Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
li
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) li » 30.07.2009 11:02

popieram!!
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 30.07.2009 20:04

No i doczekałem się... plan jest taki, że jutro w nocy sprawdzę w praktyce to co tu piszecie o drodze 86 :). Bazując na zeszłorocznych doświadczeniach i informacjach zawartych na forum wybieram wariant PL(przez Wisłę, Istebną /odbieram po drodze pasażerów/)-> CZ(Jabłonków)-> SK(Żylina, Bratysława)-> H(droga 86)-> SLO(Lendava)-> HR(autostrada aż do zjazdu na Vodice). Jeszcze tylko wyspać się, naklejka cropelka na auto i w drogę. Dzięki serdeczne dla wszystkich, dzięki którym planowanie trasy mogło być urozmaicone i oparte o rzeczowe informacje.

Pozdrawiam, i obiecuję krótką notatkę po powrocie :).
Tropheus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tropheus » 30.07.2009 21:59

Musisz uważać ponieważ na Kubalonce jest remont i wytyczyli objazd przez Wisłę Czarne. Dodatkowo minimum 30 minut.
matio_turbo
Globtroter
Re: 86, E65, Gorican, nocleg Letenye, Totszerdahely

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 31.07.2009 11:21

hepik napisał(a):
matio_turbo napisał(a): I wariantem bardzo rzadko spotykanym na forum: po wjeździe do Słowenii kierowaliśmy się na małe przejście w Tornyiszentmiklos (przepraszam za ewentualną nieprawidłową pisownię) znów na Węgry. Tam wpadliśmy na M70, a następnie na stare przejście Letenye/Gorican .

Rzadko,bo trochę bez sensu:
Obrazek

"Sensy:"
1. Od razu wpadamy na chorwacką autocestę.
2. Przejście Gorican/Letenye - dobre i tanie jedzenie (i pusto, bo większość osobówek jedzie nowym przejściem).
3. Droga M70 - równa, nowa, szybka i pusta...

"Bezsensy:"
4. Większa odległość.

Każdy jedzie tak jak lubi :D
marcinoff
Autostopowicz
winieta za droge 86 na Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinoff » 01.08.2009 07:55

Witam, mam pytanie, a konkretnie chodzi mi czy ten kawałek drogi 86 przez Słowenie jest płatny. Bardzo ważne... z góry dziekuje za cenne informacje ... :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2009 09:30

To zależy jak pojedziesz na rondzie.Ale o tym już było z 56 razy.Ostatni raz w tym temacie dwie strony wstecz ;)
jurekiteresa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekiteresa » 01.08.2009 23:30

Witam

Ja chyba po przeanalizowaniu za i przeciw wybieram trasę przez Węgry autostradami.
Mam pytanie odnośnie przejścia granicznego.
Piszecie o starym przejściu Letenye/Gorican że ok mały ruch i o nowym - że korki.
Możecie wyjaśnić o które przejście chodzi (te stare) bo rozumiem że te nowe to te na które zjeżdza się z uatostrady.
Jak wyglądają korki w sobotę na tym nowym? ( liczę na to że około północy będę w okolicach Budapesztu)

Pozdrawiam

Jurek
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 01.08.2009 23:48

jurekiteresa napisał(a):Witam

Ja chyba po przeanalizowaniu za i przeciw wybieram trasę przez Węgry autostradami.
Mam pytanie odnośnie przejścia granicznego.
Piszecie o starym przejściu Letenye/Gorican że ok mały ruch i o nowym - że korki.
Możecie wyjaśnić o które przejście chodzi (te stare) bo rozumiem że te nowe to te na które zjeżdza się z uatostrady.
Jak wyglądają korki w sobotę na tym nowym? ( liczę na to że około północy będę w okolicach Budapesztu)

Pozdrawiam

Jurek

To nowe przejście to jest przejście graniczne na autostradzie, po prostu autostradą dojeżdżasz do przejścia i za przejściem też masz już autostradę. o 3 w nocy czekałem15 minut. A to stare to jest w gorican w drodze powrotnej tam jechaliśmy bo nowe zamknęli nie wiadomo czemu więc tłum był potworny szczególnie że tylko 2 stanowiska były. A na autostradzie chyba coś koło 8 bramek jest.

Pozdrawiam
marcinoff
Autostopowicz
winieta za droge 86 na Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinoff » 02.08.2009 08:05

czyli jak skrece na rondzie w strone Wegier to nie place ??
bo odpowiedzi jest duzo i wariantów ale nikt nie powiedział który odcinek na Słowenii jest płatny a który nie... :lol:
ufokking
Cromaniak
Re: winieta za droge 86 na Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 03.08.2009 21:31

marcinoff napisał(a):czyli jak skrece na rondzie w strone Wegier to nie place ??
bo odpowiedzi jest duzo i wariantów ale nikt nie powiedział który odcinek na Słowenii jest płatny a który nie... :lol:

chyba sobie jaja robisz, opisów setka będzie mapki do tego, napisane tak prosto jak dla dzieci w podstawówce :roll: weź poczytaj sobie troche poświeć z 1-2 godz na temat a nie pytaj o rzeczy co już wyjaśnione są :evil: normalnie ręce opadają :?
lukebe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukebe » 05.08.2009 11:01

Jeszcze jeden plus starego przejścia - można niemal na nim zatankować LPG (250m od granicy po stronie chorwackiej). Następna stacja na Chorwacji ponad 100 km dalej (ja jadąc w tamtą stronę tankowałem dopiero w Zagrzebiu a brakło zaraz za granicą - jechałem nowym przejściem).
zygmunt
Croentuzjasta
Re: winieta za droge 86 na Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 05.08.2009 16:25

ufokking napisał(a):
marcinoff napisał(a):czyli jak skrece na rondzie w strone Wegier to nie place ??

chyba sobie jaja robisz, opisów setka będzie mapki do tego, napisane tak prosto jak dla dzieci w podstawówce :roll: weź poczytaj sobie troche poświeć z 1-2 godz na temat a nie pytaj o rzeczy co już wyjaśnione są :evil: normalnie ręce opadają :?

Nie, to nie są "jaja" to raczej lenistwo lub ignorancja .50 stron o kawałku drogi .gdzie wystarczy poczytać kilka stron do tyłu i wszystko jasne.Gdzie przejazd trwa maksymalnie 15 minut :hearts: a mapka jest tu
http://images46.fotosik.pl/159/7cd39f14058ac036med.jpg :papa:
Pozdr.
P.S. Proste jak budowa cepa :D
ats
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ats » 12.08.2009 01:30

Wszystkim jadącym na Istrię polecam taką kalkulację:kombinowanie przez Węgry i potem autocesta w HR Gorican-Rijeka(92knx2[powrót])lub trasa przez Graz,Maribor(7.7 euro AT,15 lub 30 euro SLO),albo fantastyczna widokowo Graz,Klagenfurt,Lubljana w tej samej cenie(trochę dłuższa,można sprawdzić na Google Maps).Obie trasy przez AT krótsze,a cenowo tylko kilkanaście PLN droższe(w przypadku winiety na SLO za 30 euro).I odpada ryzyko postoju w upale na chorwackich bramkach.

:)
skuter1975
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) skuter1975 » 15.08.2009 20:55

fotograf123 napisał(a):
HubertBiad napisał(a):Ludzie po co wy się tak napalacie na tą mapkę. Jechałem w zeszłym tygodniu przez Węgry 400 km autostradą 130 km/godz i przeleciałem je 3,5 godz.wlatując autostradą bezpośrednio do Chorwacji.

No to bardzo pieknie ...
tylko zamiast zrobić 280 km zrobiłeś 440 a czasowo, sprawdzałem wychodzi tak samo, moim zdaniem szkoda paliwa i kasy.

Pozdrawiam...

Jechałem autostradą M7 a wcześniej M0 i te 160 km różnicy to na prawdę pikuś w porównaniu z 86. 28 zeta więcej na paliwo ( 1,9 CDTI Vectra) ale komfort jazdy niezapomniany. Niemal cała trasa z Budapesztu do Letenye na tempomacie 140 km/h. Więc dla mnie wybór nader oczywisty
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 17.08.2009 12:28

No i koniec wakacji :(.

Jechałem w obie strony drogą 86 w nocy i nie jest źle. Nie ma się co bać dziur na ostatnim odcinku. Poważnie dziurawy jest jedynie 3 kilometrowy odcinek między 19 a 22 km wg słupków pikietażowych (jeżeli się nie mylę - było ciemno i sennie). Wystarczy zwolnić, nos do szyby przykleić, podnieść światła do góry (jeżeli nie ma kogo oślepić) i przetoczyć się przez ten kawałek.

Jechałem w teoretycznie najgorszym terminie jeżeli chodzi o natężenie ruchu turystycznego (31.07/01.08 i 15.08/16.08 ) a jechało się płynnie bez jakichkolwiek korków na Węgrzech i w Chorwacji. Jedyny korek był na Słowacji w Cadcy (ruch wahadłowy).

Remont autostrady na Słowacji (między Trnavą a Bratysławą) nie jest specjalnie uciążliwy ale radzę zwolnić - w obie strony na poboczu objazdowe nieme kino kasowało bilety za prędkość!.

Jeżeli chodzi o Lendavę to 57 :) raz wspomnę, że odcinek jest bezpłatny jeżeli na rondku zaraz za granicą skręcimy w lewo (jadąc w stronę Cro).

Cała trasa ok. ruch spory ale płynny, super, że otwarte są obie nitki tuneli Sv.Rok i Mala Kapela.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone