Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gregem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregem » 02.08.2008 12:04

dzieki serdeczne :)
Mosqito
Cromaniak
Re: przejazd przez Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.08.2008 12:21

zebik napisał(a):Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.

Zebik, jak w takim razie odniesiesz swoje spostrzeżenia do opinii kolegów, którzy również ostatnio tamtędy jechali:

archangel napisał(a):mam jedno pytanko do tych co jechali przez Redics, znajomy jechał i mówił,że tak jest zrobione to pierwsze rondo żeby wyprowadzić na H7 ponoć są postawione barierki zagradzające wjazd na Dolga Vas.

oraz:

wlodek61 napisał(a):Wróciłem właśnie 2 dni temu i mogę potwierdzić to co On powiedział.Z tym,że to żaden problem.Nie ma OPŁAT NA TYM ODCINKU DROGI W SŁOWENII

i jeszcze:

woojtekg napisał(a):z przejscia granicznego nie można juz zjechac na Dolgą Vas, bo jest droga już zamknieta, więc po tym do nich napisałem. Pytałem sie również czy można za darmo dojechac do granicy Pince jak i równiez bezposrednio do Chorwacji , jednoczesnie pytałem się czy te drogi są otwarte, bo słyszałem że nie. Napisano mi, że te obie drogi sa zamkniete dla ruchu ( do 01.09 ) a ruch jest poprowadzony autostardą w budowie (skoro droga ma być płatna za niecały miesiąc, to pewnie nadaje się już do jazdy )

Przyznam szczerze, że robi się mętlik bo z jednej strony wszyscy piszą, że jechali w tym samym czasie a zaraz potem jedni (Bierut, Zebik) że można jechać z rondka na Dolga Vas i Lendavę a inni (Archangel, Wlodek61 i Woojtekg) że nie można.
Najgorsze że nawet info z DARS nie rozstrzyga sprawy. Do tej pory byłem gorącym zwolennikiem jechania przez ten kawalądek Słowenii ale teraz zaczynam sie skłaniać ku skręceniu z drogi 86 w 74 i nią dojechania do 7 i do Letenye. Co wy na to ?
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 02.08.2008 12:46

Witam. Ja wczoraj wieczorem przejeżdżałem przez Słowenię od strony Chorwacji, zresztą 2 tygodnie temu do Chorwacji również jechałem ta drogą. Spokojnie można przejechac drogą biegnącą obok nowo budowanej autostrady. Nie chce mi się już teraz szukac nicka osoby udzielającej porady ale jedna z poczatku sezonu bardzo mi sie przydała. Na rondzie za granica z Węgrami należy kierowac się na m.Dolga Vas i Petisovci, przejeżdża się przez centrum Lendavy, na obrzeżach tej miejscowości jest rondo i własnie z niego zjeżdżamy na wąska lokalną drogę biegnącą tuż obok autostrady. Zaznaczam, że dokładnie nie notowałem sobie drogi, punkt po punkcie, także dokładnie jej nie odtworzę z pamięci ale przejechac się da. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty
Re: przejazd przez Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2008 13:28

Mosqito napisał(a):
zebik napisał(a):Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.

Zebik, jak w takim razie odniesiesz swoje spostrzeżenia do opinii kolegów, którzy również ostatnio tamtędy jechali:

archangel napisał(a):mam jedno pytanko do tych co jechali przez Redics, znajomy jechał i mówił,że tak jest zrobione to pierwsze rondo żeby wyprowadzić na H7 ponoć są postawione barierki zagradzające wjazd na Dolga Vas.

oraz:

wlodek61 napisał(a):Wróciłem właśnie 2 dni temu i mogę potwierdzić to co On powiedział.Z tym,że to żaden problem.Nie ma OPŁAT NA TYM ODCINKU DROGI W SŁOWENII

i jeszcze:

woojtekg napisał(a):z przejscia granicznego nie można juz zjechac na Dolgą Vas, bo jest droga już zamknieta, więc po tym do nich napisałem. Pytałem sie również czy można za darmo dojechac do granicy Pince jak i równiez bezposrednio do Chorwacji , jednoczesnie pytałem się czy te drogi są otwarte, bo słyszałem że nie. Napisano mi, że te obie drogi sa zamkniete dla ruchu ( do 01.09 ) a ruch jest poprowadzony autostardą w budowie (skoro droga ma być płatna za niecały miesiąc, to pewnie nadaje się już do jazdy )

Przyznam szczerze, że robi się mętlik bo z jednej strony wszyscy piszą, że jechali w tym samym czasie a zaraz potem jedni (Bierut, Zebik) że można jechać z rondka na Dolga Vas i Lendavę a inni (Archangel, Wlodek61 i Woojtekg) że nie można.
Najgorsze że nawet info z DARS nie rozstrzyga sprawy. Do tej pory byłem gorącym zwolennikiem jechania przez ten kawalądek Słowenii ale teraz zaczynam sie skłaniać ku skręceniu z drogi 86 w 74 i nią dojechania do 7 i do Letenye. Co wy na to ?

Jakieś 48 godzin temu tamtędy przejeżdżałem to chyba wiem jak jechałem. Odcinek drogi pomiędzy HU/SLO a SLO/HR (nie autostrada) jest otwarty

PS. Jeśli chodzi o opłaty za odcinek autostrady od granicy Słoweńskiej do Chorwackiej to tak jak pisałem wyżej kobieta na stacji powiedział mi że raczej tak - więc nie ryzykowałem choć wydawało mi się że jest nie płatna, jadąc alternatywną trasą do autostrady w nocy jechałem 15 minut przez dwie puste miejscowości - żadnego ruchu.
Ostatnio edytowano 02.08.2008 14:34 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.08.2008 14:08

Stary, przykro mi ale teraz już zamotałeś kompletnie. Kilkanaście razy przeczytałem Twój ostatni post i nadal nic z niego nie rozumiem. Jesli możesz zedytuj go używając pojęć:
- granica HU/SLO (bo o którą słoweńską Ci chodzi nie wiem),
- H7 i A5 bo o którą autostradę Ci chodzi też nie wiadomo
- zjazd do Dolga Vas z jakiej drogi ?? Zaraz za Petrolem z ronda czy zjazd z H7, którego wg Ciebie nie ma a wg zdjęć które wkleiłem na 13 stronie tego wątku jak byk widać że jest
- która droga ( jaki konkretny odcinek ) jest wg Ciebie zamknięty bo z lektury Twego wątku to nie wynika, a inni pisali że właśnie droga z rondka za granicą SLO/HU przez Centrum Dolga Vas i Lendavę
- piszesz że jest droga alternatywna wzdłuż autostrady w kier. granicy SLO/HR tymczasem do dziś dzień wiedziałem że ta autostrada wiedzie do granicy SLO/HU w Pince a to trochę inny kierunek
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 02.08.2008 14:18

No fajnie-i jak tu byc mądrym?
No nic muszę obserwowac co będzie dalej,może wkońcu do czegos dojdziemy!!!!
:D :lol: :D :lol:
Pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2008 14:31

Mosqito napisał(a):Stary, przykro mi ale teraz już zamotałeś kompletnie. Kilkanaście razy przeczytałem Twój ostatni post i nadal nic z niego nie rozumiem. Jesli możesz zedytuj go używając pojęć:
- granica HU/SLO (bo o którą słoweńską Ci chodzi nie wiem),
- H7 i A5 bo o którą autostradę Ci chodzi też nie wiadomo
- zjazd do Dolga Vas z jakiej drogi ?? Zaraz za Petrolem z ronda czy zjazd z H7, którego wg Ciebie nie ma a wg zdjęć które wkleiłem na 13 stronie tego wątku jak byk widać że jest
- która droga ( jaki konkretny odcinek ) jest wg Ciebie zamknięty bo z lektury Twego wątku to nie wynika, a inni pisali że właśnie droga z rondka za granicą SLO/HU przez Centrum Dolga Vas i Lendavę
- piszesz że jest droga alternatywna wzdłuż autostrady w kier. granicy SLO/HR tymczasem do dziś dzień wiedziałem że ta autostrada wiedzie do granicy SLO/HU w Pince a to trochę inny kierunek

Jadąc przez Dolga Vas nie widziałem (co nie oznacza że nie ma) zjazdu z autostrady H7, taki zjazd najwcześniej widziałem w Lendawie,
żaden odcinek drogi pomiędzy granicami HU/SLO a SLO/HR nie jest zamknięty - odpisywałem tylko na posty sugerujące że za stacją petrol w stronę Dolga Vas zamknęli drogę (ona jest otwarta i przejezdna (jechałem)
Opisuję cały czas drogę od stacji petrol za granicą SLO/HU do przejścia w Mursko Sredisce. Opisałem tak jak jechałem i tyle. A moje sugestie dotyczą nie tylko twojego postu ale też innych pytających i może stąd ten mętlik
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 02.08.2008 14:35

ancia napisał(a):No fajnie-i jak tu byc mądrym?
No nic muszę obserwowac co będzie dalej,może wkońcu do czegos dojdziemy!!!!
:D :lol: :D :lol:
Pozdro

Po prostu jechac i się nie rozczulac, w Cro cudo sunce i more, niestety dla mnie to już wspomnienia. :lol:
Jadaccy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadaccy » 03.08.2008 22:29

dede napisał(a):(...) Na rondzie za granica z Węgrami należy kierowac się na m.Dolga Vas i Petisovci, przejeżdża się przez centrum Lendavy, na obrzeżach tej miejscowości jest rondo i własnie z niego zjeżdżamy na wąska lokalną drogę biegnącą tuż obok autostrady. (...)

Chcielibyśmy skorzystac jeszcze z Twojej grzeczności i dopytac...
1) gdzie wpada ta wąską droga, chodzi nam już o fragment tuż przed przejściem granicznym, czy z niej jest bezpośrednio wjazd na przejście?
2) gdy dwa lata temu jechaliśmy ta trasą wydawało się nam, że jest tam tylko jedna wąska droga, która prowadzi do przejścia; czy ta płatna jest wybudowana obok, czy przebudowano dotychczasową, a ta "lokalna" którą opisujesz jest alternatywą wcześniej przez nas niewidzianą? (choc zbawienną obecnie)
Wstyd się przyznac ale i rok temu również jechaliśmy tą trasą, ale w nocy i pamiętam tylko, że obok trwała budowa.
Będziemy wdzięczni za zobrazowanie końca tej trasy.
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 04.08.2008 12:02

Witam. Troszkę juz wypocząłem po podróży i przespałem sie z ta drogą, tak więc postaram się choc trochę ja przybliżyc. Łatwiej mi w tej chwili będzie napisac jadąc od strony Chorwacji, tak więc w druga strone będzie po prostu odwrotnie. Jadąc prosto od Mursko Sreisce / przejście graniczne/ jedziemy cały czas prosto kierując się cały czas na Lendavę, dojeżdżając do Lendavy jedziemy dokładnie tuz obok budowanej drogi autostrady. W pewnym momencie, nie wiem czy to juz jest Lendava czy jeszcze jej przedmieścia jest rondo na którym skręcamy w prawo do Lendavy. To jest jak mi sie wydaje chyba to rondo o które toczy sie dyskusja, po jego lewej stronie patrząc od strony Cro, około 100 m od niego jest stacja paliw Petrol / mala/. Jadąc do Cro mozna było do niej przejechac i własnie tam tankowaliśmy paliwo, natomiast wracając w dniu 1.VIII zjazd w te strone był zablokowany, stały barierki i znaki zakazujące wjazdu. Wracajc do tematu skręcając na rondzie w prawo do centrum Lendavy dosłownie za ok. 100 m po lewej stronie mamy duża stację paliw Petrol , jest to Lendava, przy tej stacji skręcamy w lewo i jedziemy dalej do centrum miasteczka. W pewnym momencie mamy tylko mozliwośc skręcic tylko w prawo na m. Pince/ Wegry/ lub w lewo, wybieramy te druga opcje i przejeżdżamy przez Lendavę, jako charakterystyczny punkt prz tej drodze obrałbym posterubnek policji przy którym stoja ładnie ustawione białe Ople Astra / radiowozy/. Na obrzeżach Lendavy, jadąc wcześniej cały czas prosto dojeżdżamy do kolejnego ronda na którym kierujemy sie juz na Redics.
Tak więc jadąc od strony Węgier na tym pierwszym rondzie należałoby skręcic w lewo do Lendavy , później jadąc cały czas przez Lendavę przy zóltym znaku na Pince nie jechac prosto w kierunku wskazywanym przez ten znak tylko skręcic w prawo i później tuz prz stacji Petrol jeszcze raz w prawo i zaraz na rondzie w lewo na Cakovec. Ja jechałem ta droga po raz pierwszy, tez miałem małe obawy, ale Lendava jest to dośc małe miasteczko takze nawet jak gdzieś źle skręcicie to i tak szybko będzie mozna wrócic z powrotem, a wjazdy z ronda na autostrade sa oznaczone i po prostu tam nie jedziemy. Jak mi się uda, nigdy wczesniej tego nie robiłem to wkleje zdjęcie drogowskazu z przed tego drugiego ronda patrząc w stronę Cro.

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2008 15:50

dede napisał(a):Witam. Troszkę juz wypocząłem po podróży i przespałem sie z ta drogą, tak więc postaram się choc trochę ja przybliżyc. Łatwiej mi w tej chwili będzie napisac jadąc od strony Chorwacji, tak więc w druga strone będzie po prostu odwrotnie. Jadąc prosto od Mursko Sreisce / przejście graniczne/ jedziemy cały czas prosto kierując się cały czas na Lendavę, dojeżdżając do Lendavy jedziemy dokładnie tuz obok budowanej drogi autostrady. W pewnym momencie, nie wiem czy to juz jest Lendava czy jeszcze jej przedmieścia jest rondo na którym skręcamy w prawo do Lendavy. To jest jak mi sie wydaje chyba to rondo o które toczy sie dyskusja, po jego lewej stronie patrząc od strony Cro, około 100 m od niego jest stacja paliw Petrol / mala/. Jadąc do Cro mozna było do niej przejechac i własnie tam tankowaliśmy paliwo, natomiast wracając w dniu 1.VIII zjazd w te strone był zablokowany, stały barierki i znaki zakazujące wjazdu. Wracajc do tematu skręcając na rondzie w prawo do centrum Lendavy dosłownie za ok. 100 m po lewej stronie mamy duża stację paliw Petrol , jest to Lendava, przy tej stacji skręcamy w lewo i jedziemy dalej do centrum miasteczka. W pewnym momencie mamy tylko mozliwośc skręcic tylko w prawo na m. Pince/ Wegry/ lub w lewo, wybieramy te druga opcje i przejeżdżamy przez Lendavę, jako charakterystyczny punkt prz tej drodze obrałbym posterubnek policji przy którym stoja ładnie ustawione białe Ople Astra / radiowozy/. Na obrzeżach Lendavy, jadąc wcześniej cały czas prosto dojeżdżamy do kolejnego ronda na którym kierujemy sie juz na Redics.
Tak więc jadąc od strony Węgier na tym pierwszym rondzie należałoby skręcic w lewo do Lendavy , później jadąc cały czas przez Lendavę przy zóltym znaku na Pince nie jechac prosto w kierunku wskazywanym przez ten znak tylko skręcic w prawo i później tuz prz stacji Petrol jeszcze raz w prawo i zaraz na rondzie w lewo na Cakovec. Ja jechałem ta droga po raz pierwszy, tez miałem małe obawy, ale Lendava jest to dośc małe miasteczko takze nawet jak gdzieś źle skręcicie to i tak szybko będzie mozna wrócic z powrotem, a wjazdy z ronda na autostrade sa oznaczone i po prostu tam nie jedziemy. Jak mi się uda, nigdy wczesniej tego nie robiłem to wkleje zdjęcie drogowskazu z przed tego drugiego ronda patrząc w stronę Cro.

Obrazek

Obrazek

dokładnie taka trasa - pierwsze rondo za petrolem w lewo w lendawie - pierwsze rondo w prawo drugie prosto a na końcu jechać na Cakovec i do granicy
jaano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaano » 08.08.2008 00:46

Tych co nie wiedza - chce ostrzec - jadąc od Bratysławy na Węgry - jeśli nie chce cie jechać autostrada to trzeba zaraz za granicą zjeżdżać na prawo na Rajke - wczoraj znajomy pojechal, przeoczył zjazd i trochę dalej juz gliniarze stali i sprawdzali winiety (sk....ny - ciekawe gdzie mialby ja kupic na ich terenie..?) i dali mu mandacik na 72 Euro...
pzdr
maczos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maczos » 08.08.2008 07:24

witam...
jak to ma się do informacji, że odcinek od przejścia granicznego do zjazdu na drogę 86 jest bezpłatny. W którym miejscu go capnęli ???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2008 11:31

jaano napisał(a):Tych co nie wiedza - chce ostrzec - jadąc od Bratysławy na Węgry - jeśli nie chce cie jechać autostrada to trzeba zaraz za granicą zjeżdżać na prawo na Rajke - wczoraj znajomy pojechal, przeoczył zjazd i trochę dalej juz gliniarze stali i sprawdzali winiety (sk....ny - ciekawe gdzie mialby ja kupic na ich terenie..?) i dali mu mandacik na 72 Euro...
pzdr

Jeśli znasz tą relację i zapłatę za mandat to opisz dokładnie gdzie zjechał - bo ten odcinek był bezpłatny
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 08.08.2008 12:39

Jak dla mnie jest jasna sprawa. Przeoczył zjazd na 86 i pojechał dalej M1 w stronę Gyor. A za tym zjazdem jest już płatna. I wszyscy o tym wiedzą. Więc nie masz co siać paniki i o ostrzegać Bóg wie przed czym. Winietkę węgierską jeśli potrzebna możesz kupić przez internet przed wyjazdem.

Na całym świecie na płatnych odcinkach są egzekwowane opłaty, więc nazywanie funkcjonariuszy policji egzekwujących przestrzeganie prawa "sku...nami" jest niczym innym jak sku....syństwem używając Twoich słów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone