Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.08.2008 12:42

maczos napisał(a):witam...
jak to ma się do informacji, że odcinek od przejścia granicznego do zjazdu na drogę 86 jest bezpłatny. W którym miejscu go capnęli ???

maczos, krótka uwaga:
M1 jest bezpłatna nie od przejścia A/HU a od wjazdu M15 do zjazdu DK86
chyba że użyłeś skrótu myślowego dotyczącego przejścia granicznego SVK/HU na M15 i odcinka M15 - M1 - zjazd na DK86 :-)
jaano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaano » 08.08.2008 14:24

.. :oops: .. sorki uwazam ze takie "domyslne" okreslenie nie jest zbyt obrazliwe bo zawsze mozna powiedziec ..skurczysyny.. no ale inaczej tego nie mozna okreslac jak specjalnie ktos kogos lapie..
nie jestem w stanie powiedziec jak daleko sie zapuscili bo maja wylaczony telefon.. ja mam nadzieje ze jak do tej pory zjazd na Rajke jest bezplatny.. zawsze tam jezdzilem
pzdr
morozg
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) morozg » 09.08.2008 23:27

jaano napisał(a):.. :oops: .. sorki uwazam ze takie "domyslne" okreslenie nie jest zbyt obrazliwe bo zawsze mozna powiedziec ..skurczysyny.. no ale inaczej tego nie mozna okreslac jak specjalnie ktos kogos lapie..
nie jestem w stanie powiedziec jak daleko sie zapuscili bo maja wylaczony telefon.. ja mam nadzieje ze jak do tej pory zjazd na Rajke jest bezplatny.. zawsze tam jezdzilem
pzdr

Jest bezpłatny w 100% od przejścia granicznego do zjazdu na drogę 86 dla pojazdów poniżej 3,5 tony. Jechałem kilka dni temu i pytałem się na stacji benzynowej bodajże Mool (pierwsza po prawej przy autostradzie) i węgier powiedział mi, że płacą tylko pojazdy powyżej 3,5 tony i autobusy.
jgalazka01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgalazka01 » 11.08.2008 08:52

morozg
Jest bezpłatny w 100% od przejścia granicznego do zjazdu na drogę 86 dla pojazdów poniżej 3,5 tony. Jechałem kilka dni temu i pytałem się na stacji benzynowej bodajże Mool (pierwsza po prawej przy autostradzie) i węgier powiedział mi, że płacą tylko pojazdy powyżej 3,5 tony i autobusy.

Rozumiem, że jak będę jechał z Bratysławy drogą E75 ( nie drogą 150 )do m. Level na Węgrzech, kawałek autostradą i dalej drogą 86 to odcinek od granicy słowacko-węgierskiej do zjazdu z autostrady na drogę 86 jest bezpłatny?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.08.2008 09:12

W ubiegłym roku na 100% był bezpłatny, w tym roku podobno również jest na 100% bezpłatny :D Ja jadę 150 do Mosonmagyorovar bo omijam wtedy "ślimaki" i ograniczenia na autostradzie w Bratislavie, a poza tym lubię te madziarskie miasteczka :wink:
morozg
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) morozg » 11.08.2008 23:11

jgalazka01 napisał(a):Rozumiem, że jak będę jechał z Bratysławy drogą E75 ( nie drogą 150 )do m. Level na Węgrzech, kawałek autostradą i dalej drogą 86 to odcinek od granicy słowacko-węgierskiej do zjazdu z autostrady na drogę 86 jest bezpłatny?

Dokładnie tak. Oczywiście jak zaznaczyłem dla pojazdów do 3,5 tony. Ja jechałem z przyczepą kempingową i gdyby mój zestaw przekroczył 3,5 T. musiałbym wnieść opłatę.
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 15.08.2008 22:50

Może przejeżdżał ktoś w ostatnich dniach przez Dolga vas i Lendave. Pytam, bo wyjeżdżam 20.08 a czytałem o różnych objażdach w tym rejonie i zastanawiam się czy pchać się tamtędy, czy może lepiej wogóle ominąć Słowenię.
Dzieki za info.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 16.08.2008 08:58

no własnie, ja jadę 21.8 i chyba ominę Słowenie zupełnie bo nie chce się stresować, zamkneta droga czy nie, płatny kawałek czy nie, że też musieli tam tak namieszeć :roll:
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 16.08.2008 15:07

Ja jechałem niedawno - przekraczając Redics jakieś 100 metrów za granicą jest rondo - na tym rondzie skręcasz w lewo - potem jedziesz cały czas prosto - po lewej stronie mijasz małą wieżyczkę (chyba kościółek) - po prawej mijasz posterunek policji - jedziesz dalej prosto aż do drugiego kościoła (wieżyczki) po lewej stronie - ja zaraz za tym kościołem skręciłem w lewo (podobno można jechać prosto, ale ja skręciłem w lewo) - potem dalej jakieś 300 metrów prosto - dojeżdżasz do sporego skrzyżowania (po prawej stronie przed skrzyżowaniem jest boisko piłkarskie), na którym można jechać prosto lub w prawo - skręcasz w prawo i jedziesz cały czas prosto - mijasz pierwsze rondo jadąc prosto, a na drugim rondzie skręcasz w lewo i jedziesz go granicy z CRO.

Droga absolutnie bezpłatna i sprawdzona niedawno osobiście.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.08.2008 17:57

Oto najnowsza informacja (z dnia 15.08.2008) z tego fyrtla :-) Słowenii za: http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 268&page=5

A5 (Maribor-Hungary): Beltinci-Lendava section (17km), and H7 (from A5 to border crossing SI/HU Dolga vas-Rédics) 3km were opened yesterday.

A5 Lendava-Pince 14km (border cross.) Tornyiszentmiklós will be put into operation on tuesday next week, with a big ceremony and opening by the prime ministers of the two countries

Potwierdzenie ze strony DARS:

http://www.dars.si/?mod=AktualnoDisplay&anewsid=833
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 16.08.2008 18:31

To teraz proszę napisz to po polsku........ :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2008 19:58

TTT napisał(a):Ja jechałem niedawno - przekraczając Redics jakieś 100 metrów za granicą jest rondo - na tym rondzie skręcasz w lewo - potem jedziesz cały czas prosto - po lewej stronie mijasz małą wieżyczkę (chyba kościółek) - po prawej mijasz posterunek policji - jedziesz dalej prosto aż do drugiego kościoła (wieżyczki) po lewej stronie - ja zaraz za tym kościołem skręciłem w lewo (podobno można jechać prosto, ale ja skręciłem w lewo) - potem dalej jakieś 300 metrów prosto - dojeżdżasz do sporego skrzyżowania (po prawej stronie przed skrzyżowaniem jest boisko piłkarskie), na którym można jechać prosto lub w prawo - skręcasz w prawo i jedziesz cały czas prosto - mijasz pierwsze rondo jadąc prosto, a na drugim rondzie skręcasz w lewo i jedziesz go granicy z CRO.

Droga absolutnie bezpłatna i sprawdzona niedawno osobiście.

ciekawe kto jadąc w nocy to zauważy (kościółek, boisko) itp. proponowałbym opisać trasę po znakach, a nie po pejzażu za szybą.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 16.08.2008 22:14

jechałem ta trasa ale w prawo ni jak nie można. Z ronda trzeba skręcić w bardzo mały zjazd ledwo widoczny tuż za siatką tj ogrodzenie jechać chwilę wzdłuż nowej drogi faktycznie mija się posterunek policji dużo radiowozów , na pierwszym rondzie w prawo a potem jak według wskazówek umieszczonych na tej stronie nie ma znaków ani z jednej strony ani jadąc z powrotem.Jakoś dałem radę więc się nie martw powodzenia.
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 16.08.2008 22:15

Koledzy to jak jest z tym przejazdem przez Słowenię, moge tam spokojnie jechać, czy lepiej sie nie pchać, bo nie wiadomo co zastane na miejscu?

@Archangel uprzedziłes mnie :) to chyba zaryzykuje i pojadę tam.

Dziękuje wszystkim za informacje.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 16.08.2008 22:18

Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem. stosuj się do tych wskazówek a dasz radę
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone