zebik napisał(a):Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.
archangel napisał(a):mam jedno pytanko do tych co jechali przez Redics, znajomy jechał i mówił,że tak jest zrobione to pierwsze rondo żeby wyprowadzić na H7 ponoć są postawione barierki zagradzające wjazd na Dolga Vas.
wlodek61 napisał(a):Wróciłem właśnie 2 dni temu i mogę potwierdzić to co On powiedział.Z tym,że to żaden problem.Nie ma OPŁAT NA TYM ODCINKU DROGI W SŁOWENII
woojtekg napisał(a):z przejscia granicznego nie można juz zjechac na Dolgą Vas, bo jest droga już zamknieta, więc po tym do nich napisałem. Pytałem sie również czy można za darmo dojechac do granicy Pince jak i równiez bezposrednio do Chorwacji , jednoczesnie pytałem się czy te drogi są otwarte, bo słyszałem że nie. Napisano mi, że te obie drogi sa zamkniete dla ruchu ( do 01.09 ) a ruch jest poprowadzony autostardą w budowie (skoro droga ma być płatna za niecały miesiąc, to pewnie nadaje się już do jazdy )
Mosqito napisał(a):zebik napisał(a):Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.
Zebik, jak w takim razie odniesiesz swoje spostrzeżenia do opinii kolegów, którzy również ostatnio tamtędy jechali:archangel napisał(a):mam jedno pytanko do tych co jechali przez Redics, znajomy jechał i mówił,że tak jest zrobione to pierwsze rondo żeby wyprowadzić na H7 ponoć są postawione barierki zagradzające wjazd na Dolga Vas.
oraz:wlodek61 napisał(a):Wróciłem właśnie 2 dni temu i mogę potwierdzić to co On powiedział.Z tym,że to żaden problem.Nie ma OPŁAT NA TYM ODCINKU DROGI W SŁOWENII
i jeszcze:woojtekg napisał(a):z przejscia granicznego nie można juz zjechac na Dolgą Vas, bo jest droga już zamknieta, więc po tym do nich napisałem. Pytałem sie również czy można za darmo dojechac do granicy Pince jak i równiez bezposrednio do Chorwacji , jednoczesnie pytałem się czy te drogi są otwarte, bo słyszałem że nie. Napisano mi, że te obie drogi sa zamkniete dla ruchu ( do 01.09 ) a ruch jest poprowadzony autostardą w budowie (skoro droga ma być płatna za niecały miesiąc, to pewnie nadaje się już do jazdy )
Przyznam szczerze, że robi się mętlik bo z jednej strony wszyscy piszą, że jechali w tym samym czasie a zaraz potem jedni (Bierut, Zebik) że można jechać z rondka na Dolga Vas i Lendavę a inni (Archangel, Wlodek61 i Woojtekg) że nie można.
Najgorsze że nawet info z DARS nie rozstrzyga sprawy. Do tej pory byłem gorącym zwolennikiem jechania przez ten kawalądek Słowenii ale teraz zaczynam sie skłaniać ku skręceniu z drogi 86 w 74 i nią dojechania do 7 i do Letenye. Co wy na to ?
Mosqito napisał(a):Stary, przykro mi ale teraz już zamotałeś kompletnie. Kilkanaście razy przeczytałem Twój ostatni post i nadal nic z niego nie rozumiem. Jesli możesz zedytuj go używając pojęć:
- granica HU/SLO (bo o którą słoweńską Ci chodzi nie wiem),
- H7 i A5 bo o którą autostradę Ci chodzi też nie wiadomo
- zjazd do Dolga Vas z jakiej drogi ?? Zaraz za Petrolem z ronda czy zjazd z H7, którego wg Ciebie nie ma a wg zdjęć które wkleiłem na 13 stronie tego wątku jak byk widać że jest
- która droga ( jaki konkretny odcinek ) jest wg Ciebie zamknięty bo z lektury Twego wątku to nie wynika, a inni pisali że właśnie droga z rondka za granicą SLO/HU przez Centrum Dolga Vas i Lendavę
- piszesz że jest droga alternatywna wzdłuż autostrady w kier. granicy SLO/HR tymczasem do dziś dzień wiedziałem że ta autostrada wiedzie do granicy SLO/HU w Pince a to trochę inny kierunek
dede napisał(a):(...) Na rondzie za granica z Węgrami należy kierowac się na m.Dolga Vas i Petisovci, przejeżdża się przez centrum Lendavy, na obrzeżach tej miejscowości jest rondo i własnie z niego zjeżdżamy na wąska lokalną drogę biegnącą tuż obok autostrady. (...)
dede napisał(a):Witam. Troszkę juz wypocząłem po podróży i przespałem sie z ta drogą, tak więc postaram się choc trochę ja przybliżyc. Łatwiej mi w tej chwili będzie napisac jadąc od strony Chorwacji, tak więc w druga strone będzie po prostu odwrotnie. Jadąc prosto od Mursko Sreisce / przejście graniczne/ jedziemy cały czas prosto kierując się cały czas na Lendavę, dojeżdżając do Lendavy jedziemy dokładnie tuz obok budowanej drogi autostrady. W pewnym momencie, nie wiem czy to juz jest Lendava czy jeszcze jej przedmieścia jest rondo na którym skręcamy w prawo do Lendavy. To jest jak mi sie wydaje chyba to rondo o które toczy sie dyskusja, po jego lewej stronie patrząc od strony Cro, około 100 m od niego jest stacja paliw Petrol / mala/. Jadąc do Cro mozna było do niej przejechac i własnie tam tankowaliśmy paliwo, natomiast wracając w dniu 1.VIII zjazd w te strone był zablokowany, stały barierki i znaki zakazujące wjazdu. Wracajc do tematu skręcając na rondzie w prawo do centrum Lendavy dosłownie za ok. 100 m po lewej stronie mamy duża stację paliw Petrol , jest to Lendava, przy tej stacji skręcamy w lewo i jedziemy dalej do centrum miasteczka. W pewnym momencie mamy tylko mozliwośc skręcic tylko w prawo na m. Pince/ Wegry/ lub w lewo, wybieramy te druga opcje i przejeżdżamy przez Lendavę, jako charakterystyczny punkt prz tej drodze obrałbym posterubnek policji przy którym stoja ładnie ustawione białe Ople Astra / radiowozy/. Na obrzeżach Lendavy, jadąc wcześniej cały czas prosto dojeżdżamy do kolejnego ronda na którym kierujemy sie juz na Redics.
Tak więc jadąc od strony Węgier na tym pierwszym rondzie należałoby skręcic w lewo do Lendavy , później jadąc cały czas przez Lendavę przy zóltym znaku na Pince nie jechac prosto w kierunku wskazywanym przez ten znak tylko skręcic w prawo i później tuz prz stacji Petrol jeszcze raz w prawo i zaraz na rondzie w lewo na Cakovec. Ja jechałem ta droga po raz pierwszy, tez miałem małe obawy, ale Lendava jest to dośc małe miasteczko takze nawet jak gdzieś źle skręcicie to i tak szybko będzie mozna wrócic z powrotem, a wjazdy z ronda na autostrade sa oznaczone i po prostu tam nie jedziemy. Jak mi się uda, nigdy wczesniej tego nie robiłem to wkleje zdjęcie drogowskazu z przed tego drugiego ronda patrząc w stronę Cro.
jaano napisał(a):Tych co nie wiedza - chce ostrzec - jadąc od Bratysławy na Węgry - jeśli nie chce cie jechać autostrada to trzeba zaraz za granicą zjeżdżać na prawo na Rajke - wczoraj znajomy pojechal, przeoczył zjazd i trochę dalej juz gliniarze stali i sprawdzali winiety (sk....ny - ciekawe gdzie mialby ja kupic na ich terenie..?) i dali mu mandacik na 72 Euro...
pzdr
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi