Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 31.07.2008 15:18

woojtekg...
dawaj znac na bieżąco....obserwuje temat bo wyjeżdżam 27.08 ale z tego wynika że skoro drogi nr.3 i 443 beda zamknięte i będą przekierowywac na H7 a potem na A5 to nie będą płatne i nie trzeba będzie winiety.
Pozdro. :D :D
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 31.07.2008 15:53

dostałem odpowiedz z Dars, że droga A5 bedzie płatna, nie wiem jak z drogą H5 i nie wiem czy bedzie możliwe przejechanie z Redics na południe nie jadąc zadnym odcinkiem drogi A5

napisz najlepiej maila do Darsu, bedzie miała jasnośc i wiarygodną "podkładkę" w razie kontroli
gregem
Turysta
Bratyslawa - Csorna

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregem » 31.07.2008 16:38

witajcie,
wszystko juz prawie wiem nt drogi 86, ale mam prosbe - prosze opisac w kilku slowach, jak trafic z autostrady (jade od Zyliny) na route 86 ?
czy powinienem w Bratyslawie zjezdzac z autostrady czy jechac w kierunku Budapesztu i tam zjechac na Csorne ? (kupowac winiete u Madziarow ?)

pozdrawiam
greg
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 31.07.2008 17:14

Możesz zjechac na Csorna i Szombathely -bez opłat.
gregem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregem » 31.07.2008 19:57

no to fajnie, ale w ktorymmiejscu szukac takiego zjazdu z autostrady ??
magda35
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda35 » 31.07.2008 20:42

jak wjedziesz na Węgry (na przejsciu w Rajce) kieruj sie na Gyor, w mosonmagarovar trzeba zjechać na droge 86, napewno bedzie tam drogowskaz albo na Szambotely,Csorne czy Redics, patrz na numer drogi 86, napewno zobaczysz, nazwy mogą mieć blędy, nie chce mi sie szukać mapy ;)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 31.07.2008 20:52

woojtekg napisał(a):No zamiast robić tyle szumu na tym forum warto napisać do Dars`u dostałem odpowiedzieć, że drogi nr 3 i numer 443 do Pince i na Wegry zostały zamkniete z powodu remontu do 01.09.2008r a ruch został przekierowany na autostradę, która jest w budowie.

Czegoś nie rozumiem: 3 i 443 zamknięte z powodu remontu i ruch przeniesiony na autostradę, która również jest w budowie ?
Jeśli nawet są zamknięte to na jakich konkretnie odcinkach ? 443 idzie jako Kolodvorska ulica przez samo centrum Lendavy - też jest zamknięta ??? Przecież te drogi łączą miejscowości, czy mamy rozumieć że w tym momencie są one odcięte od świata ?
Co najważniejsze nijak nie mogę "pożenić" drogi nr 3 z przejazdem przez centrum Dolga Vas i Lendavy !!

woojtekg napisał(a):pozwole sobie wstawić jeden z fragmentów tego maila

Czy mógłbyś wkleić cały tekst maila jaki dostałeś z DARS ? Przyznam szczerze, że wklejenie tylko jednego fragmentu - przynajmniej mnie - zamiast rozjaśnić, kompletnie zaciemniło obraz. Ale być może to kwestia wyjęcia z kontekstu.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 01.08.2008 06:55

Sebeck

Ktos napisał wczesniej na forum, że z przejscia granicznego nie można juz zjechac na Dolgą Vas, bo jest droga już zamknieta, więc po tym do nich napisałem. Pytałem sie również czy można za darmo dojechac do granicy Pince jak i równiez bezposrednio do Chorwacji , jednoczesnie pytałem się czy te drogi są otwarte, bo słyszałem że nie. Napisano mi, że te obie drogi sa zamkniete dla ruchu ( do 01.09 ) a ruch jest poprowadzony autostardą w budowie (skoro droga ma być płatna za niecały miesiąc, to pewnie nadaje się już do jazdy ). To tyle, jak masz watliwości na napisz do nich, ja opowiedzi dostawałem po około 1h.

A ja i tak chyba pojade przez Węgry i wjade bezpośrednio do Chorwacji, niby wszystko przez Słowenie powinno być OK, ale chyba wole sobie zaoszczędzić nerwów.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.08.2008 07:40

magda35 napisał(a):jak wjedziesz na Węgry (na przejsciu w Rajce) kieruj sie na Gyor, w mosonmagarovar trzeba zjechać na droge 86, napewno bedzie tam drogowskaz albo na Szambotely,Csorne czy Redics, patrz na numer drogi 86, napewno zobaczysz, nazwy mogą mieć blędy, nie chce mi sie szukać mapy ;)

dokładnie jw. i jak będzie coś takiego:
Obrazek
to Ty dalej prosto
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 01.08.2008 09:11

Mosqito i woojtekg....dajcie znac jak coś się jeszcze" rozjaśni " bo teraz to już nic nie wiem..
Dzięki!!!!!
Użytkownik usunięty
przejazd przez Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2008 09:50

Wczoraj wróciłem z Cro i jechałem w obie strony przez zachodnie Węgry i Słowenię więc pokrótce objaśnię jak przejechać przez Lendawę, żeby nie wjechać na autostradę. Jak jechałem do cro i wjechałem do Słowenii po zatrzymaniu się na tank (pierwsza po lewej stornie stacja benzynowa zaraz za granicą) zapytałem kobiety w kasie czy przejazd do Mursco Srediscie jest bezpłatny ale ona powiedziała, że raczej nie więc nie ryzykowałem i pojechałem prostą drogą omijając autostradę. Po zjeździe ze stacji paliw zaraz jest rondo i na tym rondzie należy pojechać w lewo (za około 200 m będzie żółty drogowskaz z nazwą DOLGA VAS) następnie jedziemy prosto i wjeżdżamy do Lendawy w Lendawie na pierwszym rondzie jedziemy w prawo (znak kieruje na MURSCO SOBOTA) na następnym mniejszym rondzie dalej na Mursco Sobota (przez rondo prosto) a potem już kierujemy się na CAKOVEC (będzie taki drogowskaz) i dojeżdżamy do granicy w Mursco. Nigdzie na tym odcinku nie znalazłem drogowskazu na Mursco Sredisce. Droga jest prosta wystarczy pojechać tak jak opisałem.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 01.08.2008 10:26

Jestem ciekawa czy ta droga będzie zamknieta od 19.08-1.09 tak jak pisał woojtekg.Mam zaplanowaną trase tak jak jechał zebik-wyjeżdżam 27.08....ciekawe jak to bedzie?
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 01.08.2008 10:54

z tego co ja zrozumiałem, to ta droga jest zamknięta już teraz ( tak pisał tez wlodek61 ) ale tak naprawde nikt niczego nie może być pewien, bo organizacja ruchu w tamtym rejonie zmienia się co chwile - no ale na obecną chwile nie jest to chyba niebezpieczne, bo sie nie płaci
Tobie jednak bym radził jednak zjechac troche z 86 i pojechac do granicy z Chorwacją, dołożysz kilka kilometrów, a będziesz miała pewnośc że nie trzeba winiety

ja chyba jednak wybiorę droge przez Graz i objazd przez Lenart ( musze to jeszcze ustalić ze wpółpodróżnikami )
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.08.2008 11:12

Obrazek

http://195.29.151.59/wap/kamera.asp?g=3&k=9 - na razie Gorican czyste. Warto obserwować 8)
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 01.08.2008 11:20

woojtekg...chyba jednak zrobie tak jak piszesz-lepiej jechac spokojnie bez żadnych niespodzianek!!!
Rysio....a co nam da ta obserwacja?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone