Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 20.07.2009 08:34

Piotrek B ma rację i tak jest,winietę trzeba mieć i kropka.

W tamtą stronę do Chorwacji winieta na Węgry kosztuje 7.5euro,a z powrotem 6.5euro,no chyba że się płaci w forintach to wyjdzie tyle samo.

W tym roku dosyć dokładnie celnicy węgierscy sprawdzają auta,zauważyłem że szczególnie te z przyciemnianymi szybami.
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 20.07.2009 19:08

Jadę w połowie sierpnia po raz czwarty, jak zwykle zachodnie Węgry, Lendava itd.
Mam dwa pytanka.

Dwukrotnie jechałem w obie strony przez Zwardoń-Skalite, a w zeszłym roku przez Cieszyn.
Jak wygląda dojazd do Zwardonia od polskiej strony w tym roku?
Dodam, że zwyczajowo jeżdżę w niedzielę, więc problemów z korkami raczej nie mam, chodzi o jakość drogi, do tej pory była katastrofalna, ale poprzednio byłem tam 3 lata temu.
Z kolei wracam w sobotę i powrót przez Cieszyn w zeszłym roku to była porażka po stronie czeskiej, sznur pojazdów 40 km/h.

Dotychczas jeździłem na raz, ale teraz mam zamiar nocować w Bratysławie. Jadę z Płocka do Rogoźnicy k.Sibenika i czasowo pokazuje mi to mniej więcej połowę drogi.
Co sądzicie o noclegu w Bratysławie?
Ktoś tam nocował ostatnio? Większość 'grzeje' nad Balaton, ewentualnie koniec Węgier lub nawet Plitvice.

ps
Uroczyście oświadczam, że przejrzałem wczeniej forum :D
nie po raz pierwszy zresztą.

Pozdrawiam.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.07.2009 23:47

Ej Soul...
"Uroczyście oświadczam, że przejrzałem wczeniej forum :D
nie po raz pierwszy zresztą."
Oj kłamczuszek - nie przejrzałeś :D
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 21.07.2009 06:58

Przejazd wg relacji "tubylców" :wink: wygląda tak, że jedź trasą ubiegłoroczną.

Ja bym proponował nocleg w pobliżu Bratysławy - taniej.
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 21.07.2009 09:20

romuald22 napisał(a):Oj kłamczuszek - nie przejrzałeś :D

Kolego, kilkanaście godzin przeglądania różnych wątków, jakoś mi się nie rzucił w oczy stan aktualny. Z Żywca jesteś, masz najlepsze informacje, to nie imputuj mi tu :) , tylko dopomóż.

Darek9634 napisał(a):Przejazd wg relacji "tubylców" wygląda tak, że jedź trasą ubiegłoroczną.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.07.2009 14:37

soul17 napisał(a):
romuald22 napisał(a):Oj kłamczuszek - nie przejrzałeś :D

Kolego, kilkanaście godzin przeglądania różnych wątków, jakoś mi się nie rzucił w oczy stan aktualny. Z Żywca jesteś, masz najlepsze informacje, to nie imputuj mi tu :) , tylko dopomóż.

Darek9634 napisał(a):Przejazd wg relacji "tubylców" wygląda tak, że jedź trasą ubiegłoroczną.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o drogi Cie interesujące to troche tutaj o tym pisano.Przewiniesz i znajdziesz.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=412747#412747
Trochę tu...
forum/viewtopic.php?t=23440&highlight=
Pozdrawiam
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 21.07.2009 20:39

romuald22 napisał(a):Jeśli chodzi o drogi Cie interesujące to troche tutaj o tym pisano.Przewiniesz i znajdziesz.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=412747#412747
Trochę tu...
forum/viewtopic.php?t=23440&highlight=
Pozdrawiam

Dzięki,
wcześniej look-nąłem kilka ostatnich stron i nic nie było, ale dzisiaj rano przewinąłem całość, znajdując nawet swoje posty "z dawnych lat", trwało to blisko 3 godziny 8O , a to interesujące o trasie na Zwardoń było na stronie 40.
histe
Croentuzjasta
o dziurach i mgle

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 22.07.2009 13:06

Jeszcze słów kilka o slawnej drodze nr 86 przez Węgry...poddaje ku przestrodze, bo dziury ( zwłaszcza kilkanascie kilometrów przed granicą Sloweńską) są naprawde duże i nawet jadąc przepisowe 30 km/h mozna sobie sprawić przykrą niespodziankę.... na szczęśćie tych wielkich dziur jest tylko kilka...aha jeszce jedna uwaga jadąc w nocy( nad ranem) o tej porze roku trzeba uważąć na mgłę, która dodatkowo spowalnia ruch...
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 22.07.2009 14:25

Jeśli mógłby ktoś podać dokładniejsze namiary (miejscowość) na te dziury, może trzeba je jakoś ominąć - inną drogą. :wink:
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 22.07.2009 17:04

Nie szukaj alternatywnej drogi! Trzeba uważać! Mieć oczy i uszy szeroko otwarte! Droga od Szombathely do granicy słoweńskiej ma kilka niespodzianek! Roboty drogowe i ubytki w asfalcie! Da się przejechać! Powodzenia! :lol:
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 22.07.2009 17:58

Oprócz odcinka Kormend-Redics także odcinek Repcelak-Csorna jest dziurawy:( No i te remonty w okolicy Szombathely...

Wszystko razem nie jest takie złe, da się przejechać, tylko trzeba na tych odcinkach nieco bardziej uważać,
ale nie chciałbym tamtędy jechać nocą albo w taką mglisto-deszczową pogodę.
Wpadka - gwarantowana:(((
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 22.07.2009 18:55

Dzięki za info.
Mam dość niski samochód - dlatego się tak dopytuję.
W zeszłym roku jechałem tą trasą, ale tamten był wyższy.
Tak czy inaczej dziwnym jest fakt, że Madziary jeszcze się za to nie zabrały. :?
mariusz 69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz 69 » 22.07.2009 19:36

Cały odcinek przejechałem z małym prześwitem, na felgach 17 calowych! W deszczu późnym popołudniem! Z dość dobrą prędkością średnią! :lol:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 22.07.2009 19:54

:lol: Dzięki za odpowiedź!
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 23.07.2009 08:24

Wprawdzie nie jestem z Żywca tylko z Tych, ale wczoraj mój mąż jechał tą drogą - GENERALNIE KAPLICA!!!
Droga rozkopana i lepiej się tam nie pchać, zerwany asfalt itp.
Szkoda samochodu i czasu.

soul17 napisał(a):Jadę w połowie sierpnia po raz czwarty, jak zwykle zachodnie Węgry, Lendava itd.
Mam dwa pytanka.

Dwukrotnie jechałem w obie strony przez Zwardoń-Skalite, a w zeszłym roku przez Cieszyn.
Jak wygląda dojazd do Zwardonia od polskiej strony w tym roku?
Dodam, że zwyczajowo jeżdżę w niedzielę, więc problemów z korkami raczej nie mam, chodzi o jakość drogi, do tej pory była katastrofalna, ale poprzednio byłem tam 3 lata temu.
Z kolei wracam w sobotę i powrót przez Cieszyn w zeszłym roku to była porażka po stronie czeskiej, sznur pojazdów 40 km/h.

Dotychczas jeździłem na raz, ale teraz mam zamiar nocować w Bratysławie. Jadę z Płocka do Rogoźnicy k.Sibenika i czasowo pokazuje mi to mniej więcej połowę drogi.
Co sądzicie o noclegu w Bratysławie?
Ktoś tam nocował ostatnio? Większość 'grzeje' nad Balaton, ewentualnie koniec Węgier lub nawet Plitvice.

ps
Uroczyście oświadczam, że przejrzałem wczeniej forum :D
nie po raz pierwszy zresztą.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone