Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 19.08.2009 19:42

Mam pytanie . Wcześniej w tym temacie przeczytałem (lub mi się coś przyśniło), że w Czechach zaraz za Cieszynem w kierunku na Cadcę jest jakiś nowy płatny odcinek. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś ostatnio tą drogą jechał . :roll:
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 19.08.2009 20:14

Adrian34 napisał(a):Mam pytanie . Wcześniej w tym temacie przeczytałem (lub mi się coś przyśniło), że w Czechach zaraz za Cieszynem w kierunku na Cadcę jest jakiś nowy płatny odcinek. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś ostatnio tą drogą jechał . :roll:

Jak jechałem w lipcu to było wszystko za darmo
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 19.08.2009 20:29

Dziękuję za szybką odpowiedź . W zeszłym roku też było gratis - myślałem, że może coś się zmieniło. :D
birhow
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) birhow » 20.08.2009 07:39

Pięć dni temu też nic nie było płatne :)
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 20.08.2009 07:45

birhow napisał(a):Pięć dni temu też nic nie było płatne :)

Czyli mogę spać spokojnie - już myślałem, że przespałem (a na tym etapie podróży było to prawdopodobne) jakiś znak :).
Loucipher
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loucipher » 20.08.2009 09:04

Czeska droga krajowa nr 11 (Český Těšín- Třinec- Mosty u Jablunkova) jest płatna, ale tylko dla pojazdów pow. 12 t - obowiązuje na niej myto pobierane w automatycznym systemie Premid.
Żródła:
www.premid.cz
www.motorway.cz
+obserwacje osobiste 05.08.2009 (powrót z Cro)
Tropheus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tropheus » 21.08.2009 22:57

Cała droga jest bezpłatna.
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 21.08.2009 23:10

http://zapodaj.net/bfc56b3e7929.jpg.html

Jak się ma do opłat umieszczony w powyższym linku odcinek trasy w Węgrzech :?: Jeśli już padło podobne pytanie, proszę mi wybaczyć, musiałam przeoczyć :)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 22.08.2009 08:17

peligrosa napisał(a):http://zapodaj.net/bfc56b3e7929.jpg.html

Jak się ma do opłat umieszczony w powyższym linku odcinek trasy w Węgrzech :?: Jeśli już padło podobne pytanie, proszę mi wybaczyć, musiałam przeoczyć :)

Poczytaj pierwsze strony tego postu :wink:
Cały trasa 86-tka jest za free :)
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 22.08.2009 10:23

jorgus111 napisał(a):
peligrosa napisał(a):http://zapodaj.net/bfc56b3e7929.jpg.html

Poczytaj pierwsze strony tego postu :wink:
Cały trasa 86-tka jest za free :)

A co z tym kawałkiem M7?

http://zapodaj.net/9e53120ac337.jpg.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2009 11:46

A przeczytałes ten pierwszy post,jak radzi Jorguś?
Bo tam stoi jak byk napisane czy pM7 płatna czy nie.
Pisać nauczyli,czytać już nie?
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 22.08.2009 16:25

hepik napisał(a):A przeczytałes ten pierwszy post,jak radzi Jorguś?
Bo tam stoi jak byk napisane czy pM7 płatna czy nie.
Pisać nauczyli,czytać już nie?

Nauczyli czytać bardzo kiepsko, ze zrozumieniem to tak ze 12 razy. Liczyć mogę tylko na bardzo cierpliwych forumowiczów. Spoko, przejadę się do PZM i się dowiem. Poniżej co znalazłam na stronie PZM w zakładce - Opłaty Drogowe w Europie:
Węgry:
Opłaty drogowa - autostradowa- dawna winieta naklejka zastapiona została od 2008 roku w formie e-winiety .
e-Winietki obowiązują:
>> dla pojazdów do 3,5 tony i autokarów do 12 ton:
M1 Budapeszt - Hegyeshalom
M3 Budapeszt - Gorbehaza w kierunku Miszkolca wsch.
M5 Budapeszt - Kiskunfelegyhaza
M6 Erd - Dunaujvaros
M7 Budapeszt - Balaton - Letenye

http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html
sovteq
Turysta
iminąć autostradę od węgier do karlovac

Nieprzeczytany postnapisał(a) sovteq » 25.08.2009 09:42

czy orientujacie się czy jest sens omijac ten kawalek chorwackiej autostrady od granicy z węgrami prezez zagrzeb do karlovaca? Jak wygląda ta bezpłatna droga, która biegnie obok/wzdłuż autostrady?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2009 10:32

peligrosa napisał(a): Spoko, przejadę się do PZM i się dowiem. Poniżej co znalazłam na stronie PZM w zakładce - Opłaty Drogowe w Europie:
Węgry:
Opłaty drogowa - autostradowa- dawna winieta naklejka zastapiona została od 2008 roku w formie e-winiety .
e-Winietki obowiązują:
>> dla pojazdów do 3,5 tony i autokarów do 12 ton:
M1 Budapeszt - Hegyeshalom
M3 Budapeszt - Gorbehaza w kierunku Miszkolca wsch.
M5 Budapeszt - Kiskunfelegyhaza
M6 Erd - Dunaujvaros
M7 Budapeszt - Balaton - Letenye

http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html

Jak już będziesz to kup u nich wszelkie potrzebne winiety.
Tą niepotrzebną na interesujący cię kawałek M-1 też.
W koncu 100% marża + niepełna informacja to nic złego,z czegoś chłopaki muszą żyć. :wink:
fotograf123
Cromaniak
Re: iminąć autostradę od węgier do karlovac

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 25.08.2009 10:57

sovteq napisał(a):czy orientujacie się czy jest sens omijac ten kawalek chorwackiej autostrady od granicy z węgrami prezez zagrzeb do karlovaca? Jak wygląda ta bezpłatna droga, która biegnie obok/wzdłuż autostrady?

Witam koledzy !!!
Jadąc przez zachodnie węgry kupiłem tylko winiete na Słowackie Autostrady 10 euro za miesiąc. Inne opłaty to tylko Chorwacja.
Niema sensu nic kupować w kraju winiete kupujesz po przekroczeniu granicy czesko słowackiej w budce po prawej stronie.
Co do Chorwacji to popatrz na mape. Nie opłaca sie skracać drogi my za autostrade zapłaciliśmy 21kun (12zł) do Zagrzebia i 109 kun (66 zł) do Zadaru. To są wszystkie koszty przejazdu poza paliwem oczywiście.
Słowenie omijasz przez miasto nie jadąc płatną autostradą, oczywiście jeśli jedziesz przez Rediks. A i jeszcze jedno jest to najkrótsza trasa do Cro do Zadaru 1300 km.

Pozdrawiam ....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone