonu się uporają i będzie git . Następnie trzy lub cztery zwężenia straciłem rachubę uważając by nie nie stracić zawieszenia ( wymieniają asfalt łącznie z podłożem ) Po zwężeniach myślałem ze już będzie ok ale droga jest tak dziurawa że strach i masakra . Dopiero gdzieś na wysokości Rapcalak robi się dobra droga . Następnie jak kończy się kawałek szybkiej obwodnicy przed Szombathely i wskakuje się na normalną były znów dwie wymiany asfaltu , potem już aż do zjazdu 76 znośnie bo tam opuszczałem 86 . WAŻNE jak widać znaki że są roboty i wymiana asfaltu to polecam wyhamowanie praktycznie do 0 są wysokie uskoki między jezdnią a wyciętym fragmentem gdzie w nocy tego dobrze nie widać i można stracić zawieszenie . To pokrótce relacja z 86 dodam że powrotną drogę wybrałem przez Węgry M7 i M1 nie chciałem ryzykować uszkodzenia autka .

No to nie pocieszyłeś... ale lepiej, że teraz się o tym sie dowiaduje niż w dniu wyjazdu
Ja będe jechał w połowie czerwca czyli mozna powiedzieć jeszcze przed sezonem i obawiam się, że moga nei zdążyć z zakończeniem tego remontu. Jakby ktoś polecil jaką alternatywną trase to byłoby git. Nie zalezy mi na autostradach i tak szybciej niz 120km/m jechał nie będe, a poza tym droga przez zachodnie węgry (86-stką) miała ta zalete, że była najtańsza bo najmniej opłat za winietki i autostrady.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.05.2011 15:42

Dla mnie 86 była dla mnie zbawienna ze względu na sen
Ostatnio edytowano 02.05.2011 15:56 przez marekb, łącznie edytowano 1 raz
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 02.05.2011 15:54

No własnie. Ona ma wiele zalet choć nie chce o niej mówic w czasie przeszłym to szukam jakiejś alternatywnej drogi-tak na w razie czego
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 02.05.2011 19:02

ok nie sprawdzałem jeszcze w realu ale też zastanawiam się nad alternatywną trasą Bratysława - Jarovce - Gattendorf - Monchhof - Pam hagen - Szombathely i dalej tak jak komu pasuje . Jak 86 nie będzie zrobiona wybieram taką trasę i przetestuję ją na początku lipca chyba że ktoś mnie już uprzedził albo uprzedzi i zna tą trasę i podzieli się swoimi przemyśleniami .
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.05.2011 19:06

Ja cię w czerwcu uprzedzę
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 02.05.2011 19:08

greenrs napisał(a):
Radziki4 napisał(a):tak jak pisałem wyżej wymieniają od samego zjazdu z M1 ile im to czasu zajmie zobaczymy . Trzeba uważać właśnie na powycinane kawałki bo są głębokie i jak się nie wyhamuje to faktycznie można stracić kółka

No to dzięki Ziomalu za tak szczegółowe info, choć jak zapewne większość, wcale nie jestem tym uradowany :( Co w takim razie w zamian? Może zjazd na 81 lub 82? Jak wyglądają w tym roku? Wiem, że w ubiegłym roku dotarła tam powódź. Nie chcę jechać przez Czechy, Austrię i Słowenię :evil:
do mojego kolejnego wyjazdu jest jeszcze trochę czasu więc spokojnie sobie sprawdzę i przetestuję w teorii trasę wyżej
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 02.05.2011 19:09

Bodzioch Marek napisał(a):Ja cię w czerwcu uprzedzę
wiadomo ktoś musi być pierwszy myślę że się podzielisz wrażeniami z tej trasy
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 02.05.2011 19:37

Radziki4 napisał(a):

Poczytałem powyższe posty i mam zagwozdke, siedze nad mapami i chyba wybiore wariant autostradowy ze skrótem 82-ką. Wyjazd 18 06 może do tego czasu ktoś jeszcze przetestuje 86-kę
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 02.05.2011 19:39

Radziki4 napisał(a):
NIE!!! Zachowam to w głębokiej d..tajemicy;P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.05.2011 19:43

Ta 86ka to skąd dokąd?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.05.2011 22:38

Chciałem spytać o przejście graniczne w Letenye. Czytam tutaj coraz częściej że to stare jest niedostępne dla Polaków, natomiast ja chciałbym tam zjechać zatankować LPG (w obie strony), kupić winietę (w drodze powrotnej) i generalnie zrobić postój (w drodze do Chorwacji).

W związku z tym mam pytanie: w jaki sposób zjechać na ten parking z nowego odcinka autostrady M7/A1 i po której stronie: chorwackiej czy węgierskiej?
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 03.05.2011 23:48

Miejmy nadzieję, że do początku lipca się uporają bo mam w planie wieczorem przejechac 86 do Kormend i tam odbic na 76 następnie na 74 i pózniej 7 do granicy w Letenye , pzdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 64
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone