Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 16.08.2008 22:20

sorry ale nie umiem wklejać ramek nie jest to mój opis ale jest najbardziej wiarygodny
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 17.08.2008 12:47

zebik napisał(a):ciekawe kto jadąc w nocy to zauważy (kościółek, boisko) itp. proponowałbym opisać trasę po znakach, a nie po pejzażu za szybą.

Ogólnie trzeba tylko otworzyć oczy - droga jest dobrze oświetlona lampami po obu stronach - a w Słoweni czy Chorwacji to chyba każdy kosciółek - wieżyczka są podświetlone.
Ja jadąc do Chorwacji przejezdżałem przez Dolga Vas i Lendavę w nocy i nie miałem z tym żadnych problemów.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2008 13:05

TTT napisał(a):
zebik napisał(a):ciekawe kto jadąc w nocy to zauważy (kościółek, boisko) itp. proponowałbym opisać trasę po znakach, a nie po pejzażu za szybą.

Ogólnie trzeba tylko otworzyć oczy - droga jest dobrze oświetlona lampami po obu stronach - a w Słoweni czy Chorwacji to chyba każdy kosciółek - wieżyczka są podświetlone.
Ja jadąc do Chorwacji przejezdżałem przez Dolga Vas i Lendavę w nocy i nie miałem z tym żadnych problemów.

ja też jechałem ostatnio przez ten odcinek Slo i również nie miałem problemów, ale wydaje mi się, że raczej ze znakami raźniej jechać niż widokami za chodnikiem
Użytkownik usunięty
Re: przejazd przez Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2008 13:08

zebik napisał(a):Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.

opisałem trasę przez SLO, a inni ją tylko potwierdzają patrzcie post na wcześniejszej stronie Archangela.
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 21.08.2008 21:08

Witam. Pozdrawiam wszystkich z Promajny, chciałem tylko wszystkim podziękować za cenne wskazówki dotyczące trasy. Dojechałem szczęśliwie dziś rano po 14h jadąc ze Śląska. Teraz czeka mnie powrót 30 lub 31.08, chyba będzie masakra.Pozdrav
Marcs
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcs » 23.08.2008 20:39

Witam
Może ktoś ma jakieś namiary na nocleg przy 86. Planuje jechać tą trasą i wychodzi mi nocleg gdzieś na końcu tej trasy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2008 20:42

Marcs napisał(a):.... i wychodzi mi nocleg gdzieś na końcu tej trasy

Ponieważ nie wiem co oznacza konkretnie "na końcu tej trasy" :wink:
masz link ogólny:
www.redakcio.hu/cgi-bin/redaction/page. ... ng&param=3
fider
Podróżnik
Prawie Panika

Nieprzeczytany postnapisał(a) fider » 29.08.2008 21:47

Jutro jadę do Chorwacji przez Węgry i Słowację. Proszę napiszcie mi jak jechać. Będę przekraczał granicę w Zwardoniu około 18:00.

Proszę o podpowiedzenie mi które wybrać drogi (szybkie mogą być płatne - ale z ominięciem Słowenii) do okolic Makarskiej.

Jeśli będzie ktoś na tyle uprzejmy że poda jeszcze drogę z mniejszymi opłatami będzie fajnie.

Na pewno znajdzie się osoba która będzie mogła mi pomóc. Jadę pierwszy raz. Jutro z rana będę chciał wydrukować podpowiedzi i jechać.

Będę naprawdę bardzo wdzięczny. Nie byłem w stanie na bieżąco czytać tematów bowiem nie mam stałego dostępu do neta. Jeśli znalazłby się ktoś uprzejmy i napisał jak jechać i ile mnie to będzie kosztować będę bardzo wdzięczny.

dziękuję
fider
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Prawie Panika

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2008 21:54

fider napisał(a):Na pewno znajdzie się osoba która będzie mogła mi pomóc. Jadę pierwszy raz. Jutro z rana będę chciał wydrukować podpowiedzi i jechać.

Będę naprawdę bardzo wdzięczny. Nie byłem w stanie na bieżąco czytać tematów bowiem nie mam stałego dostępu do neta. Jeśli znalazłby się ktoś uprzejmy i napisał jak jechać i ile mnie to będzie kosztować będę bardzo wdzięczny.

dziękuję
fider

Zajrzyj na pierwszą stronę tego tematu poczytaj , wydrukuj - i szerokiej drogi :lol: :papa:
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 03.02.2009 10:53

Witam w A.D. 2009.
Czas rozpocząć przygotowania na ten rok.
Zaczynam od odświeżenia Route 86.
Czy nastapiły jakieś zmiany po trasie ?
Zwłaszcza chodzi o przejaz przez Dolga Vas ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.02.2009 11:28

Jak na razie nie stwierdzono zmian, co nie koniecznie musi oznaczać że ich nie ma. Aktualizacji dokonuję na bieżąco w 1 poście :)
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 03.02.2009 12:31

Dzięki za zwrócenie uwagi. Z rozpędu nie zauważyłem. Sorki. :roll:
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 11.03.2009 18:03

Za miejscowością Kormend (jakieś 3-4 km) zjeżdżamy z Route 86 na drogę nr 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg. Po około 20 km skręcamy w lewo (kierunek i nr drogi pozostaje taki sam), następnie po około 4 kilometrach skręcamy w prawo (w miejscowości Andrashida). Po kolejnych 4 kilometrach znów skręcamy w prawo w drogę nr 74 (w dalszym ciągu E65) i łapiemy kierunek na Nagykanizsa. Za miejscowością Palin mijamy (nie wiem czy górą czy dołem autostradę i po około kilometrze skręcamy w prawo na drogę nr 71 (w dalszym ciągu E65). Uważając bu nie zjechać z niej na autostradę dojeżdżamy na samą granicę Letenye - Gorican. Łapiemy pod gumy hrvarską autoceste A4 i do celu

Mam pytanie odnośnie tej trasy. Czy ktoś może ją przetestował bo myślę, że pojadę nią w tym roku i chodzi mi o stacje benzynowe w Nagykanizsa lub na dojeżdzie do autostrady, czy są czynne w nocy. Moje pytanie stąd, bo jak jechałem przez Węgry w 2007r przez Redics to był z tym kłopot w nocy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2009 18:18

pawlop napisał(a):
Za miejscowością Kormend (jakieś 3-4 km) zjeżdżamy z Route 86 na drogę nr 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg. Po około 20 km skręcamy w lewo (kierunek i nr drogi pozostaje taki sam), następnie po około 4 kilometrach skręcamy w prawo (w miejscowości Andrashida). Po kolejnych 4 kilometrach znów skręcamy w prawo w drogę nr 74 (w dalszym ciągu E65) i łapiemy kierunek na Nagykanizsa. Za miejscowością Palin mijamy (nie wiem czy górą czy dołem autostradę i po około kilometrze skręcamy w prawo na drogę nr 71 (w dalszym ciągu E65). Uważając bu nie zjechać z niej na autostradę dojeżdżamy na samą granicę Letenye - Gorican. Łapiemy pod gumy hrvarską autoceste A4 i do celu

Mam pytanie odnośnie tej trasy. Czy ktoś może ją przetestował bo myślę, że pojadę nią w tym roku i chodzi mi o stacje benzynowe w Nagykanizsa lub na dojeżdzie do autostrady, czy są czynne w nocy. Moje pytanie stąd, bo jak jechałem przez Węgry w 2007r przez Redics to był z tym kłopot w nocy.

Na granicy HU/SLO po wjeździe do SLO zaraz po lewej stronie masz całodobową stację benzynową (jeśli będziesz jechać przez SLO). Potem jedź zgodnie z opisem jak w postach wyżej.
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 11.03.2009 19:01

zebik napisał(a):
pawlop napisał(a):

Na granicy HU/SLO po wjeździe do SLO zaraz po lewej stronie masz całodobową stację benzynową (jeśli będziesz jechać przez SLO). Potem jedź zgodnie z opisem jak w postach wyżej.

No właśnie chodzi o to że ta opisana trasa nie prowadzi przez SLO tylko bezpośrednio z Węgier do CRO. Tak poza tym oczywiście chodzi o przejazd drogą równoległą do autostrady na Węgrzech.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone