Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 17.07.2008 16:51

Rysio napisał(a):W mojej opinii to bardzo fajna trasa, spokojna i dość tania (brak opłat nie licząc dość taniej winietki na Słowacji). Odcinek słoweński jak pewnie wiesz z linka który Ci podałem jest bezpłatny. Odnośnie trasy na terenie Chorwacji, to nie sprecyzowałeś, czy chcesz jechać autostradą, czy starą drogą, którą za mnie koledzy opisali w moim wątku w FAQ - link. Opłaty za autostrady masz w 2 linku, który Ci podałem do wątku Piotra :P

jeśli chodzi o Chorwację to do Karlovac jadę autostradą przez Zagrzeb a później zwykłą drogą przez Slunj, Plitvickie jeziora, Gracac, Sinj, Split i miejsce docelowe Brela. Co o tym sądzisz?
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 17.07.2008 16:53

wojteker napisał(a):
marcin25 napisał(a):Witam! Proszę o opinie trasy do Breli, jadę po raz pierwszy.

Kraków - przejście Zwardoń - Zilina - Bratysława - Szombathely - Lendava (i tu pytanie czy są jakieś płaty na Słowenii za ten kawałek drogi lub za wjazd do kraju) - Varazdin - Zagrzeb - Karlovac - Brela

Kiedy jedziesz?Mam zamiar jechać tą samą trasą 26-go lipca,też po raz pierwszy.

planowany wyjazd 3 sierpnia. Powodzenia!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.07.2008 17:14

marcin25 napisał(a):jeśli chodzi o Chorwację to do Karlovac jadę autostradą przez Zagrzeb a później zwykłą drogą przez Slunj, Plitvickie jeziora, Gracac, Sinj, Split i miejsce docelowe Brela. Co o tym sądzisz?

Olałbym Split. Zarówno w samym Splicie jak i dalej na południe tworzą się masakryczne korki - Omis i Makarska. 2 lata temu jak jechałem HR2 głosiło, że Jadranka na odcinku Split - Makarska "stoi". Z relacji tych co tamtędy jechali korek sięgał nawet 5 h 8O . Pojechałbym dalej w kierunku na Sestanovać - Gornja Brela - Donja Brela i Brela. Jest jeden warunek :D wrażliwszym pasażerom załóż worki na głowy, a co najmniej opaski na oczy, bo zobaczycie Brelę z lotu ptaka :D
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 17.07.2008 17:24

Rysio napisał(a):
marcin25 napisał(a):jeśli chodzi o Chorwację to do Karlovac jadę autostradą przez Zagrzeb a później zwykłą drogą przez Slunj, Plitvickie jeziora, Gracac, Sinj, Split i miejsce docelowe Brela. Co o tym sądzisz?

Olałbym Split. Zarówno w samym Splicie jak i dalej na południe tworzą się masakryczne korki - Omis i Makarska. 2 lata temu jak jechałem HR2 głosiło, że Jadranka na odcinku Split - Makarska "stoi". Z relacji tych co tamtędy jechali korek sięgał nawet 5 h 8O . Pojechałbym dalej w kierunku na Sestanovać - Gornja Brela - Donja Brela i Brela. Jest jeden warunek :D wrażliwszym pasażerom załóż worki na głowy, a co najmniej opaski na oczy, bo zobaczycie Brelę z lotu ptaka :D

ciekawa propozycja i ciekawe mogą być widoki! Ciężko jest zjechać tamtędy czy to tylko tak strasznie wygląda? Ale w którym momencie mam odbić?
Będzie dobrze jak za Sinj pojadę na Trilj, Cisto Provo, Sestanovac no i Brela?
Opłaca się jechać tą autostradą do Karlovac?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.07.2008 17:58

Tak, a czy ciężko to nie bardzo, mojego kuzyna zgubił gościu kopcącym Transitem z betoniarką i toną piasku na pace. My niestety jechaliśmy za nim więc i nam uciekł a miał pokazać jeszcze jakiś lepszy skrót :wink:

Chyba tak, bo w sumie innej trasy nigdy nie testowałem, nie licząc 1997 roku, kiedy to od Zagrzebia jechaliśmy jakimiś zadupiami, których na obecnych mapach nie uświadczysz. Miałem wtedy mapę rok wydania 1995 i atlas Yugoslavii z początku lat osiemdziesiątych :)
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 17.07.2008 18:04

Rysio napisał(a):

Tak, a czy ciężko to nie bardzo, mojego kuzyna zgubił gościu kopcącym Transitem z betoniarką i toną piasku na pace. My niestety jechaliśmy za nim więc i nam uciekł a miał pokazać jeszcze jakiś lepszy skrót :wink:

Chyba tak, bo w sumie innej trasy nigdy nie testowałem, nie licząc 1997 roku, kiedy to od Zagrzebia jechaliśmy jakimiś zadupiami, których na obecnych mapach nie uświadczysz. Miałem wtedy mapę rok wydania 1995 i atlas Yugoslavii z początku lat osiemdziesiątych :)

Dzięki za pomoc! Trasa już dopracowana i czeka na realizacje! Pozdro
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 18.07.2008 08:14

ancia napisał(a):Bierut...ta droga o której piszesz na Dolga Vas i Lendawe to ta droga nr.3 tak?
:D :D :D

Teoretycznie tak. Ale u nich na znakach nie podaja numeru drogi :cry:

Sebeck przy okazji dopiszę tutaj.
Zaraz za granicą w Redics jest po lewej stronie stacja benzynowa, a za nią te rondo. Odległość taka, że z granicy dorzuciłbyś kamieniem. Na rondzie trzeba skręcić w lewo oznaczone na znaku Dolga Vas (bez numeru drogi, żółte pole). Jadąc przez Dolga Vas dojeżdzasz do ronda w Lendavie i skręcasz w prawo. Po drodze są jeszcze bodajże 2 ronda. Potem skręcasz w lewo na Mursko Sredice (nie mylić Murska Sobota) i dalej kontynuujesz zwykłą drogą. do granicy. Natomiast autostradę masz cały czas równolegle z prawej strony.
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 18.07.2008 08:37

Sebeck przy okazji dopiszę tutaj.
Zaraz za granicą w Redics jest po lewej stronie stacja benzynowa, a za nią te rondo. Odległość taka, że z granicy dorzuciłbyś kamieniem. Na rondzie trzeba skręcić w lewo oznaczone na znaku Dolga Vas (bez numeru drogi, żółte pole). Jadąc przez Dolga Vas dojeżdzasz do ronda w Lendavie i skręcasz w prawo. Po drodze są jeszcze bodajże 2 ronda. Potem skręcasz w lewo na Mursko Sredice (nie mylić Murska Sobota) i dalej kontynuujesz zwykłą drogą. do granicy. Natomiast autostradę masz cały czas równolegle z prawej strony.[/quote]

witam
Czy jadąc dalej w kierunku Lendawy jest stacja benzynowa po prawej stronie, czy również są po lewej?
Z tego co wiem to powinny być jeszcze 2 z Petrol-u.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.07.2008 08:59

Bierut !

Czapki z głów :-) Bardzo Ci dziękuję. Nawet nie wiesz ilu ludziom pomagasz.

Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 18.07.2008 09:15

dl napisał(a):Czy jadąc dalej w kierunku Lendawy jest stacja benzynowa po prawej stronie, czy również są po lewej?

Stacja jest w Lendavie po prawej stronie drogi, nieco z boku. Trzeba skręcić tuż za mostkiem na niewielkiej rzeczce. Po lewej stronie nie widziałem.

Do granicy skręca się trochę dalej w lewo, jest drogowskaz Petisovci. Autostrada jest po prawej stronie, potem górą przechodzi na lewą.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 18.07.2008 11:29

Bierut....
DZIEKI WIELKIE!!!!!!
:D :D :D :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 18.07.2008 12:20

Bierut,
jeśli jeszcze mogę skorzystać z Twojej uprzejmości, to spójrz proszę na poniższe zdjęcie.
Czerwonym krzyżykiem zaznaczyłem miejsce gdzie dotychczas był zjazd z obwodnicy Lendavy na drogę prowadzącą przez centrum. Mam pytanie: Czy wg Ciebie ten zjazd dalej istnieje czy to właśnie tam zbudowali wspomniane przez Ciebie rondo.
Do tej pory rondo widoczne na zdjęciu było dokładnie tam gdzie jest zaznaczenie drogi nr 3 - kilka kilometrów dalej po łuku. Czy ono jest do tej pory ? Wtedy wjazd do Dolga Vas byłby dokładnie od północy.
Na godzinie 10ej widać także budowany węzeł na A5 i początek budowanej hitrej w kierunku przejścia w Redics. Czy możesz powiedzieć jak to wygląda teraz w realu :-) ?
Z góry dzięki i serdecznie pozdrawiam
Obrazek
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 18.07.2008 13:00

kulka53 napisał(a):
dl napisał(a):Czy jadąc dalej w kierunku Lendawy jest stacja benzynowa po prawej stronie, czy również są po lewej?

Stacja jest w Lendavie po prawej stronie drogi, nieco z boku. Trzeba skręcić tuż za mostkiem na niewielkiej rzeczce. Po lewej stronie nie widziałem.

Do granicy skręca się trochę dalej w lewo, jest drogowskaz Petisovci. Autostrada jest po prawej stronie, potem górą przechodzi na lewą.

To prawda. Od granicy do wyjazdu z Lendavy są bodajże 3 stacje. Tak czy inaczej z której strony to niewżne. Ja tankowałem na tej przy granicy. Można płacić kartą, jest jakiś bar, poza tym to nie Polska to cena jest taka sama.
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 18.07.2008 13:04

kulka53 napisał(a):

Dziękuję za info, myślę, że już teraz spokojnie mogę jechać przez SLO.
Pozdr.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 18.07.2008 13:11

Mosqito napisał(a):Bierut,
jeśli jeszcze mogę skorzystać z Twojej uprzejmości, to spójrz proszę na poniższe zdjęcie.
Czerwonym krzyżykiem zaznaczyłem miejsce gdzie dotychczas był zjazd z obwodnicy Lendavy na drogę prowadzącą przez centrum. Mam pytanie: Czy wg Ciebie ten zjazd dalej istnieje czy to właśnie tam zbudowali wspomniane przez Ciebie rondo.
Do tej pory rondo widoczne na zdjęciu było dokładnie tam gdzie jest zaznaczenie drogi nr 3 - kilka kilometrów dalej po łuku. Czy ono jest do tej pory ? Wtedy wjazd do Dolga Vas byłby dokładnie od północy.
Na godzinie 10ej widać także budowany węzeł na A5 i początek budowanej hitrej w kierunku przejścia w Redics. Czy możesz powiedzieć jak to wygląda teraz w realu :-) ?
Z góry dzięki i serdecznie pozdrawiam
Obrazek

Mosqito,
W rzeczywistości to te rondo wydaje być się nawet bliżej do granicy.
Zakładając że krzyżyk to rondo to ten odcinek drogi (3) od ronda do wjazdu na autostradę jest jakby jej częścią dojazdową i wybór innej drogi jest już niemożliwy. Ponadto o ile pamiętam to tuż za rondem jest znak pionowy D-9 (początek autostrady). Tak więc rondo w lewo i "rura".
Przy okazji, będąc już w HR dojeżdzając do m. Cakovec trzymaj się zielonych znaków (w kształcie strzałki) kierujących na A-4 (początkowo też naZagrzeb, później tylko na A4). W ten sposób objeżdzasz Cakovec.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone