Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 19.06.2009 08:37

JacYamaha napisał(a):
HubertBiad napisał(a):Tankował ktoś gaz w tym roku na słowacji, węgrzech i w chorwacji? Dokładniej chodzi mi o ceny gazu.

SK=0,39 euro
H=160 HUF
HR=3,35 HRK

Aktualna cena gazu na podstawie:

http://www.ina.hr/default.aspx?id=203 i

http://natankuj.sme.sk/?go=vyhladavanie ... 5&znacka=4

to 3,69 HRK (HR) i 0,437 EUR (SK).

Pozdrav!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.06.2009 10:17

Ceny brałem z PZMot-u. Aktualizacja bodajże co 2 tygodnie. Wynika z tego, że kurs zwyżkowy :?
tmakler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tmakler » 19.06.2009 15:40

FUX napisał(a):
tmakler napisał(a):Durion,
Czy taka ciężka ta trasa przez zach. Węgry??? Bo intensywnie się zastanawiam czy jechać właśnie tą trasą, czy nadłożyć prawie 200 km i jechać autostradami??????

Ze Szczecina to Ty sobie przez Niemcy jedź...

Do Chorwacji ruszam z okolic Katowic więc stąd moje pytanie>
fhuzbych
Croentuzjasta
Winieta?

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 19.06.2009 19:58

Proste pytanko czy jadąc przez zach węgry drogą 86 potrzebna jest winieta?.
Pytam bo jechałem tą drogą w roku poprzednim i winieta nie była potrzebna dziś natomiast przypadkiem w PZMOT-cie gość poinformował mnie że winieta obowiązuje na terenie węgier na wszystkie drogi krajowe. Gdzie znajdę pewną informację na ten temat?
marekb
Cromaniak
Re: Winieta?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 19.06.2009 20:18

fhuzbych napisał(a):Proste pytanko czy jadąc przez zach węgry drogą 86 potrzebna jest winieta?.
Pytam bo jechałem tą drogą w roku poprzednim i winieta nie była potrzebna dziś natomiast przypadkiem w PZMOT-cie gość poinformował mnie że winieta obowiązuje na terenie węgier na wszystkie drogi krajowe. Gdzie znajdę pewną informację na ten temat?
idz i powiedz gosciowi ze chory
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2009 20:24

fhuzbych napisał(a):.... przypadkiem w PZMOT-cie gość poinformował mnie że winieta obowiązuje na terenie węgier na wszystkie drogi krajowe. ...

Zapytaj go następnym razem czy odróżnia Węgry od Rumunii i Bułgarii oraz czy odróżnia pojazdy do 3,5 tony od tych powyżej 3,5 tony - bo to wbrew pozorom subtelna różnica. W opłatach też :wink:
Podobnie jak Marek - powiedz mu, że jest chory :mrgreen:

fhuzbych napisał(a):.... Gdzie znajdę pewną informację na ten temat?

Choćby u źródła: www.motorway.hu :lol:
dorion
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorion » 19.06.2009 20:40

Jeśli pojedziesz na Gliwice to przez stan dróg szybciej będzie rowerem. Jedziesz na Bielsko i Cieszyn, z T.G. 1:30.

Nie jechałem całą 86 więc nie wiem. Drogę trochę przerobiłem bo w zeszłym roku jadąc samymi autostradami trochę było nudno. Więc jechałem teraz z Bratysławy na A6, S31, do miejscowości Kormed i wleciałem do Schombatley gdzie do granicy Chorwackiej posadziłem za kierownicą żonę a ja przyciąłem komara. Ale stwierdziłem że w drogę powrotną udam się autostradami.

Goocio napisał(a):
dorion napisał(a):Jechałem trzy dni temu, droga super. Z Tarnowskich Gór do Tucepi w 15:30 min

z tarnowskich przez Gliwice i Zory ?
rozumiem ze jechałes trasą 86 ?
dorion
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorion » 19.06.2009 20:50

Zastanawiam się tylko skąd 200km??? Jadąc autostradami przez Austrię jest około 110km więcej. Jadąc licznokowo 140 - 150 na godzinę wychodzi szybciej. Całą 86 bym nie jechał, zbyt długi odcinek jednym pasem.

tmakler napisał(a):
FUX napisał(a):
Czy taka ciężka ta trasa przez zach. Węgry??? Bo intensywnie się zastanawiam czy jechać właśnie tą trasą, czy nadłożyć prawie 200 km i jechać autostradami??????

romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.06.2009 22:40

jorgus111 napisał(a):
HubertBiad napisał(a):Tankował ktoś gaz w tym roku na słowacji, węgrzech i w chorwacji? Dokładniej chodzi mi o ceny gazu.

To pytanie to nie w tym wątku :wink: Tutaj jest o LPG :)

PS. Przypominam , że nazwy krajów piszemy z dużej litery :!:
:twisted:

I zgadzam się w 100% jeśli chodzi o pisanie.My Polacy jesteśmy o wiele wiekszym narodem niż Ci przez które kraje przejeżdżamy jadąc do Chorwacji.Ale trzeba mniejsze liczebnie kraje również szanować.Co do gazu w Chorwacji to prosze bardzo
http://www.autokoren.hr/htm/lpg/punionice.htm
nassau
Globtroter
ProŚba

Nieprzeczytany postnapisał(a) nassau » 19.06.2009 23:31

KOCHANI, a dajcie proszę jakiś namiar, e-mail angielskojęzyczny (no chyba, że jest polskojęzyczny) na nocleg w Letenye lub okolicach. Najlepiej adresy mail. No i ceny nie z Marsa. DZIĘKUJĘ SERDECZNYM LUDZIOM !!!

PS.
Węgierski to masakra!!! Po angielsku się dogadam. Pomóżcie, bo z małymi dziećmi lecę na samo południe i nocleg musi być.
Użytkownik usunięty
Re: ProŚba

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2009 08:25

nassau napisał(a):KOCHANI, a dajcie proszę jakiś namiar, e-mail angielskojęzyczny (no chyba, że jest polskojęzyczny) na nocleg w Letenye lub okolicach.......

A wiesz ile tych namiarów juz tu wklejono ?
Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać: "Letenye" i masz gotowe.
Np. tu dałem kilka linków www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=371744#371744
To wklejałem jakieś 3 dni temu - masz tam niamiary na cały region Zala: www.redakcio.hu/cgi-bin/redaction/page. ... ng&param=3
albo to: www.istvanfogado.hu
Tyle na zachętę :lol:
nassau napisał(a):No i ceny nie z Marsa.......

Jeszcze, żeby było wiadomo ile dla Ciebie "cena nie z Marsa" :wink:
Poszukaj w linkach wyżej jaki jest przedział cenowy - jest mniej więcej stały w całym rejonie, więc sam ocenisz czy to mało czy to dużo.
Jak Cie ceny w pensjonatach nie satysfakcjonują to najtańszą opcją jest wynajęcie domku kempigowego na kempingu w Letenye. Namiarów Ci nie dam bo nie mają strony www. Ale w Letenye jest tylko jeden kemping więc trafić nie problem - ceny w tych domkach to coś ok 2000 HUF/osoba/noc (o ile w tym roku się nie podnieśli)
nassau napisał(a):nocleg musi być......

I będzie :wink:
Ten cały region żyje z tranzytu. Jeszcze nie słyszałem na przestrzeni ostatnich 15 lat żeby ktoś został odprawiony tam z kwitkiem bo miejsc nie było.
tmakler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tmakler » 20.06.2009 14:49

dorion napisał(a):Zastanawiam się tylko skąd 200km??? Jadąc autostradami przez Austrię jest około 110km więcej. Jadąc licznokowo 140 - 150 na godzinę wychodzi szybciej. Całą 86 bym nie jechał, zbyt długi odcinek jednym pasem.

tmakler napisał(a):
FUX napisał(a):

200km bo planuje jechać autostradami tylko przez Węgry żeby nie płacić winiety w Austrii i Słoweni M1 potem M7 i zastanawia mnie czy warto nadkładać tyle drogi ale jechać bez stresu i obawy przes suszarami i fotoradarami.
dorion
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorion » 21.06.2009 13:53

W Słowenii też nie płacisz bo jedziesz przez Mureck, Lenart, Ptuj, łącznie około 65km. A na pewno jest szybciej niż przez Węgry.

tmakler napisał(a):
dorion napisał(a):Zastanawiam się tylko skąd 200km??? Jadąc autostradami przez Austrię jest około 110km więcej. Jadąc licznokowo 140 - 150 na godzinę wychodzi szybciej. Całą 86 bym nie jechał, zbyt długi odcinek jednym pasem.

tmakler napisał(a):
FUX napisał(a):

200km bo planuje jechać autostradami tylko przez Węgry żeby nie płacić winiety w Austrii i Słoweni M1 potem M7 i zastanawia mnie czy warto nadkładać tyle drogi ale jechać bez stresu i obawy przes suszarami i fotoradarami.
tmakler
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tmakler » 21.06.2009 19:59

dorion napisał(a):W Słowenii też nie płacisz bo jedziesz przez Mureck, Lenart, Ptuj, łącznie około 65km. A na pewno jest szybciej niż przez Węgry.

tmakler napisał(a):

tmakler napisał(a):
FUX napisał(a):

Super pomysł!!!! nie wiedziałem o tym odcinku przez Słowenie!!!! Rozważę i pewnie wybiorę tą trasę!!! Dzięki
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 22.06.2009 09:45

Pojechałem 86-stka pierwszy raz i powiem że rewelacja! Kraków-Cieszyn-Brela w 14 godzin.
Od Rajki do Mursko Sredisce w 2h15min,objazd kawałka Słowenii jak po sznurku.
Zawsze jeździłem przez Austrie,teraz z ciekawości pojechałem przez Węgry i nie żałuje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 42
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone