Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
shulc
Podróżnik
Re: autostrady H

Nieprzeczytany postnapisał(a) shulc » 06.07.2010 18:08

malczykos napisał(a):
shulc napisał(a):Całą trasę przez HR przejechałem w tamtym roku w nocy z soboty na niedzielę 25 lipca pomiędzy godziną 23 a 2

Właśnie o taki informację mi chodziło. Tylko coś jest nie tak z linkami, które podałeś.

mam kłopoty z wklejeniem linka, no wiesz trunki chorwackie skończyły się jesienią link poprawiony . Te 20km przez wioski, pełen luzik a M70 jest bezpłatna dla grupy D1
Ostatnio edytowano 06.07.2010 18:41 przez shulc, łącznie edytowano 2 razy
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 06.07.2010 18:25

2salamandra22 napisał(a):Bedę jechać trasą przez Węgry (autostrada) tylko dlatego, że z ostatnich doniesień (sobota) wynika, iż w Słowenii do granicy z Chorwacją są masakryczne korki w weekendy. Zwłaszcza na odcinku Ptuj - granica chorwacka. Wyjeżdżamy w piątek. Do zobaczenia nad Adriatykiem.

To mozliwe ze spotkamy sie na trasie ja tez w piatek ruszam jakos w godzinach wieczornych :) i tez jade przez slowacje(autobahn) i wegry(autobahn) :)
mkmb
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkmb » 13.07.2010 22:11

Przed granicą w Redics są 2 lub 3 długie wahadła. Robią tam gruntowny remont. Różnica poziomów w jezdni jest chyba z pół metra. Ale nie jest tak źle, da się przejechać. Poza tym gorsza jezdnia jest w naszej stolicy i na odcinku Maków Maz. - Przasnysz.
Sweet80
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sweet80 » 10.08.2010 22:32

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc i podpowiedzieć jak przejechać bez nadrabiania drogi przez Węgry a konkretnie przez Budapest. W tamtym roku próbowaliśmy przez obwodnicę ale skonczyło sie na nadrobieniu kilkudziesięciu kilometrów bo jakos nie mogliuśmy znaleźć zjazdu na CRO.... :oops: skończyl się na tym że wróciliśmy się i przjechaliśmy przez centrum Budapestu. Droga okazała się całkiem łatwa tylko pokonywaliśmy ją w nocy i nie było ruchu. Teraz jedziemy "na dzień" i obawiam się że ten wariant przez centrum to będzie droga przez mękę. No chyba że zna Ktoś sposób na zrozumienie objazdów w Słoweni umożliwiające objazd płatnych dróg :P bo czytając na pozostałych forach opisy, mam nie maly mętlik w głowie :roll: Pozdrawiam Wszystkich :hut: :papa:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 11.08.2010 09:49

Witam.
Zawsze jadąc do Cro omijam Budapeszt autostradową obwodnicą. Nie wiem dlaczego miałeś problem ze znalezieniem cyt. "zjazdu na Cro". Nie wiem którą autostradą jechałeś w stronę Budapesztu. I od strony Bratysławy i od strony Miszkolca są bardzo dobrze oznakowane ( na tablicach i na pasach ruchu) skrzyżowania (nie zjazdy) autostrad zmieniające kierunek jazdy w stronę Cro.
Od strony Miszkolca jedziesz M3 - M0 - M5 - M0 - M7 do Cro
Od strony Bratysławy jedziesz M1 - M7 do Cro.
Nie pakuj się w dzień do Budapesztu. Taka moja rada.
Na koniec przydatny link:
http://www.utvonalterv.hu/?appID=&lang=sk
Pozdrawiam
Sweet80
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sweet80 » 11.08.2010 10:33

Dzięki, za podpowiedź. :D
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 11.08.2010 12:28

Można też pojechać drogą 86 przez Węgry - nie potrzebna winieta na Węgry.

Dokładnie taka trasa: (jest też ominięcie płatnej autostrady w Słowenii)

http://tnij.org/hwem
mason
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mason » 11.08.2010 12:39

Witam.
Ja z M1-ki zjechałem 115-tym zjazdem (na wysokości miasta Gyor) na 81-kę w kierunku na Balaton.Po około 85 km.w miejscowości Szekesfehervar (węgierskie nazwy bezcenne) wskakujesz na M7-kę na 64-tym wjeźdźie (kierunek Siofok).I z tąd jeszcze 170 km i CRO.

Droga 81 bezpieczna,po tegorocznym remoncie,przejazd bez żadnych problemów.Po trasie 2 markety Lidl, stacja Lukoil z najtańszym paliwkiem oraz dużo sklepów i węgierskich restauracyjek.Polecam zajazd Feher Akac (www.feherakac.hu).Zajazd znajduje się na 81-ce,około 20 km. Od zjazdu z M1-ki,przy stacji Lukoil.Gorąco polecam gulasz z jelenia ( Bográcsgulyás) oraz stek z jelenia po myśliwsku (Ôzsült Vadász módra).Koszt tych frykasów to +/- 57,00PLN (można płacić w euro).
Szerokiej drogi oraz udanego wypoczynku.
Pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.08.2010 23:05

mason:

Czy pamietasz ceny LPG na tych stacjach? Tak mniej więcej
SzymonKC
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) SzymonKC » 16.08.2010 23:58

Witam,

w Chorwacji bywałem jeszcze w latach 80-tych, ale teraz pierwszy raz własnym samochodem w okolice Makarskiej. Ponieważ żona dobrze kieruje jedziemy bez noclegu i większą część trasy w nocy, żeby dzieci spały.
Chciałbym być na miejscu w okolicy 8-10 rano w sobotę 21 sierpnia, mam nadzieję, że najwięcej kwater wtedy się zwalnia a jedziemy w ciemno.
Zaplanowałem przejazd przez Zwardoń, Bratysławę, trasę 86, Lendave, Cakovec i dalej autostradami przez Chorwację.

Czy jadąc w takim terminie i w podanych godzinach można się spodziewać jakichś utrudnień w ruchu poza kilkoma wahadłami na 86? Szczególnie obawiam się Chorwacji i okolic Zagrzebia.

Czy przejście graniczne SLO/CRO obok Mursko Sredisce jest czynne w nocy dla osobówek z Schoengen?

Czy jadąc nocą trasą 86 poza terenem zabudowanym oraz na chorwackich autostradach można mocniej pedał gazu przydepnąć? W Polsce miśki łapią raczej tylko na ograniczeniach, a jak jest na Wegrzech i w Chorwacji w dodatku nocą lub nad ranem?

Pozdrawiam
Szymon
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2010 05:23

Przejście graniczne,jak najbardziej całodobowe.
Na 86 w życiu radarowców nie widziałem.W nocy najlepiej podpiąć sie pod tirowca,możesz i tak nie nadążyć za nim.
A i z wszelkiej zwierzyny 86-stkowej droge ci oczyści ;)
Obwodnicę Zagrzebia i bramki tamże,z harmonogramu wynika,bedziesz pokonywał w środku nocy.
Siłą rzeczy będzie pusto.
Prześledź sytuację na Słowacji.
Wczorajsza nawałnica i nowe powodzie wyrządziły sporo szkód.
Ze względu na dramatyczną sytuację premier Słowacji Iveta
Radiczova przerwała urlop w Chorwacji i wraca do kraju.
mason
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mason » 18.08.2010 10:26

Raul73 napisał(a):mason:

Czy pamietasz ceny LPG na tych stacjach? Tak mniej więcej

Auto gaz 4.29 kn
Diesel 7.71 kn
95-ka 8.24 kn
98-ka 8.61

Pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.08.2010 11:32

mason:

Ale mnie chodziło o Węgry :D
Sorry za nieporozumienie
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 31.03.2011 09:40

Witam użytkownikó 86-ki.Na aktualnej mapie "zemljevida" zauważyłęm że droga 109 równoległa do autostrady w okolicach Lendavy,została pomalowana na różowo.A to oznacza hitrą cestę.Czyżby odcięli ostatnią możliwość dojazdu do Mursko?Jeśli ktoś tam pojedzie i napisze jak jest w realu to będę rad :?

Obrazek
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 31.03.2011 10:15

Witam,
Na zemljevid.si na różowo jest nie tylko 109 ale prawie wszystkie ichnie krajowe i wojewódzkie. Hitra Cesta jest oznaczona jako "H". Tak więc wydaje mi się że wszystko pozostaje po staremu, co więcej, nie traktowałbym tej strony jako odnośnika w zakresie płatnych odcinków. Miarodajny w tym zakresie jest dars.si
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone