Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 31.05.2009 15:09

KiNiU napisał(a):Witam,

Mam pytanie do tych którzy jada droga 86 - dokładnie w którym miejscu przekraczacie granice?? patrzyłem na map i droga 86 w okolicach Lenti wchodzi na Słowenie, a co niektórzy piszą ze przekraczają granicę w Letenye. Czy ktoś mógłby mi dokładnie opisać końcowy odcinek drogi 86 do wjazdu do Chorwacji?? będę bardzo wdzięczny ponieważ chce zatrzymać się gdzieś na nocleg na końcu Węgier i nie wiem gdzie dokładnie będę przekraczał granice Lenti czy Letenye??

Jeśli chcesz jechać przez Słowenie trzymasz pod kołami cały czas droge nr. 86, natomiast na Letenye za Kormend odbijasz wlewo na droge nr 76 kier. Zalaegerszeg tam przeskakujesz na 74 kier. Nagykanizsza itam albo autostradą M7 lub równoległą starą drogą do Letenye. Mijasz granice H-HR i od razu autocesta A4
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 31.05.2009 15:38

Mnie jako że startuje z Wrocławia najbardziej odpowiada trasa: Boboszów, Ołomuniec, Brno, Bratysława, Wiedeń, Graz, Mureck, Lenart, Ptuj, Zagrzeb. Mam tylko jeden kłopot jako że przejścia z Czech na Słowację oraz ze Słowacji na Austrię są to przejścia autostradowe zastanawiam się gdzie będzie można kupić winiety.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 31.05.2009 15:50

Winiety kupisz na najbliższej stacji benzynowej, lub bezpośrednio po przejechani granicy są parkingi z punkami sprzedaży.
Pozdrawiam
Rafał
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.05.2009 15:51

Żeby znaleźć odpowiedź na te pytania proponuję przeglądnąć temat przygotowany przez FUX-a a mianowicie Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Pozdrav
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 31.05.2009 15:57

Witam, Czechy stacja benzynowa wjazd do Ołomuńca, Słowacja - w Czechach stacje benzynowe 15-20km przed granicą są chyba ze dwie. Na Austrię z powodzeniem można kupić na stacjach w Bratysławie. Wszystko sprawdzone rok temu w trasie nocnej. Jak chcesz płacić w euro to Czesi policzą Ci za winietę trochę drożej...

Polecam zamiast Boboszowa jechać autostradą z Wrocławia do Krapkowic a później przez Krnov - tak jechałem rok temu. Z Bratysławy nie jedź na Wiedeń tylko na Eisenstadt.
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 31.05.2009 16:00

A czy w Boboszowie na granicy kupię od razu winiety na wszystkie kraje, czytałem na forum że na innych granicach jest taka możliwość i nie ma takiej wielkiej różnicy w cenie
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 31.05.2009 16:18

Ja w nocy próbowałem kupić w Ołomuńcu na stacji benzynowej na dalszą trasę i nie było takiej opcji otrzymałem informację, że bliżej granicy trzeba.
Zresztą zaraz po wjeździe do Czech chciałem kupić na Cechy i też nie było. W czasie jazdy tak trzeba rozprostować nogi i się dotlenić więc przy okazji można zakupić winietke :)
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 31.05.2009 16:20

Jasne że trzeba nogi rozprostować ale lepiej kupić wszystko od razu bo jak się jakieś winietki zapomni to będzie to drogo kosztować
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 31.05.2009 16:23

Jeśli jedziesz w dzień to może jest taka szansa jeśli w nocy to raczej jej nie ma przynajmniej mnie się nie udało a pytałem w kilku miejscach. Pozdrawiam.
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 31.05.2009 17:22

Wyjeżdżam 6 lipca (poniedziałek) około 3 rano z Wrocławia więc na granicy z Czechami będę koło 5 rano.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.05.2009 18:32

kuba_1991
winiety na Czechy kupisz po drodze; jest kilka stacji przed calodobowych przed wjazdem na drogę szybkiego ruchu.
Dzięki, że w kolejnym wątku przypomniano o trasie nr 2 przez Krapkowiece-Głubczyce-Krnov-Brno-Breclav-Reintal-Wilfersdorf (od tej miejscowości w kierunku Wiednia na drodze B7 masz kilka stacji benzynowych z winietami)-Wiedeń-Graz.
Dalej wg. uznania; albo z winietą na Słowenię, albo z opcją bez.
Pozdrawiam.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 31.05.2009 18:37

kuba_1991 napisał(a):Wyjeżdżam 6 lipca (poniedziałek) około 3 rano z Wrocławia więc na granicy z Czechami będę koło 5 rano.

W Boboszowie o tej porze nic nie kupisz. Nie stresuj się i 30 km dalej w Zabrehu kupisz na Czechy na stacji Slovnaft.
Słowacką kupisz albo zaraz za granicą (jadąc od Brna taki "dziki" parking 200metrów po prawej i 2 budki) albo na pierwszej stacji (chyba też Slovnaft) ok 3 km od granicy.
Austriacką kupisz w punkcie OATMC na samej granicy Jarovce/Kittsee otwarte 24h.
Słoweńską sobie darujesz jadąc przez Mureck, a w CRO płacisz na bramkach.

PS Kup sobie wcześniej trochę koron czeskich na tę winietkę.
Pozdrawiam
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 31.05.2009 18:44

klopot napisał(a):KiNiU, to gdzie chcesz przekroczyć granicę zależy od Ciebie. Jedni robią to w Letenye i to pozwalam im wjechać bezpośrednio na autostradę chorwacką z terenu Węgier. Inni przekraczają granicę w Lenti i jadą do Chorwacji przez Słowenię. Rafał

Rafale, maleńkie uzupełnienie - przejście ze Słowenią jest dokładnie w Redics na trasie 86 :-) natomiast Lenti jest oddalone wgłąb Węgier ok 8 km i leży przy drodze 75:-)

Pozdrawiam
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 31.05.2009 18:46

Dziękuje bardzo obu Panom :)
KiNiU
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KiNiU » 31.05.2009 19:58

jacek77 napisał(a):
KiNiU napisał(a):Witam,

Mam pytanie do tych którzy jada droga 86 - dokładnie w którym miejscu przekraczacie granice?? patrzyłem na map i droga 86 w okolicach Lenti wchodzi na Słowenie, a co niektórzy piszą ze przekraczają granicę w Letenye. Czy ktoś mógłby mi dokładnie opisać końcowy odcinek drogi 86 do wjazdu do Chorwacji?? będę bardzo wdzięczny ponieważ chce zatrzymać się gdzieś na nocleg na końcu Węgier i nie wiem gdzie dokładnie będę przekraczał granice Lenti czy Letenye??

Jeśli chcesz jechać przez Słowenie trzymasz pod kołami cały czas droge nr. 86, natomiast na Letenye za Kormend odbijasz wlewo na droge nr 76 kier. Zalaegerszeg tam przeskakujesz na 74 kier. Nagykanizsza itam albo autostradą M7 lub równoległą starą drogą do Letenye. Mijasz granice H-HR i od razu autocesta A4

Dzięki jacek77 twoja odpowiedź satysfakcjonuje mnie w 100% to wlasnie chciałem wiedzieć :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone