Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2009 07:18

szary779 napisał(a):W tym roku wybieram się po raz pierwszy do Cro i planuję drogę przez Węgry jednak mam dylemat: droga nr 86 lub Budapeszt.Czy ktoś może mi doradzić coś sensownego? Oczywiście czytałem dużo na forum na ten temat ale prosiłbym osoby które jechały obydwoma szlakami o info która jest szybsza do przejazdu (nocą ?) ,bezpieczniejsza, tańsza?Planuję wyjazd w niedzielę wieczorem przez Cieszyn. Z góry dzięki za porady :cry: :la:

jechałem 86 nocą droga jest praktycznie pusta, ruch minimalny śmiało polecam do nocnego przejazdu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.03.2009 07:32

Szybsza? Bezpieczniejsza? Tańsza?
Policz ile Cię będzie kosztowała winieta - potem pomyśl jak długo się jedzie autostradą (nie zawsze są korki) a jak długo jedziesz (skoro czytałeś) drogą 86 (przez te wszystkie wioski gdzie ograniczenie do 30 km/h)
Wybór należy do Ciebie.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 12.03.2009 10:03

Janusz Bajcer napisał(a):
pawlop napisał(a):No dobra, mniejsza o wcześniejszą dyskusję, ale czy ktoś wie jak z tymi stacjami benzynowymi. :lol:

Są stacje benzynowe 24 h w Letenye i w Goričan.

Dzięki. Właśnie o taką informację mi chodziło. :P
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 12.03.2009 10:08

W 2007r jechałem trasą 86 w nocy i nie było problemu, ruch taki sobie i policji nie uświadczyłem przez całą trasę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2009 14:35

Jechałem w dzień powszedni...kilka minut po 13 wyjeżdżalem z pod sklepu "wolnocłowego" na granicy cro-slo.
16:20 byłem na obwodnicy Bratysławy.Po drodze w Csornej kilkanaście minut w Tesco.
Tiry droga 86 grzeją równo,zwalniając oczywiście w wioskach.Ale do 30 ograniczeń tam góra dwa,trzy...
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 12.03.2009 18:20

szary779 napisał(a):W tym roku wybieram się po raz pierwszy do Cro i planuję drogę przez Węgry jednak mam dylemat: droga nr 86 lub Budapeszt.Czy ktoś może mi doradzić coś sensownego? Oczywiście czytałem dużo na forum na ten temat ale prosiłbym osoby które jechały obydwoma szlakami o info która jest szybsza do przejazdu (nocą ?) ,bezpieczniejsza, tańsza?Planuję wyjazd w niedzielę wieczorem przez Cieszyn. Z góry dzięki za porady :cry: :la:

Jeździłem obydwiema drogami. W ubiegłym roku pierwszy raz Chyżne, Zilina, Bratysława, Szombathely, Lendava, Varażdin i dalej autostrada. Trzeba kupić za 300sk winietkę miesięczną na słowacką autostradę (jest też na drogę powrotmną) i dalej bezpłatnie aż do Chorwacji (jechaliśmy w czerwcu jeszcze przed wprowadzeniem winiet w Słowenii). Wyjechaliśmy w sobotę o godz 3.00 nad ranem a w Sibeniku byliśmy 18.00 tego samego dnia, bez szaleństw, nie przekraczając 110km/h, respektując lokalne ograniczenia prędkości. Dwa krótkie postoje po drodze. Żadnych korków. Uważam, że trasa ta jest szybsza i mniej męcząca niż E7 przez Sahy i Budapeszt. Koszty takie same.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.03.2009 18:27

hepik napisał(a):Ale do 30 ograniczeń tam góra dwa,trzy...

W takim razie przynajmniej z siedmiu nie zauważyłeś :wink:

Ograniczenia do 30 owszem są i raczej większość ich przestrzega (nie dotyczy wspomnianych TIRowców), natomiast poza terenem zabudowanym w większości miejsc na liczniku nie mam mniej niż o 100 więcej. Czasem na autostradzie jedzie się mniej, jak się trafi na wzmożony ruch albo na "królów lewego pasa" :D
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 12.03.2009 20:56

Dzięki za porady, chyba wybiorę jednak 86 ale kiedyś na pewno spróbuję przez Budapeszt. Jac Yamaha od dłuższego czasu śledzę ten temat i troszkę skołowały mnie te ronda w Słowenii. :P :P :coool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2009 21:26

szary779 napisał(a):Dzięki za porady, chyba wybiorę jednak 86 ale kiedyś na pewno spróbuję przez Budapeszt. Jac Yamaha od dłuższego czasu śledzę ten temat i troszkę skołowały mnie te ronda w Słowenii. :P :P :coool:

Te rondo za granicą HU/SLO jest bardzo proste - zwykłe rondo jak w każdym mieście i trzeba skręcić w lewo i tyle. Dalej prosto i wjazd do CRO.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 12.03.2009 23:01

A może mi ktoś ze śląska podpowiedzieć jak dojechać do Pyrzowickiego lotniska jadąc a4 od strony Wrocławia. Może być dalsza trasa, ale szybsza niż przeciskanie sią przez miasto. Sląska Górnego nie znam więc proszę o pomoc. Znam jedynie A4 przejazdem.
kuba65
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba65 » 13.03.2009 06:44

MWN napisał(a):A może mi ktoś ze śląska podpowiedzieć jak dojechać do Pyrzowickiego lotniska jadąc a4 od strony Wrocławia. Może być dalsza trasa, ale szybsza niż przeciskanie sią przez miasto. Sląska Górnego nie znam więc proszę o pomoc. Znam jedynie A4 przejazdem.

Jedziesz autostradą A4 do samych Katowic i dojeżdzasz do węzła Murckowska, tam obierasz kierunek na Warszawę i Częstochowa - droga S86 i jedziesz cały czas ta drogą do miejscowości Nowa Wieś. Tam jest kolejny węzeł i kierujesz sie na nową drogę S1, która prowadzi Cię do samego lotniska. Nie zabłądzisz bo jest oznakowany skręt na Airport Pyrzowice:) Uważaj po drodze bo po minięciu Katowic i CH Real w Czeladzi (po lewej stronie) przy drodze S86 znajdują się fotoradary. Wg mnie droga bardzo prosta ale w razie jakichkolwiek wątpliwości służę pomocą.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 13.03.2009 09:49

Wielkie dzięki, teraz na pewno nie zabłądzę!
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 13.03.2009 09:58

kuba65 napisał(a):
MWN napisał(a):A może mi ktoś ze śląska podpowiedzieć jak dojechać do Pyrzowickiego lotniska jadąc a4 od strony Wrocławia. Może być dalsza trasa, ale szybsza niż przeciskanie sią przez miasto. Sląska Górnego nie znam więc proszę o pomoc. Znam jedynie A4 przejazdem.

Jedziesz autostradą A4 do samych Katowic i dojeżdzasz do węzła Murckowska, tam obierasz kierunek na Warszawę i Częstochowa - droga S86 i jedziesz cały czas ta drogą do miejscowości Nowa Wieś. Tam jest kolejny węzeł i kierujesz sie na nową drogę S1, która prowadzi Cię do samego lotniska. Nie zabłądzisz bo jest oznakowany skręt na Airport Pyrzowice:) Uważaj po drodze bo po minięciu Katowic i CH Real w Czeladzi (po lewej stronie) przy drodze S86 znajdują się fotoradary. Wg mnie droga bardzo prosta ale w razie jakichkolwiek wątpliwości służę pomocą.

To optymalna trasa, niema co szukać skrótów, bo możesz sie zagrzebać w naszej śląskiej "aglomeracji" na amen. Remonty na S-86 skończone, więc przejazd bez problemu. Oczywiście na "przypadki" niema rady.
Dużo zależy od pory dnia gdy będziesz jechał. Najgorzej jest rano między 6-stą a 10-tą i popołudniu międz 14-stą i 17-stą
adusia
Globtroter
warszawa-split

Nieprzeczytany postnapisał(a) adusia » 16.03.2009 11:43

Badi napisał(a):Też w tym roku jadę 86-tką i mam nadzieję, że nie będzie gorzej niż 3 lata temu ;)

Witam i pozdrawiam wszytskich zakochanych w Chorwacji. Ja jade pierwszy raz z W-wy i podpowiedzcie mi, ktoredy najlepiej, najszybciej jechac, bo juz powiem szczerze mam metlik.
Czy lepiej z Cieszyna na Zyline, Bratislawe, Szombatelyi Zagreb czy lepiej Cieszyn, Brno, Wieden, Graz, Zagreb czy moze Cieszyn,Bratislawa,Graz, Zagreb?
Nie bede miala za duzo czasu na jazde, wiec poprosze o szybkie trasy pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.03.2009 11:48

Nie myśl tyle tylko pakuj się i jedź - obie drogi prowadzą do celu - obie warte polecenia. Najlepiej jedź pierwszą a wracaj drugą. Najlepsza podpowiedź jest mało warta w porównaniu z własnym doświadczeniem.
Cieszyn-Bratysława-Graz-Zagrzeb bym sobie odpuścił.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone