Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aleksander
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksander » 08.09.2009 12:25

smer napisał(a):Moja skromna opinia:

Nie wiem, czy krócej jest przez Słowenię, czy przez Węgry. Po prostu tak pojadę, bo pierwszy raz jechałem i nie narzekałem.

Na całej trasie płatna jest tylko Słowacja; kupujesz winietę i zapominasz o kłopocie.

Droga 86 - da się jechać; jak ktoś mówi że się nie da, to niech poćwiczy na ulicach Katowic.

Pogoda w CRO gwarantowana. W 2007 roku jechałem 28 września i na początku drugiego tygodnia października w Dubrowniku miałem ok. 30 stC.

Nie zaszkodzi przyjrzeć się przed wyjazdem autku; ja niby też się przyglądałem, a niestety w pierwszy dzień zaczęły mi się blokować szczęki hamulcowe tuż przed Plitwicami. Na drugi dzień kilkanaście/dziesiąt km za Plitwicami znalazłem warsztat z Uprzejmą Panią Właścicielką Polką, która od ręki wzięła się do roboty - pomyślała, podłubała i skasowała... majątek....! Po kolejnych kilkudziesięciu km, zaraz za wjazdem na autostradę hamulce niestety się zatarły i jechać trzeba było na piszcząco-wyjących... W Szybeniku w szukanie dla mnie warsztatu zaangażowało się z 10 osób, i jeden przed drugim prześcigali się w uprzejmości - niesamowicie sympatyczny naród ci CRO. Potem w Szybeniku na kolanach błagałem fachowca w warsztacie, żeby mnie potraktował bez kolejki... Był miły, ustąpił, zgodził się. Naprawił, skasował tyle samo co Pani Polka, tyle, że on w cenie wymienił wszystkie bebechy na nowe...

Informacja dla tych którzy jadą pierwszy raz: Na czas wyjazdu schowajcie strach w domu w lodówce i gdy wrócicie, to go odmróźcie i się z niego pośmiejcie :)

Kolego a ten odcinek M1 od Bratysławy do zjazdu na 86 jest płatny? Kolega Zebik podaje,że nie,pewien węgier mówi,że tak jak to naprawde jest?Na mapie widać ,że to autostrada?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.09.2009 12:30

Nie jest płatny.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 08.09.2009 12:59

Aleksander napisał(a):
Kolego a ten odcinek M1 od Bratysławy do zjazdu na 86 jest płatny? Kolega Zebik podaje,że nie,pewien węgier mówi,że tak jak to naprawde jest?Na mapie widać ,że to autostrada?

Na 100% dla osobówek nie jest. Gdy spytałem na granicy Węgierskiej ile kosztuje winieta na ten kawałek, to miła pani w okienku spojrzała na mnie jak na UFO :) i zapewniła że nie ma takiej konieczności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2009 14:28

Romo napisał(a):Tak a propos "route86" - to jadąc tamtędy w sierpniu tego roku rozmawiałem z jednym z TIR-owców...strasznie upierał się, że jest ona płatna. Nie przejmować się i jechać!!! Żadne płatności nie wchodzą w grę...no chyba, że dla suszarkowców, którzy czasami się zdarzają, szczególnie na ograniczeniach do 30 km/h.
Pozdrowionka

Od tirów wymaga sie winety na wielu lokalnych,normalnych czyli wąskich drogach.
Ostatnio widziałem lotne patrole między Lenti a Redics ichniej Inspekcji Drogowej.
Nigdy,natomiast akurat nie widziałem radarowców na 86-stce.
Znaki ograniczające do 30 starałem sie w tym roku liczyć,może jakis przegapiłem ale jest ich siedem sztuk.I to w trzech czy czterech miejscach...po dwa w odległosci kilkudziesięciu metrów,w wioskach(miasteczkkach) przed przejściem dla szkoły czy zakręcie 90 stopniowym w centrum wioski.
Natomiast przed każdym wjazdem do mieściny stoją znaki,na których wyświetla się ograniczenie szybkości(najczęściej 50 km/h) i nakaz zwolnienia,gdy jedzie sie szybciej.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 08.09.2009 15:27

Tak, to prawda, że ograniczenia do 30 km/h na drodze 86 znajdują się w przeważającej większości w sytuacjach, o których pisze hepik. Ale znajdują się one także w miejscach, gdzie jest najgorszy stan nawierzchni. Nie pamiętam konkretnie gdzie to było, ale było to prawie pod granicą słoweńską. No i tam właśnie, na takim ograniczeniu, związanym wg mnie z fatalnym stanem nawierzchni w tym miejscu - bo nie było to żadne miasteczko, tylko teren niezabudowany, stali umundurowani funkcjonariusze jakichś służb i mieli w rękach przyrząd, przypominający "suszarkę" używaną przez polską policję. Czy była to ichnia policja czy ITD - nie wiem. O tym, że "suszą" na tym konkretnym kilometrze, dowiedzieliśmy sie od rodaka "- kilkunastokołowca" :wink: , oczywiście przez CB.
Pozdrowionka
Aleksander
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksander » 08.09.2009 16:47

smer napisał(a):
Aleksander napisał(a):

Na 100% dla osobówek nie jest. Gdy spytałem na granicy Węgierskiej ile kosztuje winieta na ten kawałek, to miła pani w okienku spojrzała na mnie jak na UFO :) i zapewniła że nie ma takiej konieczności.

No to wybrałem Twoją trase "Smer "zobaczymy, jakies decyzje nalezy podjąć ja wybrałem tą.Po przejechaniu dam znać jak poszło
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2009 19:46

Romo napisał(a): Nie pamiętam konkretnie gdzie to było, ale było to prawie pod granicą słoweńską. No i tam właśnie, na takim ograniczeniu, związanym wg mnie z fatalnym stanem nawierzchni w tym miejscu - bo nie było to żadne miasteczko, tylko teren niezabudowany, stali umundurowani funkcjonariusze jakichś służb i mieli w rękach przyrząd, przypominający "suszarkę" używaną przez polską policję.

Tego nie liczyłem,bo skręcałem na baseny i nocleg w Lenti ,ciut wcześniej.
Ze zeszłego roku,fakt,pamiętam,że było potęzne zapadlisko w jezdni,przede wszystkim na pasie "na powrocie"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2009 22:56

Słowacka masakra autostradowa!
W zeszłym roku 10 km odcinek obwodnicy Bratysławy przejechałem w godzinę ale była stłuczka i stąd totalny paraliż.Ale po tych dziesięciu juz poleciało...
W tym roku korek 40 km ,który zaczął sie juz na 1 km obwodnicy.
I blokadę tamujacą ruch powodują zwężenia związane z remontem na odcinku Bratysława -Trnava(układanie betonowych elementów oddzielających jezdnie.
Jak sie już wydawało,że sie rozładowuje,kawałek dalej znowu...
Potem jeszcze 30 min na wjazd do Povażskiej Bystrzycy.
W sumie Bratysława -Cieszyn-270 km( w tym 200 km autostrady) -5 godzin!
Pierwszy raz widziałem na tej autostradzie ,zazwyczaj pustej,tyle samochodów,że miałem wrażenie ,że wybuchła jakas ichnia elektrownia atomowa i wszyscy zwiewaja na północ :wink:

A rout 86 w normie. 3,5 h z obiadem w Csornej.
Te obiady tam sa obrzydliwie ogromne,w zasadzie jedną porcją swobodnie naje sie czteroosobowa rodzina :D
Aleksander
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksander » 12.09.2009 13:37

hepik napisał(a):Słowacka masakra autostradowa!
W zeszłym roku 10 km odcinek obwodnicy Bratysławy przejechałem w godzinę ale była stłuczka i stąd totalny paraliż.Ale po tych dziesięciu juz poleciało...
W tym roku korek 40 km ,który zaczął sie juz na 1 km obwodnicy.
I blokadę tamujacą ruch powodują zwężenia związane z remontem na odcinku Bratysława -Trnava(układanie betonowych elementów oddzielających jezdnie.
Jak sie już wydawało,że sie rozładowuje,kawałek dalej znowu...
Potem jeszcze 30 min na wjazd do Povażskiej Bystrzycy.
W sumie Bratysława -Cieszyn-270 km( w tym 200 km autostrady) -5 godzin!
Pierwszy raz widziałem na tej autostradzie ,zazwyczaj pustej,tyle samochodów,że miałem wrażenie ,że wybuchła jakas ichnia elektrownia atomowa i wszyscy zwiewaja na północ :w

A rout 86 w normie. 3,5 h z obiadem w Csornej.
Te obiady tam sa obrzydliwie ogromne,w zasadzie jedną porcją swobodnie naje sie czteroosobowa rodzina :D

Hepik jaką trasa jechałes dokładnie ja wyruszam jutro?
Aleksander
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksander » 12.09.2009 16:00

szaki17 napisał(a):Witam fanów 86-tki, ja pojadę tędy pierwszy raz ze względu na "Hitre Cesty",
przestudiowałem całą trasę bardzo dokładnie (min. Google Earth) i postanowiłem z kumplem że śmigniemy 86-tką do Kormed ale dalej wprowadzamy małą modyfikację(Hitra Cesta w Słowenii):w Kormed wskakujemy na "76" i śmigamy do Zalaegerszeg gdzie trasa zmienia się na "74" stąd kawałek i jesteśmy w Nagykanisza ,skręt w prawo , zmiana drogi na "7" i jedziemy do granicy w Letenye gdzie wskakujemy już na "Auto Cesta"do Zagrzebia.
Dlaczego troszkę na około:jedziemy pierwszy raz i dodatkowo w nocy,nie chcę pogubić się w okolicy Lenti drogi tam są bardzo "cieniutkie" tzn.lokalne i łatwo wylądować w "ege szege burokach",ten Madziarski język,nadłożymy ok.20km ale pojedziemy głównymi drogami gdzie trzeba być mocno "utalentowanym" żeby zgubić dróżkę.
Pozdrówka
:papa:

Witaj kolego wyruszam jutro z Opola trasa dokładnie opisana p[rzez Ciebie co możesz doradzić? czy kawałek do zjazdu na 86 z Bratysławy jest płatny?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2009 18:02

Jutro jest niedziela.
Czyli pustki na drogach.Nawet nie zauważysz,że Bratysławe przeleciałeś ;)
A i rout 86 będzie pusta.Tiry stoja na parkingach.
Najgorsza nawierzchnia 86-stki na początku i na końcu trasy.Środek prawie idealny.
Aleksander
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksander » 12.09.2009 20:13

hepik napisał(a):Jutro jest niedziela.
Czyli pustki na drogach.Nawet nie zauważysz,że Bratysławe przeleciałeś ;)
A i rout 86 będzie pusta.Tiry stoja na parkingach.
Najgorsza nawierzchnia 86-stki na początku i na końcu trasy.Środek prawie idealny.

Dzieku ten zjazd z Bratysławy na 86 kawałek M1 oczywiście darmocha?
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 12.09.2009 20:24

Aleksander napisał(a):Dzieku ten zjazd z Bratysławy na 86 kawałek Mi oczywiście darmocha?

Chłopie nie kompromituj się-gdybyś poczytał choć trochę ten temat wszystko byś wiedział,zresztą JacYamaha kilka postów wyżej napisał,że to darmocha.Na pewno nikt nie chce cię wpuścić w maliny. Ale lepiej pisać niż trochę poczytać. Oj leniuszek :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2009 20:25

Te kilka km bez winiety.Mijasz stacje benzynową i za chwilę zjeżdżasz na 86,tak to wygląda w deszczu ;)

Obrazek

A tak sie jedzie :

Rura za za TIR-em-video ;)
Aleksander
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksander » 12.09.2009 21:49

szary779 napisał(a):
Aleksander napisał(a):Dzieku ten zjazd z Bratysławy na 86 kawałek Mi oczywiście darmocha?

Chłopie nie kompromituj się-gdybyś poczytał choć trochę ten temat wszystko byś wiedział,zresztą JacYamaha kilka postów wyżej napisał,że to darmocha.Na pewno nikt nie chce cię wpuścić w maliny. Ale lepiej pisać niż trochę poczytać. Oj leniuszek :wink:

To nie lenistwo kolego a raczej upewnienie sie jak poczytasz więcej to przekonasz sie ,że opini na ten temat jest wiele ja jade pierwszy raz w tak daleka podróż więc dochodzi jeszcze tzwn panika!
Dziękuje wszytkim za pomoc i odliczam godzinki do wyjazdu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone