Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 30.06.2009 21:57

zawodowiec napisał(a):
tmakler napisał(a):
dorion napisał(a):Zastanawiam się tylko skąd 200km??? Jadąc autostradami przez Austrię jest około 110km więcej. Jadąc licznokowo 140 - 150 na godzinę wychodzi szybciej. Całą 86 bym nie jechał, zbyt długi odcinek jednym pasem.

tmakler napisał(a):
FUX napisał(a):
tmakler napisał(a):Durion,
Czy taka ciężka ta trasa przez zach. Węgry??? Bo intensywnie się zastanawiam czy jechać właśnie tą trasą, czy nadłożyć prawie 200 km i jechać autostradami??????

Ze Szczecina to Ty sobie przez Niemcy jedź...

Do Chorwacji ruszam z okolic Katowic więc stąd moje pytanie>

200km bo planuje jechać autostradami tylko przez Węgry żeby nie płacić winiety w Austrii i Słoweni M1 potem M7 i zastanawia mnie czy warto nadkładać tyle drogi ale jechać bez stresu i obawy przes suszarami i fotoradarami.

W Słowenii nie trzeba mieć winiety jak się pojedzie wygodnym patentem Mureck-Lenart-Ptuj :) Na węgierskie autostrady też trzeba winietę tak jak w Austrii, cenę sobie sprawdź bo nie pamiętam.

Z ciekawości wrzuciłem w guglo-mapę przejazd z Bratysławy do Zagrzebia 3 wariantami:
1) przez Austrię i Słowenię z ominięciem słoweńskiej autostrady wspomnianym patentem (mapa 1),
2) przez Węgry drogą 86 (mapa 2),
3) przez Węgry autostradami M1 i M7 (mapa 3).
Odległości wyszły 448, 356 i 519 km.
Czasy praktycznie te same, 5.15-5.20 h.
Z mojego doświadczenia (znam trasy 1 i 2), czasy 1 i 3 są realne, czas 2 sporo zawyżony. Na niezapchanej autostradzie jadę na ogół 130-140 czyli średnia ok. 100, a przez Węgry 86-tką w nocy mykam w 3 godziny, powiedzmy że do Zagrzebia bym dojechał w 4, w dzień w niecałe 5, oszczędzając na benzynie i winietkach.
Jak Ci nie zależy na oszczędzaniu wachy i chcesz grzać ile fabryka dała przez M1 i M7 to pewnie będziesz szybciej, ale tam też mogą być fotoradary stacjonarne i jeżdżące :D

Ja wybrałem już dawno trasę nr 3. Nie mam zamiaru tłuc się 86, uważać na dziury i zwierzynę. Mam nadzieję że autostradą choćby komfort jazdy będzie większy.
marcin74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin74 » 01.07.2009 21:58

tylko po co dymać ile fabryka dała skoro jedzie się na wakacje , a nie na wyścig
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 01.07.2009 22:06

marcin74 napisał(a):tylko po co dymać ile fabryka dała skoro jedzie się na wakacje , a nie na wyścig

Ja na ten przykład nie myślę o dymaniu ile fabryka dała. Po prostu może z braku autostrad w Polsce tego roku chcę jechać autostradą. Po za tym jak wjadę na Słowacji w Zilinie na utostradę to zjadę z niej dopiero w Ravcy na Chorwacji i to jest duży plus tej trasy.

Pozdrawiam.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.07.2009 22:23

Dokładnie, po to zrobiłem taką rozpiskę na podstawie moich doświadczeń i rozeznania żeby chętnym było łatwiej wybrać. Każdy lubi co innego, ja bym wybrał trasę 2 ale np. Hubert lubi się przejechać ile się da autostradami więc dla Niego idealna jest 3, i o to chodzi :)
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 01.07.2009 22:26

Węgry będę przemierzał w nocy i to też dlatego wybrałem autostradę
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.07.2009 22:37

W tym wariancie jeszcze możesz trochę ściąć tego zygzaka prostą jak strzała drogą 81 z Gyoru na Szekesfehervar, jechałem i pamiętam że jest mało terenów zabudowanych, skoro autostradą nie będziesz pędził to na tym skrócie możesz zyskać.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 01.07.2009 22:46

zawodowiec napisał(a):W tym wariancie jeszcze możesz trochę ściąć tego zygzaka prostą jak strzała drogą 81 z Gyoru na Szekesfehervar, jechałem i pamiętam że jest mało terenów zabudowanych, skoro autostradą nie będziesz pędził to na tym skrócie możesz zyskać.

Wiem o tym skrócie. Czasowo jest to samo co autostradą, tylko tyle że km mniej. Dzięki
li
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) li » 01.07.2009 23:38

HubertBiad napisał(a):Węgry będę przemierzał w nocy i to też dlatego wybrałem autostradę

ja też jak HubertBiad będę przez Słowację i Węgry jechał nocą i z tego względu wybieram trasę nr 3 –wydaje mi się że jest to najbezpieczniejszy wariant a te oszczędności wydają mi się pozorne! Wolę dojechać cało i zdrowo niż zaoszczędzić parę groszy i się umęczyć :)
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 06.07.2009 14:29

Jechałem do Chorwacji trasą nr 2 (po drodze nocleg w okolicach Kormend) i nie było większych problemów. W sobotę wieczorem droga 86 (Węgry) była prawie pusta. W niedziele rano też pustki na drodze. Chciałbym podziękować za wskazówki jak jechać przez Lendavę (Słowenia). Wracałem także 86 ale w tygodniu w ciągu dnia było całkiem sporo TIR-ów
dorion
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorion » 06.07.2009 21:39

W drogę powrotną 27.06. z Tucepi do Tarnowskich Gór zmieniłem trasę i pojechałem prze Ptuj Mureck na Wiedeń Bratysławę i Zilinę, jak najwięcej autostradami, czas 13:08 z postojami, uważam że było to najlepsze rozwiazanie, a będąc już kilkakrotnie w Chorwacji jeździłem różnmi trasami.

HubertBiad napisał(a):
zawodowiec napisał(a):
tmakler napisał(a):
dorion napisał(a):Zastanawiam się tylko skąd 200km??? Jadąc autostradami przez Austrię jest około 110km więcej. Jadąc licznokowo 140 - 150 na godzinę wychodzi szybciej. Całą 86 bym nie jechał, zbyt długi odcinek jednym pasem.

tmakler napisał(a):
FUX napisał(a):
tmakler napisał(a):Durion,
Czy taka ciężka ta trasa przez zach. Węgry??? Bo intensywnie się zastanawiam czy jechać właśnie tą trasą, czy nadłożyć prawie 200 km i jechać autostradami??????

Ze Szczecina to Ty sobie przez Niemcy jedź...

Do Chorwacji ruszam z okolic Katowic więc stąd moje pytanie>

200km bo planuje jechać autostradami tylko przez Węgry żeby nie płacić winiety w Austrii i Słoweni M1 potem M7 i zastanawia mnie czy warto nadkładać tyle drogi ale jechać bez stresu i obawy przes suszarami i fotoradarami.

W Słowenii nie trzeba mieć winiety jak się pojedzie wygodnym patentem Mureck-Lenart-Ptuj :) Na węgierskie autostrady też trzeba winietę tak jak w Austrii, cenę sobie sprawdź bo nie pamiętam.

Z ciekawości wrzuciłem w guglo-mapę przejazd z Bratysławy do Zagrzebia 3 wariantami:
1) przez Austrię i Słowenię z ominięciem słoweńskiej autostrady wspomnianym patentem (mapa 1),
2) przez Węgry drogą 86 (mapa 2),
3) przez Węgry autostradami M1 i M7 (mapa 3).
Odległości wyszły 448, 356 i 519 km.
Czasy praktycznie te same, 5.15-5.20 h.
Z mojego doświadczenia (znam trasy 1 i 2), czasy 1 i 3 są realne, czas 2 sporo zawyżony. Na niezapchanej autostradzie jadę na ogół 130-140 czyli średnia ok. 100, a przez Węgry 86-tką w nocy mykam w 3 godziny, powiedzmy że do Zagrzebia bym dojechał w 4, w dzień w niecałe 5, oszczędzając na benzynie i winietkach.
Jak Ci nie zależy na oszczędzaniu wachy i chcesz grzać ile fabryka dała przez M1 i M7 to pewnie będziesz szybciej, ale tam też mogą być fotoradary stacjonarne i jeżdżące :D

Ja wybrałem już dawno trasę nr 3. Nie mam zamiaru tłuc się 86, uważać na dziury i zwierzynę. Mam nadzieję że autostradą choćby komfort jazdy będzie większy.
lukebe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukebe » 07.07.2009 09:45

dorion napisał(a):W drogę powrotną 27.06. z Tucepi do Tarnowskich Gór zmieniłem trasę i pojechałem prze Ptuj Mureck na Wiedeń Bratysławę i Zilinę, jak najwięcej autostradami, czas 13:08 z postojami, uważam że było to najlepsze rozwiazanie, a będąc już kilkakrotnie w Chorwacji jeździłem różnmi trasami.

Masz może swoją trasę w navi, ew. w google maps? Wybieram się do Tucepi z Wodzisławia Śląskiego, więc skoro wg Ciebie to najlepsza droga to może bym skorzystał.. :)
Generalnie w planach jest droga przez węgierską 86, ale niekoniecznie ;)

I jak dokładnie wyglądają opłaty?

I jeszcze jedna sprawa - jak wygląda sprawa opłaty za przejazd tunelami w Austrii - nigdzie na forum nie potrafię znaleźć, a z informacji na http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html wynika, że się płaci..
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 12.07.2009 16:55

Jechałem do Chorwacji trasą nr 2 i nr 3
W tym roku pojadę trzeci raz i wybieram trasę nr 2
Trasa nr 3 przynajmniej 2 lata temu nie była połączona z autostradą chorwacką, nie jechałem szybciej niż 130km/h i czasowo woszło dłużej niż trasą nr 2. Trasa nr 3 wymaga wykupienia winiety, tak więc jeżeli ktoś nie patrzy na koszty to może jechać trasą nr 3 150-180 km/h, dojedzie trochę szybciej ale czy bezpieczniej?
irekk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irekk » 13.07.2009 20:40

Mam pytanie jaki jest koszt winiet na osobówki na autostrady węgierskie na trasie nr 3. Co powiecie na temat skrótu ale nie trasą 81 lecz trasą 82 a potem wzdłuż Balatonu.
Proszę o info.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 13.07.2009 22:25

irekk napisał(a):Mam pytanie jaki jest koszt winiet na osobówki na autostrady węgierskie na trasie nr 3. Co powiecie na temat skrótu ale nie trasą 81 lecz trasą 82 a potem wzdłuż Balatonu.
Proszę o info.

Cena winietki to około 42 zl czyli 2550 forintów
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.07.2009 07:01

HubertBiad napisał(a):
irekk napisał(a):Mam pytanie jaki jest koszt winiet na osobówki na autostrady węgierskie na trasie nr 3. Co powiecie na temat skrótu ale nie trasą 81 lecz trasą 82 a potem wzdłuż Balatonu.
Proszę o info.

Cena winietki to około 42 zl czyli 2550 forintów

Ważna przez tydzień czyli 10 dni :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone