Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 25.08.2009 11:00

kokos0 napisał(a):
Adrian34 napisał(a):Mam pytanie . Wcześniej w tym temacie przeczytałem (lub mi się coś przyśniło), że w Czechach zaraz za Cieszynem w kierunku na Cadcę jest jakiś nowy płatny odcinek. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś ostatnio tą drogą jechał . :roll:

Jak jechałem w lipcu to było wszystko za darmo

Na początku sierpnia też było za darmo.
Z resztą możesz jechać przez miasto nie Autostradą.
kulka53
Weteran
Re: iminąć autostradę od węgier do karlovac

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.08.2009 11:06

sovteq napisał(a):czy orientujacie się czy jest sens omijac ten kawalek chorwackiej autostrady od granicy z węgrami prezez zagrzeb do karlovaca? Jak wygląda ta bezpłatna droga, która biegnie obok/wzdłuż autostrady?

Ja tam zawsze omijam :wink: z tym, że jadę przez słoweńską Lendavę. Potem jest Cakovec, Varazdin (gdzie nabywam lokalną walutę), Zagrzeb, Jastrebarsko, Karlovac.
Droga jak droga, sporo miejscowości ale często z ograniczeniami tylko do 70 km/h, ruch taki sobie. Przez centra Varazdinu i Cakovca nie trzeba przejeżdżać. Za to przez Zagrzeb i owszem i tu ruch jak to w dużym miescie. Nawierzchnia ok, nawet odcinek Zagrzeb - Karlovac był w zeszłym roku naprawiany. Pięknych widoków zupełnie brak, nic ciekawego. Jak masz dużo czasu - omijaj autostradę, jak się spieszysz, daruj sobie, zwłaszcza że za ten odcinek wiele nie zapłacisz.
sovteq
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sovteq » 25.08.2009 13:21

dzięki za porady. A wyjasnijcie mi jeszcze proszę, bo niektórzy mówią że droga wzdłuż wybrzeża jest taka pasjonująca, niesamowite widoki itd.. Czy to chodzi o "jedynkę" czy o tą drogę nad samym możem "ósemkę"? Czy warto jechać tą drogą, i jak najkrócej?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.08.2009 19:24

hepik napisał(a):Jak już będziesz to kup u nich wszelkie potrzebne winiety.
Tą niepotrzebną na interesujący cię kawałek M-1 też.

Hepilu, Twoja informacja też nie aktualna :wink:
Na Węgrzech jedna terminowa e-winieta obowiązuje na wszystkich odcinkach autostrad.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2009 20:41

Chodzi o wszystkie inne czyli Słowacje ,Czechy czy jakiekolwiek inne kraje,komu co tam się wymarzy.
Co do płatnosci za M1 na odcinku wjazdu od Rajki do zjazdu na 86 chyba wątpliwości nie ma,n'est pas ?
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 26.08.2009 13:06

Ja już w domu. Wracałem droga 86 i jechałem nią do Chorwacji, droga jest ok i jeśli chodzi o dziury to w porównaniu z Zwardoniem do droga jak stół :lol: Jeśli chodzi o odcinek Słowenii to tak jak według mapek na forum wszystko jasno wyjaśnione wystarczy się nimi kierować, ja się zamotałem na przedostatnim rondzie ale to chyba zmęczenie poza tym bez problemów super trasa :wink:
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 27.08.2009 10:33

hepik napisał(a):
peligrosa napisał(a): Spoko, przejadę się do PZM i się dowiem. Poniżej co znalazłam na stronie PZM w zakładce - Opłaty Drogowe w Europie:
Węgry:
Opłaty drogowa - autostradowa- dawna winieta naklejka zastapiona została od 2008 roku w formie e-winiety .
e-Winietki obowiązują:
>> dla pojazdów do 3,5 tony i autokarów do 12 ton:
M1 Budapeszt - Hegyeshalom
M3 Budapeszt - Gorbehaza w kierunku Miszkolca wsch.
M5 Budapeszt - Kiskunfelegyhaza
M6 Erd - Dunaujvaros
M7 Budapeszt - Balaton - Letenye

http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html

Jak już będziesz to kup u nich wszelkie potrzebne winiety.
Tą niepotrzebną na interesujący cię kawałek M-1 też.
W koncu 100% marża + niepełna informacja to nic złego,z czegoś chłopaki muszą żyć. :wink:

Niepotrzebna nie jest mi potrzebna :)
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 27.08.2009 10:48

u mnie przejazd wyglądał mniej więcej TAK i dalej prosto na Mursko. Trasę wyznaczałem bez tej cennej lekturki i być może można coś skorygować. wrzucam tak do wglądu dla poglądu ;)
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 27.08.2009 11:07

wczoraj wrócilismy :) oprócz braku gazu na węgrzech wszystko super:)
z Krakowa w novalji byliśmy w 13 godzin,
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 27.08.2009 11:39

jarekrk napisał(a):(...)oprócz braku gazu na węgrzech(...)

A na całodobówkach MOLu sprawdzałeś? Ja tankowałem 2 razy - w tamtą jeszcze na M15, z powrotem w Szombathely na rondzie nieopodal centrów handlowych. Płatne kartą. Zero problemów.
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 27.08.2009 11:41

od słowacji do budapesztu nic gazu, (na każdą stacje zjeżdzaliśmy-centralnie nawet jak pisało ,że tylko pb i diesel to tak aby sprawdzić) potem za Budapesztem było na 2 agipach ale na 1 nie działała karta a na drugiej nie mieli łączności z centralą, wiec na pb troszke jechaliśmy
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 27.08.2009 11:44

A, to Ty tędy pomykałeś.

Współczuję pecha. Widać na 86-tce jest z tym lepiej niż na autostradach. A powinno być IMHO na odwrót. Dziwne... :roll:
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 27.08.2009 12:11

no bo stacji mnóstwo , mniej więcej co 41 km ale bez gazu :)
no trudno się mówi,
wiesz na 4 osoby do podziału to tam tylko po 30zł więcej wyszło także spoko
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2009 19:15

Hepikowy objazd Zwardonia przez Ustroń i Leszną Górę jest the best. Dzięki Hepik za dokładny opis tej trasy jest szybsza i lepsza, a przede wszystkim nie była dziurawa jak przez Zwardoń.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 06.09.2009 11:36

Podziękowanie dla CRO-przyjaciół!
Dzięki Panie/Panowie za otwarcie mojego przyzwyczajonego do przyzwyczajeń :) mózgu i wtłoczenie weń drogi przez Cieszyn! Wyjeżdżam w piątek w nocy i gdybym sobie teraz tych kilku poprzednich postów nie poczytał, to z automatu pomknąłbym na Zwardoń, hehe... I jak co roku przeklinałbym sam siebie, ze znowu dałem się nabrać na ten poligon przed granicą...

Pytanie.
Orientuje się ktoś może, czy na Węgrzech (86-tką) w weekendy w nocy mogą śmigać TIR-y? Bo zawszeć to raźniej do kogoś przez radio zagadać, co by spanie nie muliło, a i o kasjerów w krzakach można zapytać jadących z przeciwka...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone