Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 27.07.2008 09:16

jednak nie jadę przez Słowenię
yvonn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yvonn » 27.07.2008 09:35

marcin25 napisał(a):jednak nie jadę przez Słowenię

To tankuj z karty, ale sobie weź ze 2, bo z systemami płatności bywa różnie.
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 27.07.2008 09:38

yvonn napisał(a):
marcin25 napisał(a):jednak nie jadę przez Słowenię

To tankuj z karty, ale sobie weź ze 2, bo z systemami płatności bywa różnie.

ale czy na Węgrzech każda stacja przyjmuje karty? no i co z tą winietką też mogę kartą zapłacić?
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 27.07.2008 09:54

marcin25 napisał(a):ale czy na Węgrzech każda stacja przyjmuje karty? no i co z tą winietką też mogę kartą zapłacić?

Witam
Podejrzewam, że na tak postawione pytanie nikt nie będzie potrafił Ci odpowiedzieć. Większość stacji przyjmuje karty płatnicze i kredytowe i tam gdzie przyjmują karty, za winiety można nimi płacić.

Pozdrawiam
Rafał
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 27.07.2008 10:00

ok dzięki za pomoc, zabiorę karty bo bez sensu jest wymieniać PLN na każdą walutę i jeszcze nie wiem ile mi autko spali na trasie bo może mi sie uda przejechać na baku do Chorwacji bo to tylko 600 km.
skunk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skunk » 29.07.2008 09:50

Witam!
Proszę o potwierdzenie czy słynna droga 86 nalezy do I klasy i można nią rozwijać prędkość 110 km/h samochodem osobowym.

Dziękuję i pozdrawiam

Chyba jednak nie bo z tą I klasą to chodzi o drogi ekspresowe.
Ostatnio edytowano 29.07.2008 13:52 przez skunk, łącznie edytowano 1 raz
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 29.07.2008 13:50

skunk napisał(a):Witam!
Proszę o potwierdzenie czy słynna droga 86 nalezy do I klasy i można nią rozwijać prędkość 110 km/h samochodem osobowym.

Dziękuję i pozdrawiam

Można, ale nie wolno :) Maksymalna dozwolona to 80, w miastach i miasteczkach 50, w wielu miejscach ograniczenia do 30.

Pozdrav!
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.07.2008 13:57

astropl napisał(a):

Dziękuję i pozdrawiam

Można, ale nie wolno :) Maksymalna dozwolona to 80, w miastach i miasteczkach 50, w wielu miejscach ograniczenia do 30.

Pozdrav!

Poza tym miejscami nawierzchnię ma ta droga taką, ze przy 110 km/h można koła pogubić :wink:
Ale tylko miejscami 8)

Pzdr
skunk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skunk » 29.07.2008 14:10

astropl napisał(a):

Dziękuję i pozdrawiam

Pozdrav!

Dzieki za odpowiedź.
Jeszcze jedną mam wątpliwość bo kolega napisał, że maksymalna dozwolona to 80, a nie przypadkiem 90 km/h ?
Pozdrawiam
jaano
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaano » 29.07.2008 14:16

Droga 86 na Wegrzech to zwykla dwukierunkowa droga wiec predkosc na niej teoretycznie bedzie 90 ale wiele razy jechalem nia z "całą bandą innych [najczęściej Polaków] 120-140 bo są tam dlugie odcinki wsrod lasow i pól ;) nawet przez mniejsze miesciny czasami niewiel niektórzy zwalniali mimo otsrzegajacych tablic z aktualna predkoscia.... jakos do tej pory nie bardzo tam Policje widzialem...oby tak dalej.. może dlatego że zawsze nocy jedziemy..?
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 30.07.2008 11:26

w tym roku będe jechał po raz pierwszy drogą 86 i mam jedna watpliwośc, trasa na Redics - Cekovec została b. ładnie opisana i juz jest jasne
ale zastanawiam się jeszcze nad koncepcja jazdy drogą na Letenye, pytanie jak na tą drogę trafić, jak jechac na pierwszym rondzie w Słowenii
a może ten pomysł nie ma sensu ? a może tez lepiej zboczyć juz na Węgrzech z drogi 86 i pojechać na 76, potem 74 i starą 7 do granicy ?
jaki numer ma droga z Lendawy na Latenye i czy jest to ta nowa autostrada A5, czy tez można jechać jakąś starą drogą ( według Michelin jest to droga 443 )
czy w ogóle droga od miejscowości Prince do Letanye istnieje ( na mapce Michelina jest, ale gdy tą mapkę zmiejszam to w pewnym momencie znika ) i czy jest to droga M70, która zgodnie z tym co było napisane wcześniej jest bezpłatna ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.07.2008 11:31

jeżeli chodzi o policję to bracia madziarzy ale i nie tylko pomagają mrugając światełkami-w tym roku w 100 % się sprawdziło. Jedno co mnie uderzyło to nie ograniczenia do 30 km/h ale ciągnące się w nieskończoność "miasteczka" w których obowiązuje
wlodek61
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek61 » 31.07.2008 08:59

Janusz Bajcer napisał(a):
Archangel napisał(a):mam jedno pytanko do tych co jechali przez Redics, znajomy jechał i mówił,że tak jest zrobione to pierwsze rondo żeby wyprowadzić na H7 ponoć są postawione barierki zagradzające wjazd na Dolga Vas. I jak to jest z tym zjazdem, chciałem w tym roku wypróbować na przyszłość.Zdjęcia pokazują zjazd z autostrady

Znajomy zmyśla , nie ma nigdzie na świecie jechać obowiązkowo drogami płatnymi :lol: Musi być droga alternatywna :!:

Januszu myślę,że temu znajomemu należą się przeprośiny.Wróciłem właśnie 2 dni temu i mogę potwierdzić to co On powiedział.Z tym,że to żaden problem.Nie ma OPŁAT NA TYM ODCINKU DROGI W SŁOWENII.Jedyna niedogodność to brak stacji benzynowej(od wspomnianego ronda),trzeba zatankować zaraz za granicą.Są dwie stacje(po lewej i prawej),ale niekiedy zastawione przez stojące TIRY.Cena 95-1,212 EUR, 98-1,248 EUR.Pozdrawiam. :lol:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 31.07.2008 14:27

No zamiast robić tyle szumu na tym forum warto napisac do Dars`u
dostałęm odpowiedzieć, że drogi nr 3 i numerr 443 do Pince i na Wegry zostały zamkniete z powodu remontu do 01.09.2008r a ruch został przekierowany na autostradę, która jest w budowie. Dostałem równiez odpowiedz, że na powyższe drogi nie potrzebna jest winietka
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 31.07.2008 15:16

pozwole sobie wstawić jedene z fragmentów tego maila:

Beetween redics and Pince and beetween Redics and Mursko središče for now you don't need a vignette. But the section Pince - Lendava (Dolga vas (Redics)) - Beltinci - Vučja vas (A5) will be put into traffic on 19.8.2008, then you will must have a vignette for this section.

wygląda więc na to, że od 19.08 do 01.09 moga być problemy z darmowym przejchaniem tego odcnika ( wygląda na to, że od razu za granica wjeżdzamy w H7, która pewnie zaraz przechodzi w autosrtade A5 ) a droga nr 3 ma byc do końca sierpnia zamknieta

byc może zweryfikuje to już jutro, ale jeszcze nie zdecydowałem się, któredy jechać i być może pojade przez Lenart
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone