zebik napisał(a):ciekawe kto jadąc w nocy to zauważy (kościółek, boisko) itp. proponowałbym opisać trasę po znakach, a nie po pejzażu za szybą.
TTT napisał(a):zebik napisał(a):ciekawe kto jadąc w nocy to zauważy (kościółek, boisko) itp. proponowałbym opisać trasę po znakach, a nie po pejzażu za szybą.
Ogólnie trzeba tylko otworzyć oczy - droga jest dobrze oświetlona lampami po obu stronach - a w Słoweni czy Chorwacji to chyba każdy kosciółek - wieżyczka są podświetlone.
Ja jadąc do Chorwacji przejezdżałem przez Dolga Vas i Lendavę w nocy i nie miałem z tym żadnych problemów.
zebik napisał(a):Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.
Marcs napisał(a):.... i wychodzi mi nocleg gdzieś na końcu tej trasy
fider napisał(a):Na pewno znajdzie się osoba która będzie mogła mi pomóc. Jadę pierwszy raz. Jutro z rana będę chciał wydrukować podpowiedzi i jechać.
Będę naprawdę bardzo wdzięczny. Nie byłem w stanie na bieżąco czytać tematów bowiem nie mam stałego dostępu do neta. Jeśli znalazłby się ktoś uprzejmy i napisał jak jechać i ile mnie to będzie kosztować będę bardzo wdzięczny.
dziękuję
fider
Za miejscowością Kormend (jakieś 3-4 km) zjeżdżamy z Route 86 na drogę nr 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg. Po około 20 km skręcamy w lewo (kierunek i nr drogi pozostaje taki sam), następnie po około 4 kilometrach skręcamy w prawo (w miejscowości Andrashida). Po kolejnych 4 kilometrach znów skręcamy w prawo w drogę nr 74 (w dalszym ciągu E65) i łapiemy kierunek na Nagykanizsa. Za miejscowością Palin mijamy (nie wiem czy górą czy dołem autostradę i po około kilometrze skręcamy w prawo na drogę nr 71 (w dalszym ciągu E65). Uważając bu nie zjechać z niej na autostradę dojeżdżamy na samą granicę Letenye - Gorican. Łapiemy pod gumy hrvarską autoceste A4 i do celu
pawlop napisał(a):Za miejscowością Kormend (jakieś 3-4 km) zjeżdżamy z Route 86 na drogę nr 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg. Po około 20 km skręcamy w lewo (kierunek i nr drogi pozostaje taki sam), następnie po około 4 kilometrach skręcamy w prawo (w miejscowości Andrashida). Po kolejnych 4 kilometrach znów skręcamy w prawo w drogę nr 74 (w dalszym ciągu E65) i łapiemy kierunek na Nagykanizsa. Za miejscowością Palin mijamy (nie wiem czy górą czy dołem autostradę i po około kilometrze skręcamy w prawo na drogę nr 71 (w dalszym ciągu E65). Uważając bu nie zjechać z niej na autostradę dojeżdżamy na samą granicę Letenye - Gorican. Łapiemy pod gumy hrvarską autoceste A4 i do celu
Mam pytanie odnośnie tej trasy. Czy ktoś może ją przetestował bo myślę, że pojadę nią w tym roku i chodzi mi o stacje benzynowe w Nagykanizsa lub na dojeżdzie do autostrady, czy są czynne w nocy. Moje pytanie stąd, bo jak jechałem przez Węgry w 2007r przez Redics to był z tym kłopot w nocy.
zebik napisał(a):pawlop napisał(a):Za miejscowością Kormend (jakieś 3-4 km) zjeżdżamy z Route 86 na drogę nr 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg. Po około 20 km skręcamy w lewo (kierunek i nr drogi pozostaje taki sam), następnie po około 4 kilometrach skręcamy w prawo (w miejscowości Andrashida). Po kolejnych 4 kilometrach znów skręcamy w prawo w drogę nr 74 (w dalszym ciągu E65) i łapiemy kierunek na Nagykanizsa. Za miejscowością Palin mijamy (nie wiem czy górą czy dołem autostradę i po około kilometrze skręcamy w prawo na drogę nr 71 (w dalszym ciągu E65). Uważając bu nie zjechać z niej na autostradę dojeżdżamy na samą granicę Letenye - Gorican. Łapiemy pod gumy hrvarską autoceste A4 i do celu
Mam pytanie odnośnie tej trasy. Czy ktoś może ją przetestował bo myślę, że pojadę nią w tym roku i chodzi mi o stacje benzynowe w Nagykanizsa lub na dojeżdzie do autostrady, czy są czynne w nocy. Moje pytanie stąd, bo jak jechałem przez Węgry w 2007r przez Redics to był z tym kłopot w nocy.
Na granicy HU/SLO po wjeździe do SLO zaraz po lewej stronie masz całodobową stację benzynową (jeśli będziesz jechać przez SLO). Potem jedź zgodnie z opisem jak w postach wyżej.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi