Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2008 16:41

Drogi Sebbecku :lol:

Albo w linku, który podałeś , albo w wikipediijest błąd - bo H7 nie może mieć dwóch różnych przebiegów.
Wniosek z tego , że trzeba zaufać dars.si , a tam H7 jak na razie nie jest zaznaczona, więc nie może być płatna.
Natomiast jeżeli część A5 jest już οdodana , to na niej pewnie winieta obowiązuje.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 16.07.2008 17:24

Wiesz, w sumie to najmniej istotne jest jaki ona będzie miała numer. Ważne jest to czy będzie poprowadzona, jeśli tak to od kiedy.

Z lektury postu Bieruta, a także z innej wypowiedzi w bliźniaczym wątku wynika że zaraz za granicą faktycznie zaczyna się nowa droga. A że nie może być to A5 ( bo ona, z czym się obaj zgadzamy przebiega kawałek dalej) to musi to być hitra cesta łącząca tę autostradę z przejsciem granicznym Redics.
Zresztą na stronie dars.si, którą przytaczasz jest o tym mowa: http://www.avtoceste.si/?id=19839

Trasa štiripasovne hitre ceste se začne na mednarodnem mejnem prehodu Dolga vas, potem zavije iz obstoječe trase in se vključi v že zgrajeno obvoznico Lendave ter poteka po njeni trasi do avtocestnega razcepa Dolga vas. Severozahodno od naselja Dolga vas je na trasi hitre ceste predviden priključek Dolga vas na regionalno cesto R 2-442 Dolga vas-Dobrovnik.

Skupna dolžina odseka Lendava—Pince je 16,7 km: od priključka Lendava do mejnega prehoda Pince 9,1 km, od priključka Lendava do razcepa Dolga vas 4,6 km in od razcepa do mejnega prehoda Dolga vas 3 km. Približno 4,5 km dolžine obstoječe lendavske obvoznice, zgrajene v okviru Nacionalnega programa izgradnje avtocest, bo dograjeno v avtocesto.

Swoją drogą niezły bajzel się zrobił....

Poniżej wklejam rysunek z oficjalnego prospektu A5 przedstawiający jej przebieg w okolicach Lendavy:

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2008 18:17

Bajzej się zrobił - ale nie ma takiej możliwości , aby nie było drogi alternatywnej dla H7, bo nie ma nakazu jechać autostradami lub płatnymi drogami szybkiego ruchu.
Za przejściem w Redics będzie wjazd na H7 (nowa droga) prowadzącą do A5, a "starą drogą" bez opłat pojedzie się przez Lendavę do przejścia granicznego z Chorwacją w Mursko Sredisce.
Jest "żelazną" zasadą , że autostrady i drogi płatne muszą mieć alternatywne drogi bezpłatne.
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 16.07.2008 19:49

Witam! Proszę o opinie trasy do Breli, jadę po raz pierwszy.

Kraków - przejście Zwardoń - Zilina - Bratysława - Szombathely - Lendava (i tu pytanie czy są jakieś płaty na Słowenii za ten kawałek drogi lub za wjazd do kraju) - Varazdin - Zagrzeb - Karlovac - Brela
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.07.2008 20:08

W mojej opinii to bardzo fajna trasa, spokojna i dość tania (brak opłat nie licząc dość taniej winietki na Słowacji). Odcinek słoweński jak pewnie wiesz z linka który Ci podałem jest bezpłatny. Odnośnie trasy na terenie Chorwacji, to nie sprecyzowałeś, czy chcesz jechać autostradą, czy starą drogą, którą za mnie koledzy opisali w moim wątku w FAQ - link. Opłaty za autostrady masz w 2 linku, który Ci podałem do wątku Piotra :P
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 16.07.2008 21:26

marcin25 napisał(a):Witam! Proszę o opinie trasy do Breli, jadę po raz pierwszy.

Kraków - przejście Zwardoń - Zilina - Bratysława - Szombathely - Lendava (i tu pytanie czy są jakieś płaty na Słowenii za ten kawałek drogi lub za wjazd do kraju) - Varazdin - Zagrzeb - Karlovac - Brela

Kiedy jedziesz?Mam zamiar jechać tą samą trasą 26-go lipca,też po raz pierwszy.
Gajus.ems
Cromaniak
ZSłowenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 16.07.2008 22:10

Mosqito napisał(a):
W tym miejscu mam prośbę do wszystkich, którzy jechali tą drogą po 1.07
aby skorygowali te przypuszczenia. Osoby, które jechały wcześniej albo znają drogę jedynie z mapy lub navi narazie prosiłbym o nie wypowiadanie sie w celu uniknięcia niedomówień.

PS. Ci Słoweńcy chyba szybciej budują niż my piszemy na forum :-)

To może ja trzy zdania. Jechałem tą trasą po 01.07.2008 i wracałem wczoraj. ( jadę tak już 3-4 rok ). Jest to najlepszy wariant przez Węgry a przynajmniej był. Podzielę się swoimi wątpliwościami, ale mogą być to tylko SPEKULACJE.
Wjeżdżam sobie na Słowenię z 86-stki w REDICS jadę zgodnie ze znakami na MURASKO SREDICE I CAKOVAC w CRO, droga cały czas jednopasmowa potem już na autostradzie w remoncie a raczej w budowie. W pewnym momencie konstarnacja wyrażny znak winety obowiazującej na trasie do CRO. Obok znaku winety znak autostrady której wg mnie jeszcze nie ma na tym odcinku. Trochę sie zaniepokoiłem, że zaraz spotkam patrol policji i będę się tłumaczyć ( słono płacić bo co powiem że na CRO PL napisano,że to odcinek bezpłatny. NIE MIAŁBYM DO NIKOGO PRETENSJI)) . Droga szybko minęła i już byłem w CRO, bez żadnych kontroli dokumentów czy bagażnika. Wolałem już nie wracać tą drogą ale alternatywnie przez GORIOCAN-LENTYE, niestety żona oznajmiła mi że zaplanowała zakupy w strefie wolnocłowej i bardzo jej na tym zależy( tuż przed granicą Słoweni z Chorwacją) i pojechałem na Mursko Sredice i Redics. Od strony Słowenii nie było żadnych informacji o winetkach, sądzę że słowenicy ośmieszyliby sie gdy brali opłatę 35 euro za kilka kilometrów jedmopasówki, która kiedyś będzie autostradą.
Tak więc myślę, że ten odcinek jest BEZPŁATNY. Zastanawia mnie tylko, że na tej trasie byliśmy jedyną osobówką.... może to przypadek.
Gajus
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 17.07.2008 06:01

Też jechałem w tym roku trasą 86,pierwszy raz i muszę powiedzieć że nie jest ta trasa taka zła,myślałem że będzie gorzej.
Trasa jest pusta,są ograniczenia miejscami do 30 km,czasami koleiny,trasa bezpłatna,odcinek słoweński na 100% bezpłatny jeszcze.
martik80
Podróżnik
krótki odcinek słoweni

Nieprzeczytany postnapisał(a) martik80 » 17.07.2008 07:20

Żeby rozwiać wątpliwości o słoweni, to mail jaki dostałam od słoweńskiego DARSU, czyli tych od autostrad słoweńskich :lol:

From Mursko srediąče to Redics you don't need a vignette, it is not motorway or expressway. A vignette you need for all motorways and expressways.

Best regards1

Služba za komuniciranje
DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d.
sedež: Celje, Ulica XIV. divizije 4
izpostava: Ljubljana, Dunajska 7
web: http://www.dars.si [b][color=blue][/color][/b]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: krótki odcinek słoweni

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2008 07:28

martik80 napisał(a):Żeby rozwiać wątpliwości o słoweni, to mail jaki dostałam od słoweńskiego DARSU, czyli tych od autostrad słoweńskich :lol:

From Mursko srediąče to Redics you don't need a vignette, it is not motorway or expressway. A vignette you need for all motorways and expressways.

Best regards1

Služba za komuniciranje
DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d.
sedež: Celje, Ulica XIV. divizije 4
izpostava: Ljubljana, Dunajska 7
web: http://www.dars.si

Czyli potwierdza się to , że wszelkie wiarygodne informacje trzeba zasięgać u źródła :lol:

Dziękujemy Ci martik80 :papa:
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 17.07.2008 09:56

Pamiętajcie, że DARS napisał "don't need" a nie "won't need". Bo teraz jest jescze w w trakcie prac wykończeniowych.
A ja wam mówię, że zaraz za granicą na rondzie zaczyna się autostrada, a czy to będzie A5 czy A7 to już rybka. Proponuję pojechać na rondzie na Dolga Vas i przez Lendavę. To zajmuje kilka minut. Będzie jak znalazł na przyszły rok.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 17.07.2008 10:10

Gajus i Bierut: Dzięki za Wasze wypowiedzi, o takie chodziło :-) Jeśli możecie - napiszcie proszę jak daleko za granicą w Redics znajduje się to rondo i czy jest na nim drogowskaz w lewo (Dolga Vas lub Lendava).
Jeszcze jedno pytanie: Jak rozumiem ta "droga autostradowa w budowie" zaczyna się za rondem, ale gdzie się kończy ? Chyba już za Lendavą, w takim razie czy widzieliście wjazd na nią ( jadąc do CRO z lewej strony) z Lendavy ? To istotne jakby ktoś chciał z Redics przez centrum pojechać.

Martik80: podaj proszę datę kiedy wysłałeś do dars.si tego maila i kiedy otrzymałeś odpowiedź. Jak słusznie napisał Bierut sytuacja ewoluuje :-))

Januszu: Jasne że najlepiej zasięgać info u źródła, tylko co jeśli to samo źródło podaje często sprzeczne ze sobą informacje ?
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 17.07.2008 10:43

Rysio napisał(a):W mojej opinii to bardzo fajna trasa, spokojna i dość tania (brak opłat nie licząc dość taniej winietki na Słowacji). Odcinek słoweński jak pewnie wiesz z linka który Ci podałem jest bezpłatny. Odnośnie trasy na terenie Chorwacji, to nie sprecyzowałeś, czy chcesz jechać autostradą, czy starą drogą, którą za mnie koledzy opisali w moim wątku w FAQ - link. Opłaty za autostrady masz w 2 linku, który Ci podałem do wątku Piotra :P

Rysiu, jaki trzeba liczyć czas przejazdu tą trasą jeżeli wyjadę z Bielska-Białej ok godz 18-tej w piatek, a miejscem docelowym jest Ciovo. W Chorwacji chcę jechać autostradą aż do końca(Trogir).
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2008 11:04

Mosqito napisał(a):Januszu: Jasne że najlepiej zasięgać info u źródła, tylko co jeśli to samo źródło podaje często sprzeczne ze sobą informacje ?

Wtedy należy "olać" źródło :wink: i sprawdzić na własnej skórze :lol:
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 17.07.2008 14:05

Bierut...ta droga o której piszesz na Dolga Vas i Lendawe to ta droga nr.3 tak?
:D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Stare opracowanie "Trasa przez zachodnie Węgry" - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone