Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2009 19:08

pawlop napisał(a):
zebik napisał(a):
pawlop napisał(a):
Za miejscowością Kormend (jakieś 3-4 km) zjeżdżamy z Route 86 na drogę nr 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg. Po około 20 km skręcamy w lewo (kierunek i nr drogi pozostaje taki sam), następnie po około 4 kilometrach skręcamy w prawo (w miejscowości Andrashida). Po kolejnych 4 kilometrach znów skręcamy w prawo w drogę nr 74 (w dalszym ciągu E65) i łapiemy kierunek na Nagykanizsa. Za miejscowością Palin mijamy (nie wiem czy górą czy dołem autostradę i po około kilometrze skręcamy w prawo na drogę nr 71 (w dalszym ciągu E65). Uważając bu nie zjechać z niej na autostradę dojeżdżamy na samą granicę Letenye - Gorican. Łapiemy pod gumy hrvarską autoceste A4 i do celu

Mam pytanie odnośnie tej trasy. Czy ktoś może ją przetestował bo myślę, że pojadę nią w tym roku i chodzi mi o stacje benzynowe w Nagykanizsa lub na dojeżdzie do autostrady, czy są czynne w nocy. Moje pytanie stąd, bo jak jechałem przez Węgry w 2007r przez Redics to był z tym kłopot w nocy.

Na granicy HU/SLO po wjeździe do SLO zaraz po lewej stronie masz całodobową stację benzynową (jeśli będziesz jechać przez SLO). Potem jedź zgodnie z opisem jak w postach wyżej.

No właśnie chodzi o to że ta opisana trasa nie prowadzi przez SLO tylko bezpośrednio z Węgier do CRO. Tak poza tym oczywiście chodzi o przejazd drogą równoległą do autostrady na Węgrzech.

Jasne przez SLO jest mniej kręcenia i tańszy tank w SLO. Można potem nie wbijać się w autostradę od razu tylko jechać równoległą trasą do Varażdina lub kawałem dalej i tam wbić się w auto cestę.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 11.03.2009 19:13

Z tym tańszym tankowaniem w SLO to chyba już niedokładnie tak. Proponuję sprawdzić ceny np. ON na Węgrzech i SLO i się okarze że na Węgrzech na obecną chwilę jest taniej. Ponadto po co ryzykować że człowiek się pomyli, źle skręci w SLO w złą uliczkę i skasują za brak winietki za 35 EURO :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2009 19:44

pawlop napisał(a):Z tym tańszym tankowaniem w SLO to chyba już niedokładnie tak. Proponuję sprawdzić ceny np. ON na Węgrzech i SLO i się okarze że na Węgrzech na obecną chwilę jest taniej. Ponadto po co ryzykować że człowiek się pomyli, źle skręci w SLO w złą uliczkę i skasują za brak winietki za 35 EURO :D

Teraz to może jest taniej na Węgrzech w ubiegłoroczne lato najtaniej było w Słowenii. Co do trasy przez SLO to tam jest prosta sprawa z objechaniem autostrady z resztą kilka postów wyżej jest dokładnie opisany odcinek od granicy HU/SLO w Redics do granicy SLO/HR w Mursco Sredisce.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 11.03.2009 19:47

Wiem. Poza tym biorąc pod uwagę to co Słoweńcy zrobili z winietami to nie wiadomo czy nie zmienią kawałka drogi od granicy na płatny.
florian46
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) florian46 » 11.03.2009 19:59

Pytanko!
Ile czasu zajmuje przejazd od N. Sącza przez Słowacje, Węgry do granicy Chorwackiej w Letenye. Będę jechał tą trasą pierwszy raz - kierunek Korcula i chciałbym zaplanować po drodze nocleg juz na terytorium Chorwacji. Jeśli macie jakieś namiary na nocleg to proszę o info.
:?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2009 20:11

pawlop napisał(a):Wiem. Poza tym biorąc pod uwagę to co Słoweńcy zrobili z winietami to nie wiadomo czy nie zmienią kawałka drogi od granicy na płatny.

Tam nie za bardzo jest gdzie zrobić odcinek płatny bo ta droga do Dolga Vas jest drogą jednopasmową poza tym zaraz jest właśnie Dolga Vas potem Lendava i zaraz kilka kilometrów jest granica w Mursco z resztą przecież sami Słoweńcy mieszkający w tamtych miejscowościach muszą się poruszać po drogach nie płacąc za nie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2009 20:13

florian46 napisał(a):Pytanko!
Ile czasu zajmuje przejazd od N. Sącza przez Słowacje, Węgry do granicy Chorwackiej w Letenye. Będę jechał tą trasą pierwszy raz - kierunek Korcula i chciałbym zaplanować po drodze nocleg juz na terytorium Chorwacji. Jeśli macie jakieś namiary na nocleg to proszę o info.

To zależy czy będą korki czy nie w jakich godzinach wyjedziesz ale myślę, że do 16 godzin to się zmieścisz dojeżdżając prawie do celu. Zaplanuj sobie nocleg w okolicach Plitvicich Jezior.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2009 20:20

Tu masz odpowiedź
florian46
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) florian46 » 11.03.2009 20:29

zebik napisał(a):

To zależy czy będą korki czy nie w jakich godzinach wyjedziesz ale myślę, że do 16 godzin to się zmieścisz dojeżdżając prawie do celu. Zaplanuj sobie nocleg w okolicach Plitvicich Jezior.

Dzięki za szybką odpowiedź!
Chciałbym wyjechać nad ranem (piątek 03.07) z dwójką małych dzieci więc będzie kilka postojów. Gdzie po drodze mogę się naciąć na utrudnienia w ruchu?
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 11.03.2009 20:29

No dobra, mniejsza o wcześniejszą dyskusję, ale czy ktoś wie jak z tymi stacjami benzynowymi. :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2009 21:03

florian46 napisał(a): Gdzie po drodze mogę się naciąć na utrudnienia w ruchu?

W Budapeszcie i na bramce Lučko w Zagrzebiu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2009 21:07

pawlop napisał(a):No dobra, mniejsza o wcześniejszą dyskusję, ale czy ktoś wie jak z tymi stacjami benzynowymi. :lol:

Są stacje benzynowe 24 h w Letenye i w Goričan.
Ostatnio edytowano 11.03.2009 21:18 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2009 21:13

Janusz Bajcer napisał(a):....Są stacje benzynowe 24 h w Letenye i w Goričan.

i w Nagykanizsa na wylotówce w kierunku Letenye
florian46
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) florian46 » 11.03.2009 21:45

Janusz Bajcer napisał(a):
florian46 napisał(a): Gdzie po drodze mogę się naciąć na utrudnienia w ruchu?

W Budapeszcie i na bramce Lučko w Zagrzebiu.

Dziękuje za pomoc.
Relacja z podróży Pana Janusza bardzo przybliża to co mnie czeka już za pare miesięcy.
Pozdrawiam.
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 11.03.2009 22:42

W tym roku wybieram się po raz pierwszy do Cro i planuję drogę przez Węgry jednak mam dylemat: droga nr 86 lub Budapeszt.Czy ktoś może mi doradzić coś sensownego? Oczywiście czytałem dużo na forum na ten temat ale prosiłbym osoby które jechały obydwoma szlakami o info która jest szybsza do przejazdu (nocą ?) ,bezpieczniejsza, tańsza?Planuję wyjazd w niedzielę wieczorem przez Cieszyn. Z góry dzięki za porady :cry: :la:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone