Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomcroek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomcroek » 01.06.2009 07:21

Mosqito napisał(a):W Boboszowie o tej porze nic nie kupisz. Nie stresuj się i 30 km dalej w Zabrehu kupisz na Czechy na stacji Slovnaft.
Słowacką kupisz albo zaraz za granicą (jadąc od Brna taki "dziki" parking 200metrów po prawej i 2 budki) albo na pierwszej stacji (chyba też Slovnaft) ok 3 km od granicy.

Czy ta stacja w Zabrehu znajduje się w centrum czy też przed nim jadąc od Rovensko ?
Pytam, ponieważ wg Google przed wjazdem do centrum należy pojechać łącznikiem między drogą 369 a 44 i dalej na Olomouck.
Na zbliżeniu natomiast widać chyba stację po lewej stronie (jadąc już 44) zaraz za skrzyżowaniem z drogą nr 315.
A może "na gruncie" znaki prowadzą 369 a potem w lewo na 315 i w prawo na 44 ?
Ten "dziki" parking to ten na byłym przejściu granicznym ?
Jeśli możesz to bardzo proszę o odpowiedź na powyższe :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 01.06.2009 12:10

Już piszę: Jadąc od Rovensko nie dojeżdżasz do samego Zabrehu (narazie) tylko jakiś 500 metrów przed nim zgodnie z drogowskazem na Mohelnice, Olomouc skręcasz w lewo na widoczny wiadukt, na którym w prawo. Cały czas prowadzą Cię znaki, więc się nie przejmuj. Następnie jedziesz jakby przez przedmieścia Zabrehu i ok kilometr dalej przy samej drodze masz po prawej stację Slovnaft i może jeszcze kilometr dalej po lewej stacje Shell.

Ten, "dziki" parking to nic innego jak taki szutrowy zjazd na teren starego przejscia, które służy obecnie Tirom. Pojedziesz za miejscowymi, bo dużo aut tam się zatrzymuje. Trzymaj się prawej strony. To jest 200 metrów za przejściem. Jak nie tam, to spokojnie kupisz na najbliższej stacji benzynowej.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 07.06.2009 07:25

Wczoraj jechałem drogą 86. Uważajcie na znacznie zniszczoną nawierzchnię między Kormend a Redics ! Co prawda bratankowie wystawiają uprzejmie ograniczenia do 30 km/h, ale zwolnić ze 100 i nie wpaść w dziury wielkości stolika do bridża - nie jest łatwo :?
Pozdrawiam.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 07.06.2009 12:08

potwierdzam a o czym zapomniałem w relacji. Jest poprzeczny próg (wjeżdżasz z wyciętego na niewycięty asfalt ) a zwolnić nie zdąrzyłem jadąc w deszczu. Miałem wrażenie jakbym alusy połamał i wszycy się pobudzili. Jadąc do CRO nie zwróciłem uwagi, ale w powrotnej jest wrażenie jakbyś wpadał na niziutki krawężnik. Jeszcze chyba wcześniej przy zjeżdzie z górki -na początku jakiejs miejscowości- przed torami wpadłem na niemałą dziurę.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 08.06.2009 21:39

Witam
Ponieważ moje dzieciaki źle znoszą lokalne drogi (bolące brzuchy) będę musiał jechać autostradami. Wiem, że drogo, ale chyba nie mam wyjścia.
Zatem.
Którą trasę byście polecali - austriackimi autostradami (Wiedeń-Graz) czy węgierskimi autostradami (Budapeszt-Balaton)?
Wiem, że przez Węgry trasa jest dłuższa, niemniej długość trasy to nie jedyny argument przy wyborze drogi.
Żadną z tych dwóch tras nie jechałem więc nie wiem co wybrać.
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 08.06.2009 21:52

Marek358 napisał(a):Witam
Ponieważ moje dzieciaki źle znoszą lokalne drogi (bolące brzuchy) będę musiał jechać autostradami. Wiem, że drogo, ale chyba nie mam wyjścia.
Zatem.
Którą trasę byście polecali - austriackimi autostradami (Wiedeń-Graz) czy węgierskimi autostradami (Budapeszt-Balaton)?
Wiem, że przez Węgry trasa jest dłuższa, niemniej długość trasy to nie jedyny argument przy wyborze drogi.
Żadną z tych dwóch tras nie jechałem więc nie wiem co wybrać.

Ja w lipcu wybieram się do chorwacji przez węgry. Z bratysławy do gyor autostrada, z Gyor do veszprem nad balatonem droga lokalna a potem znad balatonu do granicy chorwackiej autostrada. Cena 2500 forintów czyli koło 43 zł.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 09.06.2009 06:24

Cześć Marku.
A jak myślisz o ile jest dłuższa trasa przez Węgry. Ja też jestem z Warszawy. Jak wszystko się dobrze ułoży, to 30 lipca wyruszę z żoną po raz pierwszy do CRO. Pojedziemy trasą z Warszawy przez Rzeszów Barwinek, Koszyce, Miszkolc i od Miszkolca autostradą nad Balatonem (tu nocleg tranzytowy) do granicy z Chorwacją a dalej też autostradą chorwacką na riwierę makarską. Myślę, że wybrałem dobrą drogę. Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2009 08:31

BOLETUS napisał(a):Ja też jestem z Warszawy. Jak wszystko się dobrze ułoży, to 30 lipca wyruszę z żoną po raz pierwszy do CRO. Pojedziemy trasą z Warszawy przez Rzeszów Barwinek,

Jeśli można zapytać - dlaczego przez Rzeszów i Barwinek :?:
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 09.06.2009 08:57

BOLETUS napisał(a):

Cześć Marku.
A jak myślisz o ile jest dłuższa trasa przez Węgry. Ja też jestem z Warszawy. Jak wszystko się dobrze ułoży, to 30 lipca wyruszę z żoną po raz pierwszy do CRO. Pojedziemy trasą z Warszawy przez Rzeszów Barwinek, Koszyce, Miszkolc i od Miszkolca autostradą nad Balatonem (tu nocleg tranzytowy) do granicy z Chorwacją a dalej też autostradą chorwacką na riwierę makarską. Myślę, że wybrałem dobrą drogę. Pozdrawiam.

Jadac z warszawy jest to dziwny wariant podrozy, chyba ze zalezy ci zeby byc nad Balatonem. Ja z W-wy zawsze jezdze na Cieszyn , Olomuniec , Brno , Widen, Graz i dalej objazd platnej drogi w Slowenii i autostrada w Chorwacji. Zanim Ty dojedziesz do granicy ze Slowacja ja bede w polowie Czech.
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 09.06.2009 08:58

petr napisał(a):
BOLETUS napisał(a):

Cześć Marku.

Jadac z warszawy jest to dziwny wariant podrozy, chyba ze zalezy ci zeby byc nad Balatonem. Ja z W-wy zawsze jezdze na Cieszyn , Olomuniec , Brno , Widen, Graz i dalej objazd platnej drogi w Slowenii i autostrada w Chorwacji. Zanim Ty dojedziesz do granicy ze Slowacja ja bede w polowie Czech.

teraz poleć na cieszyn - Zyline - Wieden , to będziesz jeszcze dalej:)
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 09.06.2009 09:01

BOLETUS napisał(a):

Cześć Marku.

Szkoda, że nie jedziesz 31 lipca bo pojechalibyśmy z Warszawy razem :)
Zdecydowanie nie zamierzam jechać na Rzeszów/Koszyce/Miszkolc.
Zdecydowanie zamierzam jechać trasą - Cz-wa/Cieszyn/Bratysława a potem mam dylemat...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2009 09:09

Marek358 napisał(a):Zdecydowanie zamierzam jechać trasą - Cz-wa/Cieszyn/Bratysława a potem mam dylemat...

Dalej proponuję pojechać trasą opisaną na 1 stronie :D
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 09.06.2009 09:09

Czy na trasie miedzy Cieszynem a granica Slowcka potrzebna jest winieta czeska?
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 09.06.2009 09:11

nie
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 09.06.2009 09:30

Janusz Bajcer napisał(a):
Marek358 napisał(a):Zdecydowanie zamierzam jechać trasą - Cz-wa/Cieszyn/Bratysława a potem mam dylemat...

Dalej proponuję pojechać trasą opisaną na 1 stronie :D

Hmmm...
Nie bardzo się palę do trasy 86 z moimi dzieciakami. Zacznie się narzekanie na "brzuszek mnie boli" i podróż staje się nie do zniesienia
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone