napisał(a) romuald22 » 06.05.2009 22:44
Czytając o różnych wariantach przejazdu do Cro nie natknąłem się (możem troche ślepawy ) na opis takiej trasy kombinowanej przez Austrie i Węgry.Dużo osób walczy z płatną Słowenią (i słusznie) ale jedzie autostradą austriacką za którą trzeba płacić.
Byłem w Chorwacji samochodem sześciokrotnie i przerobiłem początkowo wariant Austriacko-Słoweński bo kiedys tańszy a np.na Istrie wydaje się najszybszy.Ostatnie jednak trzy razy kombinowałem właśnie przez Austrie i Węgry z kilku powodów: 1. W moim przypadku odległość. 2. Tankowanie gazu przed Sopronem tuz za granica Austro-Wegierska jak juz mam jego "opary". 3.Nieco taniej bo w Austrii nie jadę autostradą a po ich drogach mknie się szybko (100km/h poza zabudowanym).
Dla ewentualnych złośliwców dodam, że oszczędny w granicach rozsadku jestem bo juz w Chorwacji cały czas autostradą.
Podaje swoja trasę:
1.Wyjazd z Żywca - Zwardoń - Żylina i stąd autostradą do Bratysławy.
2.W Bratysławie przejście Jarovce i wjazd do Austrii.Tu trzeba byc czujnym żeby nie ściągnęło Was na autostradę.Ja jade droga B50 na Eisenstadt (popatrzcie na mape - całkiem niezły skrócik omijajacy Wiedeń w drodze na południe).
3.Trzeba minąć Eisenstadt (tu nie dac sie dwukrotnie wciągnąć na płatną S31) zjechać z B50 na 16 na Klinngenbach, kawałeczek i już węgierski Sopron.
4.Na Wegrzech drogi b.dobrze oznakowane numerami i przyzwoita nawierzchnia - jadę 84 a poźniej 86 do Redics na granicy ze Słowenią.
5.W Słowenii również uwaga na nową autostradę.Trzeba jechać tak:
"Wjeżdżasz do Słowenii i zaraz za granicą po minięciu stacji benzynowej na rondzie skręcasz w lewo zgodnie z drogowskazem Dolga Vas. Jedziesz do miejscowości Lendava, w której jedziesz prosto aż do ronda z drogowskazem Mursko Sobota, gdzie skręcasz w prawo. Następnie mijasz po lewej Lidl, vis a vis stację Petrol i jedziesz prosto aż do ronda, na którym skręcasz na kierunek Cakovec w prawo do góry na wiadukt nad torami. Na wiadukcie rondo na którym skręcasz na Cakovec w lewo i od tej pory jedziesz cały czas prosto do granicy. W sumie całą Słowenię przejeżdżasz w około 15 minut."(cytat z Seebecka)
6.Potem 209 do Cakovca a tam już znaki w lewo na autostradę (polecam pierwszy na tej trasie całodobowy gaz w sv.Krizu przed autostradą dla gazowników) lub jesli ktoś nie zauwazy to dojedzie do Varażdina i z tamtąd autostradą do swego celu...Powodzenia.
Ostatnio edytowano 02.06.2009 14:14 przez
romuald22, łącznie edytowano 1 raz