Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 29.06.2010 18:02

darihs napisał(a):Miedzy zjazdem z autostrady a Csorna sa dwa miejsca z ruchem wahadlowym. To sa krotkie odcinki. Stan tego odcinka jest nieciekawy, trzeba uwazac na dziury. Potem zalezy: jak droga byla remontowana to jest super, a jak nie to juz czuc pod kolami.

A jednak :cry: ja znowu słyszałem to niesprawdzone możne ktoś potwierdzi ze wahadła są także na odcinku pomiędzy KORMEND > REDICS :?:
PavveL
Croentuzjasta
winiety

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 05.07.2010 12:02

cześć wszystkim

Ten temat ma już 59 stron i 3 lata więc go odświeżę.
Skręcając za Cieszynem w lewo na Słowację nie muszę mieć czeskich winietek?
Za Bratysławą jadę na Mosonmagyarovar (tam mam nocleg), następnego dnia dalej drogą 86. Na Węgrzech też nie muszę kupować winietek?
Węgierska 86 wjeżdża do Słowenii przed Lendava, jest tam autostrada. Płatna? Trzeba ją omijać żeby nie kupować winietek? Do Chorwacji wjeżdżać jak najszybciej w Mursko Sredisce? I przez Cakovec przebijać się do chorwackiej autostrady?
Czy to optymalna trasa?
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 05.07.2010 15:05

Jak chcesz za dormo do granicy chorwackiej to chyba tak (nie licząc autostrady na Słowacji).
PavveL
Croentuzjasta
bez winiet

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 05.07.2010 18:56

"Chyba" to ja wiem. Chcę się upewnić.
Czy w Czechach wjazdy na drogi wymagające winiet są oznakowane?
W wątkach z 2008r wyczytałem że mogę bezpłatnie jechać drogą E75 przez Cieszyn do Słowacji. Przez 2 lata nic się nie zmieniło?
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 05.07.2010 19:08

ja przekraczam granice w Leszna Gorna i zaraz jestem w Slowacji tam kupuje winiete i jade przez Wegry do Cro.Reasumujac kupuje tylko winiete na Slowacje,i place za autobane w Cro.Mozesz tez skorzystac z takiej opcji i nie jechac na Cieszyn . pzdr
KB
Odkrywca
Re: winiety

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 05.07.2010 22:17

PavveL napisał(a):cześć wszystkim

Ten temat ma już 59 stron i 3 lata więc go odświeżę.
Skręcając za Cieszynem w lewo na Słowację nie muszę mieć czeskich winietek?
Za Bratysławą jadę na Mosonmagyarovar (tam mam nocleg), następnego dnia dalej drogą 86. Na Węgrzech też nie muszę kupować winietek?
Węgierska 86 wjeżdża do Słowenii przed Lendava, jest tam autostrada. Płatna? Trzeba ją omijać żeby nie kupować winietek? Do Chorwacji wjeżdżać jak najszybciej w Mursko Sredisce? I przez Cakovec przebijać się do chorwackiej autostrady?
Czy to optymalna trasa?
100% tak- sprawdzone u żródeł.
lukaszwej
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszwej » 06.07.2010 07:48

CZyli przejazd Redics - Lendava - Mursko Sredisce autostrada bezpłatny? Gdzieś indziej czytalem opcje z przejazdem w Lendavie na Dolga Was
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 06.07.2010 08:07

lukaszwej napisał(a):CZyli przejazd Redics - Lendava - Mursko Sredisce autostrada bezpłatny? Gdzieś indziej czytalem opcje z przejazdem w Lendavie na Dolga Was

No bo to własnie o tym przejeździe kolega powyżej pisze, w Słowenii autostrada jest płatna, i dlatego nie można na nią wjechać ale sam przejazd przez Dolga Vas, Lendavę i dalej na Cakovec jest stosunkowo prosty. Skomplikowanie to wygląda tylko jak o tym co chwila ktoś pisze i coś przekręca. Na forum jest dokładny opis jak przejechać te kilkanaście km. Szerokiej drogi :lol:
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 06.07.2010 08:25

Mam pytanie techniczne do osób jeżdżących trasą 86. Ponieważ w tym temacie odnalazłem dwa warianty przejazdu tą trasą i chciał bym wybrać optymalny. W ubiegłym roku jechałem do CRO ze Śląska przez Słowację a następnie M1,M7 przez Węgry. W tym roku chciał bym wypróbować krótszy wariant drogą 86. Stąd moje pytanie o realny czas przejazdu ww. drogą 86 według dwóch wariantów tj.
1.Przejeżdżając przez Słowenię:
Obrazek

2. Omijając Słowenię:
Obrazek

Ile mniej więcej zajmie mi przyjechanie tych odcinków przyjmując, że jadę w nocy z niedzieli na poniedziałek? Czyli teoretycznie powinien być mały ruch z niewielką ilością ciężarówek. Interesuje mnie to tylko z tego względu czy czas przejazdu jest bardziej korzystny w stosunku do przejazdu autostradą M1 i M7.
PavveL
Croentuzjasta
autostrady H

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 06.07.2010 15:40

ad 2)
Omijając Słowenię chcesz wjechać na 10 km płatnej autostrady na Węgrzech?
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 06.07.2010 16:04

Bedę jechać trasą przez Węgry (autostrada) tylko dlatego, że z ostatnich doniesień (sobota) wynika, iż w Słowenii do granicy z Chorwacją są masakryczne korki w weekendy. Zwłaszcza na odcinku Ptuj - granica chorwacka. Wyjeżdżamy w piątek. Do zobaczenia nad Adriatykiem.
szary779
Cromaniak
Re: autostrady H

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 06.07.2010 16:11

PavveL napisał(a):ad 2)

Nie jechałem tą trasą ale gdzieś na forum czytałem że ten odcinek jest bezpłatny dla osobówek
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 06.07.2010 17:02

Na tym zdjęciu słabo widać, ale wyznaczyłem tam trasę omijającą autostradę.
Obrazek

Nadal nie wiem ile zajmuje przejazd tymi trasami w praktyce. Piszcie proszę ile się tamtędy jedzie, bo AM pokazała prawie 5 godzin uwzględniając przepisy.
shulc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) shulc » 06.07.2010 17:46

szary779 napisał(a):

Nie jechałem tą trasą ale gdzieś na forum czytałem że ten odcinek jest bezpłatny dla osobówek

Całą trasę przez HR przejechałem w tamtym roku w nocy z soboty na niedzielę 25 lipca pomiędzy godziną 23 a 2, osobiście mile ją wspominam, prawdziwy relaks pomiędzy Słowacką a Chorwacką autostrsadą mały ruch i płynność w jeździe jednym słowem turystyczna jazda. Słowenie całkiem ominołem, a ostatnie kilometry do granicy pokonałem Tak
Ostatnio edytowano 06.07.2010 18:16 przez shulc, łącznie edytowano 2 razy
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 06.07.2010 17:54

shulc napisał(a):Całą trasę przez HR przejechałem w tamtym roku w nocy z soboty na niedzielę 25 lipca pomiędzy godziną 23 a 2

Właśnie o taki informację mi chodziło. Tylko coś jest nie tak z linkami, które podałeś.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone